Politisk film

KULTUR | Det här inlägget är lite annorlunda än de vanliga, då jag inte för fram någon politisk ståndpunkt i det. Ett av mina nöjen är att se, samt till DVD-hyllan införskaffa, filmer om politik och politiker. Framförallt om amerikansk sådan, något som nog kan ha en del att göra med att urvalet av spännande filmer om svensk politik inte är sådär enormt samtidigt som amerikansk politik är klart mer spännande än vår svenska. Men kanske borde någon försöka filmatisera spelet kring FRA-lagen? Skulle nog kunna bli spännande om man satte en jänkare som producent. Ger nedan en kort presentation av några av de tillgängliga filmerna för den läsare som är intresserad men kan ha missat någon av dem, de flesta intressanta men några klart sämre. Avslutar med att skriva lite kort om några TV-serier med politiskt tema, varav en Svensk. Det mesta finns att köpa på DVD i Sverige.

Filmer

recountRecount (2008)

Filmen behandlar processen i Florida efter valet 2000, då valets utgång hängde på vem som fick de sista rösterna. Den tar tydligt ställning för Al Gore, och skildrar processen främst ur hans stabs ögon, objektiviteten blir tyvärr också stundvis lidande. Men den är dock mycket intressant och kan ses med behållning av alla intresserade av ämnet.

allthepresidentsmen

All the President’s Men (1976)

En mycket spännande återgivning av journalisterna Woodward & Bernsteins arbete i samband med Watergateskandalen. Den mest klassiska återgivningen av en informant, här den utsprungliga Deep Throat i skuggan inuti ett garage, återfinns i filmen. Är en riktig klassisker och bör ses, med nedanstående film som komplement.

nixon

Nixon (1995)

Oliver Stone verkar gilla att göra filmer om presidenter (och deras död). Det märks att han inte är något fan av Nixon, porträttet är av en rätt instabil maktpolitiker. Perspektivet väljs ständigt för att ge en negativ spinn på verkliga händelser, men även om det inte är rättvisande så är det en fängslande person som framträder.

rudy

Rudy: the Rudy Giuliani Story (2003)

En biografisk film över Rudy Giulianis karriär. Han är en intressant politiker, och det hade nog gått att göra en bra film om honom. Detta är dock inte den. Filmen ger ett mycket negativt porträtt av Giuliani och det känns tyvärr som att det är hela syftet med filmen. Något djupare intresse för handlingen lockar den aldrig till.

primarycolors

Primary Colors (1998)

Det sägs aldrig rakt ut, men detta är en fri tolkning av Bill Clintons presidentvalskampanj. Man vet inte riktigt om man ska tycka om hans motsvarighet eller irritera sig på honom, men ett livligt porträtt är det. Försöker inte följa verkligheten i detaljerna, men är väl värd att ses oavsett vad man tycker om den verklige Clinton.

thedayreaganwasshot

The Day Reagan Was Shot (2001)

1981 blir Ronald Reagan skjuten efter ett tal. Filmskaparna ska ha baserat alla de otroliga saker som därefter händer på det verkliga händelseförloppet, dock hoppas man när man ser den att verkligheten inte var så illa. En av mina favoriter, men tyvärr en lite tråkig bild man kan få av Alexander Haig om detta är den första presentationen man får av honom.

mrsmithgoestowashington

Mr Smith Goes to Washington (1939)

En klassisk film av Frank Capra, som beskriver en helt okänd persons väg till maktens korridorer och vad som händer när han möter korruptionen och myglet som där pågår. Enligt senatens egen uppfattning vid den tiden så var filmen ett hån, men med ett lite mer cyniskt sinnelag så illustrerar den de mörkare sidorna av storpolitik.

thirteendays

Thirteen Days (2000)

Filmen skildrar JFK, RFK och Kenny O’Donnell när de försöker klara ut kubakrisen utan att starta tredje världskriget. Som vi alla vet så lyckades det i slutändan, men vägen dit är spännande. Skildringen av mötena mellan JFK och de höga militärerna är säkert tillrättalagd en hel del, men spännande är det. En bra film helt enkelt.

thankyouforsmoking1

Thank you for Smoking (2005)

Handlar inte om politiker, utan om en lobbyist för tobaksindustrin. Men lobbyisterna är ju lika mycket en del av den politiska verkligheten som någonsin politikerna. Även om huvudpersonen är mer välsmord än många i verkligheten så är det en riktigt bra illustration av politisk påverkan. Och när såg man senast en tobakslobbyist som filmhjälte?

wagthedog

Wag the Dog (1997)

Propagandans makt är temat för denna film. För att dölja en pinsam sexskandal som involverar presidenten inför det kommande valet så bestämmer sig spinndoktorn Brean och filmproducenten Motss för att fejka ett krig, så att folkets ögon ska vara vända att ett annat håll. Mycket underhållande och sevärd film.

TV-Serier

westwingThe West Wing (1999-2006, 156 avsnitt)

Troligen den mest kända av alla politik-TV-serier, och berättigat så. Är en fängslande och intressant serie där man får följa den demokratiska presidenten Bartlet under större delen av hans mandatperiod. Håller hög standard och är ger enligt tidigare medarbetare i Vita Huset en tämligen rättvisande bild av hur livet är där.

yesministerYes Minister (1980-1984, 22 avsnitt)

Brittisk serie om ministern på det påhittade Ministry of Administrative Affairs, full med den typiska brittiska humorn. Margaret Thatcher har sagt att det är hennes favorit-tvserie vilket får räknas som ett bra betyg. Seriens huvudkärna är att de som egentligen styr är tjänstemännen, medan politikerna endast är nickedockor att visa för folket.

yesprimeministerYes Prime Minister (1986-1988, 16 avsnitt)

I denna serie så har ministern från den tidigare serien blivit premiärminister, och frågorna som behandlas är följaktligen än större. Fortsätter i samma underbara anda som i den tidigare serien, men ministern har här blivit lite mer erfaren så han får ibland sin vilja igenom. På samma sätt som den tidigare serien så är denna ett måste.

rosenbaddarnaRosenbaddarna (1990, 8 avsnitt)

Ett försök från Sveriges Television att skapa en svensk variant på Yes Minister. Den är dock helt i avsaknad av såväl bra handling och skådespeleri som riktig humor. Egentligen endast värd att se för att sedan än mer kunna glädja sig över att det finns annat att titta på. Har aldrig släppts att köpa, och så vitt jag vet inte sänts i repris. Det är ingen förlust.

David Högberg

Annonser

21 Responses to “Politisk film”


 1. 1 Jörgen Mattsson april 26, 2010 kl. 9:01

  Du glömde ta med den där svenska serien där de gick snabbt genom korridorer och pratade i mobiltelefon, åtminstone i de mer dramatiska stunderna. Minns inte vad den hette, men den handlade om ett terrorhot mot Stockholm. Ännu ett exempel på att det inte går att göra politisk drama i Sverige.

 2. 2 David Högberg april 26, 2010 kl. 9:03

  @Jörgen Mattsson: Tänker du på Kommissionen? Jag planerar ett uppföljningsinlägg på detta om ett tag, när jag har hunnit se några fler långfilmer som skulle kunna platsa på en sådan här lista. Jag har där tänkt ta med bl.a. Kommissionen.

 3. 3 Jörgen Mattsson april 26, 2010 kl. 9:09

  Kommissionen hette den, ja. Den var väl rafflande? Ibland satt de och pratade och när det hettade till gick de och pratade.

 4. 4 David Högberg april 26, 2010 kl. 9:13

  @Jörgen Mattsson: Personligen tyckte jag att Kommissionen var väldigt bra, för att vara svensk. Den står sig inte mot de bättre utländska produktionerna, men det är en speciell känsla när den politik som diskuteras och det huvudpersonerna gör handlar om svensk grundlag och våra egna institutioner. Och det är inte fy skam när det görs ett seriöst försök att producera en (åtminstone till del) politisk dramaserie i Sverige.

  Faktum är att jag hade köpt Kommissionen på DVD, men tyvärr glömde påsen med dessa skivor på Stockholm C när jag skulle på tåget 😦

 5. 5 Jörgen Mattsson april 26, 2010 kl. 9:17

  Kanske jag borde se om den. Möjligen var jag påverkad av mina förutfattade åsikter om svenska TV-serier.

 6. 6 Dag Elfström april 26, 2010 kl. 10:11

  Fick intrycket av att du inte hade sett Recount när vi såg film på kansliet, men den saken kanske du har hunnit åtgärda sedan dess? 🙂

 7. 7 David Högberg april 26, 2010 kl. 10:12

  @Dag Elfström: Jodå, jag hade sett den. Hade den bara inte hemma så att vi kunde se den just den kvällen.

 8. 8 S. Van april 26, 2010 kl. 12:51

  ”In the Loop” är en film som platsar på listan som David Högberg har sammanställt. Filmen är en satir om upptakten till de Allierades invasion av Irak. Oavsett vad man tycker om kriget så är filmen mycket underhållande.

  Scener där brittiska politiker blir överkörda av amerikanska tjänstemän är lika dråpliga som sanna. Det symboliserar mycket väl USA:s makt och inflytande. Det är rätt många utländska ledare som inte kan låta bli att känna sig underdåniga när de kommer till maktens centrum (Washington D.C).

 9. 9 David Högberg april 26, 2010 kl. 13:56

  @S. Van: Den hade jag inte hört talats om, ska jag kolla upp den. Tack för tipset!

 10. 10 Vilhelm Skytte april 26, 2010 kl. 15:32

  Men Riksorganet då? Bland det bästa som har visats på svensk TV i ALLA kategorier!

 11. 11 David Högberg april 26, 2010 kl. 15:35

  @Vilhelm Skytte: Den är helt enkelt inte med för att jag inte har sett den än. Som jag skrev ovan så planerar jag en uppföljningsartikel inom sinom tid när jag hunnit se en del av det som jag ännu inte sett. Riksorganet kan helt klart komma med i denna.

 12. 12 Vilhelm Skytte april 26, 2010 kl. 15:45

  David, börja kolla på Riksorganset på YouTube omedelbums. Det är oslagbart.

 13. 13 S. O. Pettersson april 26, 2010 kl. 17:08

  Har inte sett någon av ovanstående filmer, och kan därför inte kommentera. Vad gäller politisk film i övrigt är väl Eisensteins och Riefenstahls i en klass för sig. Där finns filmestetik som berör de allra djupaste skikten i det mänskliga själslivet.

 14. 14 Allianspartisten april 26, 2010 kl. 18:12

  Jag minns ett avsnitt ”Yes Minister” där man kom på den ultimata lösningen på sjukvårdsbyråkratin. Den geniala lösningen var att helt enkelt avskaffa patienterna vilket gav oändlig tid för de verkligt nyttiga och värdeskapande byråkratiska göromålen.

  Kanske en tanke att ta upp i de stackars, av dokumentationshysteri nedtyngda, landstingen…

 15. 15 David Högberg april 26, 2010 kl. 20:33

  @S.O. Pettersson: Eisenstein kan mycket väl komma på tal inför det uppföljande inlägget. Riefenstahl, hur intressant hon än är ur ett politiskt-cinematiskt perspektiv, producerade ju endast (väldigt tendentiösa) dokumentärfilmer, inte spelfilmer. Mitt fokus i recensionerna är på spelfilmer som tolkar verkliga eller fiktiva politiska skeenden.

 16. 16 Henrik L Barvå april 26, 2010 kl. 23:07

  Jag kan starkt rekommendera ”House of Cards”, ”To Play the King” och (den inte lika bra) ”The Final Cut” om den underbart djävulske och machiavelliske brittiske politikern och slutligen premiärministern Francis Urquhart i en utmärkt rolltolkning av den oförglömlige Ian Richardson.

 17. 17 David Högberg april 26, 2010 kl. 23:12

  @Henrik: Har inte sett några av dem, men de tillhör definitivt min att-se-lista. Som ovan har skrivits så planerar jag att publicera ett uppföljande inlägg till detta när jag har hunnit se en del filmer som jag planerar. Jag kommer därvid prioritera de filmer som läsarna av detta inlägg nämner, och definitivt de som du påpekar då de är några av de filmer jag inte sett som verkar mest intressanta.

 18. 18 Kim april 27, 2010 kl. 10:44

  Några till bra är Alla kungens män och Swing Vote. George Wallace ifrån 1997 var också förvånansvärt bra.

 19. 19 Henrik april 30, 2010 kl. 13:50

  Åh, Rosenbaddarna! Det är ju egentligen ingen egen produktion utan den förhåller sig ganska mycket till Yes, Minister som första säsongen av amerikanska The Office förhåller sig till dess brittiska förlaga. Den borde ju finnas att köpa via SVTs arkiv, men det kanske är dyrt. Annars finns den på The Pirate Bay, alla avsnitt utom det andra tror jag.

 20. 20 Norra Lappland maj 4, 2010 kl. 1:18

  Den som inte sett Albert Speer – Djävulens Arkitekt har aldrig sett en politisk film. Helt fantastiskt underbart vad man lär sig om centraleuropeisk politik under början av förra seklet genom att kolla denna. Snälla, jag ber dig, kolla denna film!

 21. 21 Jakob maj 5, 2010 kl. 21:14

  Någon nämnde In the Loop tidigare, så jag känner mig manad att tipsa om serien som filmen är ”sprungen ur”. The Thick of It heter den, och jag har personligen enbart sett några klipp. Dock verkar den hålla lika hög klass som filmen – mycket, mycket, mycket hög klass alltså.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 989,037 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser