Intervju: Edwardsson om nya Arvid Lindman-boken

INTERVJU | Den 12:e maj släppte Bonnier sin samling om 22 stycken statsministerbiografier. Bland dem finns en Lindmanbiografi författad av statsvetarprofessorn Leif Lewin. Det är första gången på 54 år en biografi om Arvid Lindman (1862-1936) publiceras. Men bonnier är uppenbarligen inte ensamma om att se behovet av en ny Lindman-biografi. Som ett ödets ironi släpps det ytterligare en bok om Arvid Lindman om bara några få dagar. Författaren är den för Tradition & Fasons läsare inte helt obekante historikern och journalisten Anders Edwardsson. Boken, Arvid Lindman. En statsminister och hans tid, är resultatet av ett samarbete mellan Timbro och Arvid Lindmans Sextioårsfond.

Tradition & Fason har intervjuat Edwardsson för att ställa några frågor om detta nya alster.

T&F: Kan Du kort sammanfatta varför Du tycker Arvid Lindman är av så pass stor betydelse att han ska föräras med en biografi såhär 75 år efter sin död?

– Den konservative Arvid Lindman var en av 1900-talets i särklass viktigaste svenska politiker och en av det moderna Sveriges skapare. Han är minst lika viktig – och på flera sätt viktigare – än sina samtida politiska medspelare liberalen Karl Staaff och socialdemokraten Hjalmar Branting, om vilka det skrivits enormt mycket. Lindman är därför väl värd en bok som lyfter fram honom både som människa och politiker.

T&F: Berätta lite om boken, vilka källor har Du använt, och hur ser dispositionen ut?

– Min bok är en kort, populärvetenskaplig introduktion på runt 100 sidor som bygger på etablerade historiska och statsvetenskapliga forskningsresultat. Den avslöjar egentligen ingenting nytt, men placerar Lindman i sin kontext och belyser hans stora roll i tidens politiska spel.

T&F: Ivar Andersson kom 1956 ut med boken ”Arvid Lindman och hans tid”, på vilket sätt skiljer sig Din biografi från Anderssons?

– Ivar Anderssons bok är och kommer att förbli standardverket om Arvid Lindman! Den är superb, håller än idag, och min bok innehåller i princip en sammanfattning av hans verk plus vissa kompletteringar. Bland annat så förutsätter Anderssons Lindman-biografi att läsaren känner till hur den personliga kungamakten fungerade en bra bit in på 1900-talet, vilket få gör idag. Det har efter Ivar Anderssons verk kom ut också publicerats ett antal källor och analyser som han inte hade tillgång till, vilka jag försökt väva in i min berättelse. Anderssons bok börjar också såhär drygt 50 år efteråt bli både dyr och svår att få tag på, därför behövs en ny.

T&F: Så din bok vänder sig snarare till ”den stora massan”, än till redan frälsta högernostalgiker?

– Både och! Målet för min del har dock varit att göra Lindman mer känd inte minst bland dagens unga, för vilka han bara är ett namn och knappt det. Socialistiska och liberala historieskrivare har sedan hans död varit duktiga på att tysta ner och förvränga information om Lindmans stora betydelse i modernare svensk historia. Förhoppningsvis kommer därför min bok att skingra åtminstone en del av de vanligaste missuppfattningarna om honom.

T&F: Tack för din tid, och lycka till med lanseringen av boken!

– Tack så mycket.

Boken är ännu inte släppt, men de som vill beställa ett exemplar kan maila författaren direkt på anders.edwardsson@gmail.com. Priset kommer vara ca 100 kr.

Redaktionen

Annonser

1 Response to “Intervju: Edwardsson om nya Arvid Lindman-boken”


  1. 1 Allianspartisten maj 24, 2010 kl. 20:56

    Historieämnet och historieundervisning hör till de områden som försummades allra mest under socialdemokraternas målmedvetna nedbrytning av det svenska utbildningsväsendet. Att en person som Arvid Lindman, ”en högerman”, då inte fick plats i den politiska korrekthetens historieskrivning är fullt naturligt i detta perspektiv.

    Som framgår av ovan var Arvid Lindman en av de främsta politikerna under den tid då grunden för det moderna Sverige lades. Det är därför inte för tidigt att detta nu uppmärksammas.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 953,100 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar