GÄSTKRÖNIKA: Lars Anders Johansson

MÖJLIGHETERNAS DAG FÖLJS AV MISSUNNSAMHETENS

Idag tar tiotusentals studenter över hela riket på sig sina vita studentmössor och hälsar våren välkommen. Sedan 1800-talet har den Hedniska eldriten, sedermera sammanslagen med den Heliga Valborgs (död 779 kanoniserad 870) kult, blivit det akademiska årets största högtid då studerande fyllda av framtidshopp och tillförsikt firar ungdomen, kunskaperna och möjligheterna.

Att just en gammal vårrit skulle utvecklas till studenternas stora högtid är inte konstigt. Våren förebådar sommaren, liksom studieåren yrkeslivet. En stor skillnad mot 1800-talet är att då endast en liten privilegierad del av varje årskull hade möjlighet att komma i åtnjutande av högre utbildning. Idag kan alla som vill läsa vidare och förverkliga sina drömmar.

Tillgången till högre utbildning och den sociala rörlighet detta medför är en av de mest grundläggande aspekterna av den individuella frigörelse som vi sett under 1900-talet. Att alla har möjlighet att läsa på högskolor och universitet innebär givetvis inte att alla skall eller bör göra det, eller att den som väljer att utbilda sig vidare skulle vara bättre än den som väljer en annan väg i livet. Ett återupprättande av yrkesutbildningar och ett välfungerande lärlingssystem skulle också det vara viktiga frihetsreformer för ett utvidgande av individernas möjligheter. Socialdemokraternas målsättning att minst hälften av varje årskull skall läsa på högskola eller universitet är missriktad. Det viktiga är att alla har möjligheten och att de bästa förmågorna tillvaratas.

Den högskoleinflation vi sett under socialdemokraterna, då de arbetslösa skulle gömmas undan på högskolorna, har fått till konsekvens att nivån på utbildningarnas innehåll har sjunkit. Den nya högskolereformen tillsammans med regeringens satsning på yrkesutbildningar är ett led i en strävan att vända den skuta som alldeles för länge stävat åt fel håll. Låt oss hoppas på en fortsättning på den inslagna kursen och inte en återgång till den stävriktning som sänkt kunskapsnivåerna och urvattnat utbildningssystemet. Idag ska vi emellertid glädjas med alla de studenter som just nu skriver ett kapitel i sin levnads bok och strävar efter att förverkliga sina drömmar.

Imorgon, när de vårrusiga studenterna ligger och drar sig, eller hukar över borden på universitetsstädernas pizzerior, fylls gator och torg av ett annat slags manifestationer. Då samlas de som inte tror på individens möjligheter att forma sitt eget liv, och med gemensamma ansträngningar försöker man väcka till liv en ideologi som Karl Marx skildrade som ett spöke redan 1848. Under röda fanor tågar missunnsamhetens och jantelagens förkämpar som de gjort sedan den andra arbetarinternationalen i Paris 1889.

Men leden glesnar år för år och medelåldern i dem stiger märkbart. Kanske har allas möjligheter att forma sitt eget liv, välja utbildning och yrkesbana, gjort de yngre generationerna mer säkra på sig själva och mindre benägna att inordna sig i ett kollektiv.

  Lars Anders Johansson är journalist och musiker. För närvarande jobbar han på Östgöta Corrspondenten som ledarskribent. Tidigare har han jobbat som nyhetsjournalist på bland annat TV4 Uppland. Han har en akademisk bakgrund från Uppsala Universitet, vilket bland annat resulterat i en Fil Mag i journalistisk. Läs mer om Johansson på hans egna hemsida.

7 Responses to “GÄSTKRÖNIKA: Lars Anders Johansson”


 1. 1 Allianspartisten april 30, 2010 kl. 16:54

  ”Då samlas de som inte tror på individens möjligheter att forma sitt eget liv, och med gemensamma ansträngningar försöker man väcka till liv en ideologi som Karl Marx skildrade som ett spöke redan 1848. Under röda fanor tågar missunnsamhetens och jantelagens förkämpar som de gjort sedan den andra arbetarinternationalen i Paris 1889.”

  För egen del kommer jag att ägna dagen åt stärkande trädgårdsarbete. Under vissa vindförhållanden finns det dock risk att jag på håll kommer att höra samma musik, Internationalen, som spelades för några av historiens värsta missdådare. Jag kan då inte hjälpa att jag kommer att fyllas av avsmak. Varje år förundras jag därför över hur socialdemokrater, som säkert är övertygade demokrater, kan låna sig till att omges av förtryckarnas attribut i form av röda fanor och musik som för tankarna till Röda Torget och Den Himmelska Fridens Torg.

 2. 2 Patrik Magnusson maj 1, 2010 kl. 12:34

  Detta är den tid på året då jag som mest känner sorg över att inte ha en flaggstång på tomten – för att kunna hissa flaggan och fira Konungen på hans födelsedag, och för att kunna avstå från att hissa den på arbetarnas dag.

  Får nog göra slag i saken, och investera i en flaggstång! 🙂

 3. 3 Populisten maj 1, 2010 kl. 12:43

  Allianspartisten,

  Internationalen är ju egentligen en väldigt trevlig melodi. Texten är bra också:

  ”Båd stat och lagar oss förtrycka,
  vi under skatter digna ner…”

  Fast den versen har sossarna visst slutat sjunga. 🙂

 4. 4 Allianspartisten maj 1, 2010 kl. 13:16

  Populisten,
  Visst kan man tycka att Internationalen har en trevlig melodi men för miljontals människor har den tillsammans med de röda fanorna varit symbolen för ett ofattbart förtryck och ett mänskligt lidande som saknar motstycke. Det var dessa associationer jag fick när jag idag, på avstånd, hörde denna melodi. Det inte melodin som sådan som fick mig att känna avsmak utan tanken på allt elände som skett under denna melodi. Jag kan inte låta bli att förvånas över att socialdemokraterna fortfarande använder dessa attribut i sitt cermoniel.

  ”Båd stat och lagar oss förtrycka,
  vi under skatter digna ner…

  Fast den versen har sossarna visst slutat sjunga.”

  Jo, de verserna har nog fallit i evig glömska. Det vi istället nu får höra är evangeliet om de höjda skatternas välsignelse.

  Genom återinförande av den konfiskativa investerings- och sparandebestraffningskatten (kallas visst förmögenhetsskatt) skall de som råkar ha någon krona över bringas att ”digna ned” om de nu inte väljer att stoppa pengarna i madrassen eller att sätta sprätt på pengarna utomlands. Hur många tiotusentals jobb detta offer för kommunisten och kamraten Ohly kostar är något som politrucken, den lillgamle kamraten Östros, borde fundera på emellan alla sina hätska och mestadels ogenomtänkta utfall.

  Genom höjda bensinskatter skall landsbygdens folk bringas att ”digna ned”. Att kamraterna Eriksson och Wetterstrand mest satsar sina krafter på den del av storstadsbefolkningen som har en naiv benägenhet att ta åt sig flum av vad slag det vara må och nästan aldrig satt sin fot i den ”riktiga” naturen är väl i och för sig ingen nyhet.

  Genom en helt ovillkorlig kilometerskatt, utan koppling till utsläpp, skall viktiga och transportberoende industrier som skogsindustrin bringas att ”digna ned” och pressas ut mot ruinens brant. Har kamraten Sahlin funderat över vad kamraten Lundby-Wedin tänker om detta offer till taltrattarna och kamraterna Eriksson och Wetterstrand?

 5. 5 Fältmarskalken maj 1, 2010 kl. 13:33

  Herr Magnusson är en i sanning mycket klok person som inser vikten av att hylla vår Konung och på detta sätt betänka och reflektera över samhällets bestående värden och, i alla fall för ett slag, släppa tankarna ifrån politikernas dagliga intrigerande och flosklelbetonade utspel.

  Leve Konungen!

  Gud bavare Konungen och Fädeneslandet!

 6. 6 Johnny maj 5, 2010 kl. 4:27

  Lars Anders Johansson är en god skribent med varmt och trevligt tonläge när han lyfter fram vår kära valborgstradition.

  Det är något bra med konservatism, den känns enkel och självklar, beprövad och naturlig, fri från utopiska ideologier.


 1. 1 Same procedure as every year James! « Konstant Magasin Trackback vid maj 1, 2010 kl. 18:49

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Informationsportalen Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 1 048 279 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar