Af Donner har ingen genetisk defekt han är bara en simpel tjuv

Igår började rättegången mot Röda Korsets förra kommunikationschef Johan af Donner. Mannen som svindlat en av Sveriges mest välkända organisationer inte bara på mångmiljonbelopp utan också dess rykte. I Aftonbladet vill Oisín Cantwell försöka ”förstå” Johan af Donner och sväljer med hull och hår af Donners förklaring att han nog har en ”genetisk defekt”.

På så sätt speglar krönikan rätt bra krisen för den traditionella västerländskt humanistiska och kristna människosynen. I alla fall Cantwell har tappat förståelsen för att alla människor föds med både goda och onda instinkter. Att våra barbariska sidor inte har försvunnit bara för att samhällets materiella välstånd har ökat. Det är lite skrämmande att se hur människan inre ondska saknas i diskursen om af Donner. Som om att en man skulle vara befriad ifrån maktbegär, girighet, frossa och lättja bara för att han är höginkomsttagare, sitter på maktposition, är charmig, har fint namn och len tunga.

Af Donner är ingen gåta och hans handlingar är inget mysterium. Han agerade som han gjorde för att det gynnade honom. Det finns ingen sjukdom, inga omständigheter och inga nobla motiv. Han stal för att han ville ha mer pengar att spendera.

Af Donner ville ha en 7-rummare på östermalm, han ville bära Rolexklocka och kavajer ifrån NK, köra jaguar och stadsjepp, äta sina luncher på Sturehof, Grand och Operakällaren, ha ett lantställe vid Sparreholms slott och ett sommarhus vid Torekov, skicka sonen till Lundberg och åka på lyxresor utomlands vid ledigheter. Johan af Donner ville ha så Johan af Donner tog. Han är en simpel tjuv.

Det finns inget mysterium, bara människans girighet och ofullkomliga natur.

Per Lagerqvist

Annonser

6 Responses to “Af Donner har ingen genetisk defekt han är bara en simpel tjuv”


 1. 1 Anna april 22, 2010 kl. 13:18

  Vill endast säga , att jag håller fullständigt med.

 2. 2 Staffan Andersson april 22, 2010 kl. 15:03

  Problemet med att förklara kriminella beteenden utifrån gentiska defekter, eller för den delen social bakgrund, är inte att det inte skulle kunna ligga något i sådana förklaringar. Det kan det säkert ibland göra (fastän jag låter vara osagt hur det är i detta fall). Problemet är att det dehumaniserar människan och innebär är en alltför rationalistisk människoförklaring.
  En del av människans värdighet består i att vi kräver ansvar av henne. Olika människor kan säkert ha olika lätt till ett moraliskt beteende (av bla. biologiska orsaker) men det innebär inte att vi kan ställa olika moralsika krav.
  Ett problem är den koppling som många gör mellan (”psykologisk”) frihet och ansvar – endast den som är fri kan avkrävas ansvar, heter det. Då blir det förödande att försöka förstå den eventuella biologiska grunden för kriminellt beteende. Men ansvar har människan oavsett vilka biologiska/psykologiska hinder som kan finnas. Hon är fortfarande i moralisk mening fri. Men vår tids biologism hindrar oss från att tänka moraliskt och så tvingas vi välja mellan att ”förstå” och att utkräva ansvar.

  Människan är mer än hennes genetik, eller för den delen, hennes sociala bakgrund. Det är en människovärdighetsfråga att kräva ansvar.

 3. 3 Allianspartisten april 22, 2010 kl. 17:08

  Den mänskliga naturen har både inneboende styrkor och svagheter. För individen gäller det att vara medveten om detta och ta ett ansvar för att svagheterna inte tar överhanden. De allra flesta lyckas också i denna balansgång.

  Man kan in i oändlighet diskutera orsaken till varför en del individer, d.v.s. brottslingarna, misslyckas i denna balansgång men, som Staffan Andersson framhåller i ovanstående kommentar, kan utkrävandet av ansvar aldrig tas bort.

  En som uppenbarligen misslyckats grundligt i denna balansgång är, om åtalet leder till fällande dom, den före detta chefstjänstemannen vid Röda Korset. Följden är att han, om han befinns skyldig, också måste ta konsekvensen av sin oförmåga till ansvarstagande.

 4. 4 Tobias april 27, 2010 kl. 11:09

  Mycket väl skrivet. Tendensen just nu tycks vara att klassificera alla mänskliga egenskaper som anses negativa som sjukdomar/defekter. Detta är i realiteten ingenting annat än en lek med ord och definitioner. Det betyder inte att de går att bota. Det traditionella rättssystemet byggde i stor utsträckning på principen om skuld och gottgörelse. Hur ett rättsväsende baserat på sjuklighetsprincipen skulle se ut kan vi bara spekulera i, men jag tror inte att det skulle vara särskilt trevligt (tänk personlighetsförändrande medicinering och livstids internering av ”obotligt sjuka”/”defekta” människor).

  Den ”defekt” som af Donner tycks lida av har i själva verket varit känd i stort sett alltid. Traditionellt kallas den girighet. Det är mycket möjligt att den kan anses genetiskt betingad. Problemet är att den verkar vara allmänmänsklig. Det traditionella tänkandet kring synd och skuld handlar om att lära enskilda människor att disciplinera sig och hålla sina mindre uppbyggliga tendenser under kontroll. Det har naturligtvis aldrig funkat felfritt. Människan är till sin natur felbar. Det är inte otänkbart att psykologin kan bidra med nya redskap, men det innebär inte att man löser någonting genom att sjukdomsklassa grundläggande mänskliga egenskaper.

  Vad vi framförallt måste hålla i minnet är att det här inte handlar om en egenskap hos några få ”genetiskt defekta” individer utan om en egenskap hos hela mänskligheten. Vad de som vill sjukdomsklassa brottslingar egentligen säger är att vi andra är ”friska”, dvs. skuldfria, kanske t.o.m. imuna mot girighet och ondska. Det är en riktigt destruktiv åsikt, i första hand eftersom den gör oss så oförberedda och oförstående både när det gäller våra egna brister och på andra människors agerande.

 5. 5 Anders maj 1, 2010 kl. 11:55

  jag köper inte mänskliga svagheter snacket. det är mystiskt att folk med mänskliga svagheter oftast dras till pengar…eller där det är enkelt att komma åt pengar utan någon motprestation såsom röda korset, offentlig seektor och bli politiker.

 6. 6 Erik maj 2, 2010 kl. 18:47

  Anders: Alla människor har svagheter. Det är just det som är poängen. Det finns ingen specifik grupp som ”dras till pengar” utan alla dras till pengar. Och därför är det inte heller konstigt att några brister.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 989,037 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser