REDAKTIONENS MÅNADSBREV – april 2010

Jakob E:son Söderbaum och Dag Elfström

REDAKTIONELLT | Ännu en månad har förflutit, så och för Tradition & Fason – den nittonde i ordningen närmare bestämt. Och vilken månad det har varit! En av våra kvalitativt bästa månader, dristar vi oss till att fastslå.

Ämnena har varit påfallande olika och för första gången på länge har inte de partipolitiska frågorna dominerat totalt, även om de i god ordning givetvis tagit viss plats (här, här, här, här, här). Istället har frågor kring människans kultur och sociala aktiviteter tagit betydande plats (här, här, här, här, här).

Men månadens riktiga godbitar har ändå varit av redaktionell karaktär. Här tänker vi naturligtvis först och främst på T&Fs första småskrift, Konservatism & Kapitalism, som lanserades i början av månaden. Utöver uppskattande mail och personliga ryggdunkningar har även två ordentliga recensioner av småskriften skrivits. Den ena av dem står den norska konservativa tidskriften Minerva för (här), och den andra recensionen har den libertarianska frilansskribenten Fredrik Runebert som upphovsman (här). Fler småskrifter kommer med säkerhet ges ut i framtiden, så håll ögonen öppna! Nästa höjdpunkt för månaden är den exklusiva intervjun med Polens f.d. utbildningsminister Ryszard Legutko som vi publicerade 28/4.

Sedan har även de mer sedvanliga redaktionella artiklarna i april varit av ovanligt hög dignitet. Månadens gästkrönikor har dels bestått av en välformulerad stridsartikel om den svenska gentlemannen författad av Patrick Vigren, och dels en artikel som ger lite perspektiv på sista april/Valborg kontra första maj av ledarskribenten Lars Anders Johansson. Och i vår stolta Sagittarius-sektion har även publicerats (här, här, här).

En del extern uppmärksamhet, vid sidan av recensionerna av småskriften, har också förekommit under april månad. Upsala Nya Tidning har på sin ledarblogg uppmärksammat oss, liksom tidningen Kristdemokratens pappersupplaga (nr 16/2010, ej digitalt). Vi är också, precis som vanligt, glada och tacksamma för månadens inkommande länkar i bloggvärlden: Martin Edgélius 1, Martin Edgélius 2, Basses Corner, Michaël Lehman, Norska stortingsledamoten Torbjørn Røe Isaksen, Patrik Romare, Tommy Hansson och Konstant Magasin.

Vi vill också flagga för vårt lättsökta arkiv med gamla artiklar! Se dels ämneskategorierna här i högerspalten, dels sökfunktionen. Det är det största tillgängliga öppna arkivet med konservativ idébildning och opinionsbildning på svenska, med hundratals artiklar i olika ämnen. Vi arbetar ständigt med att göra detta mera sökvänligt, genom ämneskategorisering som vi också gör ändringar och tillägg ifråga om i efterhand, t.ex. om vi kommer på att en gammal artikel också hör hemma i någon annan kategori vi lagt till sedan den artikeln skrevs.

Avslutningsvis vill vi uppmärksamma den nya bloggportalen liberalkonservativt.se, en publik RSS-läsare där de viktigaste konservativa och liberala bloggarna listas. Bakom sidan står Moderata Studenter vid Stockholms universitet.

Redaktionen

Annonser

3 Responses to “REDAKTIONENS MÅNADSBREV – april 2010”


 1. 1 Hugo Heyman maj 3, 2010 kl. 15:09

  Mycket roligt att höra om att det går så bra för Tradition och Fason! Själv anser jag att bloggen är Sveriges bästa politiska blogg.

 2. 2 Söderbaum maj 3, 2010 kl. 22:31

  Tackar! 🙂 Vår strävan är att vara tillräckligt bra för att våra läsare ska känna att det är lätt att prata om T&F i andra sammanhang och att ni ska kunna säga att T&F är en bra/intressant blogg som ni läser och rekommenderar – även till meningsmotståndare. Någon marknadsföring i vanlig mening har vi ju inga pengar till.

 3. 3 Tommy Hansson maj 12, 2010 kl. 10:28

  Tradition & Fason är förvisso en av Sveriges bästa och viktigaste politiska/ideologiska sajter!

  Och ett personligt tack – i och för sig sorgligt att det skall behöva framföras – för att jag inte behandlas som pestsmittad på grund av mitt engagemang i Sverigedemokraterna.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 953,009 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar