”KD borde inspireras av Tories”

Toryledaren David Cameron

Kristdemokraterna vill inte gärna bli konservativa. Så SvD:s eminente politiske chefredaktör PJ Anders Linder föreslår ett ännu bättre alternativ – KD borde inspireras av David Camerons nya Tory-politik, som i Linders ögon allra mest framstår som en ”legering av liberalism och kristdemokrati”.

Alla vägar är bra utom de dåliga, skulle man kunna säga.

Inget parti är så intressant idag i mina ögon som de nya Tories i Storbritannien. De nya Moderaterna här hemmavid kan slänga sig i väggen, det vet redan bloggens läsare att jag tycker, men tanken på ett De nya kristdemokraterna gjort som en blåkopia på nya Tories är inte bara en våt dröm. Det är REALISTISKT.

Framför allt är det BEHÖVLIGT av tre skäl. KD måste bredda sig och bryta fördomen om att vara pingstkyrkans parlamentariska gren 1) om partiet ska kunna överleva; 2) om partiet överhuvudtaget ska ha en chans att väcka intresse för sin politik, som med utgångspunkt i principprogrammet är toppenbra men som de allra flesta väljare kategoriskt avfärdar på basis av allmänna fördomar som i mångt och mycket stämmer; 3) om Alliansen ska kunna vinna valet.

Nya Tories står upp med en nyskapande och slagkraftig retorik för familjevärden, civilsamhälle, företagande, demokrati framför byråkrati. Visionen är att ”det stora samhället” ska ersätta ”den stora staten”, en klockrent formulerad politisk vision som DESSUTOM gör rent hus med de fördomar om högern som spridits efter Margaret Thatchers lika ofta citerade som missförstådda devis ”det finns inget samhälle”.

Om Camerons nya Tories vinner valet i Storbritannien den 6 maj så kommer jag jubla av glädje. Och jag kommer bli fruktansvärt ledsen om de förlorar. För Sveriges skull mer än för engelsmännens. För svensk samhällsdebatt är mycket lyhörda för vad som händer i Storbritannien – så har det varit sedan Thatchers tid, och lika stort intresse som visats henne i svenska medier har också visats Tony Blair. Som f.ö. i Storbritannien kallats för Thatchers enda rättmätige politiske arvinge så Labourledare han var.

Alltså: vinner Tories nu med denna politik, så kommer det att få märkbart genomslag både i svensk samhällsdebatt och sannolikt även politiskt. Men förlorar de så kommer både Cameron och hans så underbart nyskapande och FRÄSCHA politik att vara bortglömd i Sverige bara någon månad efteråt. Jag unnar verkligen engelsmännen en Tory-regering under David Cameron. Men vi förtjänar ännu mer att få del av hans politik i Sverige.

Till sist vill jag verkligen uppmuntra er att läsa PJ Anders Linders söndagskrönika idag, som jag här hänvisar till men inte vill referera utan tycker att man verkligen måste läsa i sin helhet.

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

4 Responses to “”KD borde inspireras av Tories””


 1. 1 Caulis april 18, 2010 kl. 15:53

  Tories är bland det bästa som hänt på länge. Ohh ja! Kasta ut de de socialiberala flummarna, ut med söndagskolegossarna och de politiskt korrekta! In med sunt förnuft, decentralisering och individualism och riktig högerpolitk! Endast så kan vi rädda Kd från att bli ett värdelöst parti eller uppslukas av Sd.

 2. 2 Patrik Magnusson april 18, 2010 kl. 19:01

  Något parti kommer förr eller senare att positionera sig i Toryregionen, och sno åt sig de konservativa väljarna. Om inte ett alliansparti gör det så kommer något annat att göra det.

  Det logiska, givet historiska meriter, vore att moderaterna gjorde detta, men de galopperar ju iväg i oförminskad takt vänsterut, så det är väl ett förlorat hopp. Kristdemokraterna vore det logiska alternativet.

  Frågan är om de vågar ta steget. Det skulle onekligen kosta en hel del inre vånda, och ett antal gamla trotjänare ur vänsterfalangen skulle sannolikt tacka för sig och söka sig vidare. Detta skulle dock mer än väl uppvägas av den tillströmning av konservativa som skulle följa.

  Kan Kd göra upp med sitt arv på områden där de har låg trovärdighet hos konservativa, som ekonomi, försvar, brottslighet och bistånd, ligger stora möjligheter framför dem.


 1. 1 KD – ett vitt parti? « Basses Hörna Trackback vid april 18, 2010 kl. 18:48

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 982,925 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser