Vällevnadsreligion, elaka kockar och en ärkebiskop

”Plura” Jonsson och Mauro Scocco ska sluta med sina matprogram i TV8 meddelar SvD. De har inte tid. Lika bra det tycker jag utan att ha sett något av programmen. För trots att jag är matintresserad så tycker jag det blivit alldeles för mycket av den varan. Matlagning är vår nya vällevnadsreligion.

Jag kommer som så ofta att tänka på vår gamle ärkebiskop Nathan Söderblom (ja, jag säger ”vår”, trots att alla inte är lutheraner), en arbetsnarkoman långt innan ordet var fött, en lysande personlighet som fascinerade alla han mötte, men idag är alltför bortglömd utanför teologernas krets. Söderblom uttalade sig också om mat. Han tyckte inte om då man gjorde sig till och lagade det finaste och dyraste man kunde hitta vid biskopsvisitationer. Mat skulle vara enkel och närande, inte överdådig. Det värsta han visste var tjocka och lata präster.

Om Nathan Söderblom återuppstått idag och zappat mellan de olika matprogrammen skulle hans dåliga hjärta definitivt sluta att slå. Bland annat hade han fått beskåda ”elake kocken”, Gordon Ramsay, när han gapig och grov i munnen skäller på mindre lyckade kockar och kockaspiranter. Särskilt berömd har han blivit för programmet som på svenska heter just ”Elake kocken”, på engelska ”Ramsay’s Kitchen Nightmares”, en slags restaurang-socialporr – program där han åker runt till skamfilade restauranger med kockar som inte känner skillnad på hemmagjord och prefabricerad mat och lägger lite vad som helst på en tallrik. Programmet får oss alla glada matamatörer att känna oss lite mera värda trots att vi inte lagar den trendiga crossover-maten i andra mat-program. Vi lagar i varje fall inte så dålig mat. Eller så är vi i varje fall inte så desperata att vi låter oss förnedras i TV av en svärande skrikande kock som själv borde få lära sig hyfs.

Nathan Söderblom (1866-1931), berömd ärkebiskop i Svenska Kyrkan.

Jag kan nog tycka att Söderbloms inställning till mat var väl puritanskt men som motvikt till vår tids matlagningsfrosseri finns det skäl att påminna om hans synpunkter. Det går inte att komma ifrån att matlagningsnojan döljer den andliga, kulturella och mänskliga nöden och är ett utslag av välfärdssjukan. Eftersom vi professionaliserat medmänniskorollen och lämnat över den på det allmänna, lämnat folkrörelserna, och slutat skänka pengar till ”hednamissionen” finns det ju både tid och pengar att spendera. Tänk att få se stjärnprofetkockarna och kunna ”laga med” framför TV-rutan – livet har kanske en mening trots allt!

Själv drömmer jag också om mat men inte om lyxig multikultimat där exklusiva råvaror skickats över halva jordklotet. När får vi se svenska bondmoror i TV-rutan som gör egen pölsa, isterband, blodpudding, pitepalt, ramselekams , kokar gul och grön ärtsoppa, lägger in sill och strömming, gravar lax utan att frysa den, gör långkål, brunkål och rödkål, syltar och saftar, gör gotländsk saffranspannkaka, puddingar och suffléer?

Till de matlagningsprogram en konservativt sinnad person ändå gärna ser på vill jag nämna ”Edward Bloms gästabud” där arkivariern och näringslivshistorikern Edward Blom lagar mat och den eminente etnologiprofessorn Jan-Öjvind Swahn är ständig gäst. Här går mat, tradition och kunskap hand i hand. Vad Söderblom skulle ha sagt vet jag dock inte, men jag är glad att han slapp uppleva den elake kocken.

Staffan Andersson

Annonser

5 Responses to “Vällevnadsreligion, elaka kockar och en ärkebiskop”


 1. 1 Michaël Lehman april 19, 2010 kl. 13:11

  När får vi se svenska bondmoror i TV-rutan som gör egen pölsa, isterband, blodpudding, pitepalt, ramselekrams […]?

  Ramselekrams? 😛

 2. 2 Staffan Andersson april 19, 2010 kl. 15:46

  Ramselekams ska det naturligtvis vara. Tack för påpekandet. Recept finnes här: http://smulansblog.blogspot.com/2007/01/kams.html

 3. 3 FredrikN april 20, 2010 kl. 6:22

  Ironiskt nog lägger du nu till ytterligare ett program? Sälj idén vetja!

 4. 4 Staffan Andersson april 20, 2010 kl. 16:22

  Jag har en känsla av att ett sådant program kommer förr eller senare.
  En känd programledare eller kock åker runt på landsbygden där husmödrar (och kanske husfädrer) lagar bygdens mat.

 5. 5 Johnny maj 5, 2010 kl. 15:19

  Kajsa Warg utbildade en armé av svenska husmödrar.

  Maträtter som utvecklats fram naturligt över lång tid och utgör basen i det klassiska svenska köket.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 983,138 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser