T&F-redaktör på Newsmill

Dag Elfström skriver en resonerade artikel på Newsmill om diskussionen kring huruvida Kungen ska överlämna Kronprinsessan till Daniel Westling vid bröllopet på lördag.

Elfström skriver:

I Sverige är det tradition att bruden och brudgummen går gemensamt till altaret. Tillsammans med misstankar om att det egentligen var amerikansk populärkultur som inspirerade till önskemålet gjorde min initiala motvilja mot upplägget stark.

Men efter att ha läst på och funderat är jag beredd att ändra uppfattning. Det finns en kunglig dimension som gör avvägandet svårare. Daniel Westling är, i brist på bättre ordval, en undersåte. Han bör således inte gå jämsides med Kronprinsessan. Det är därför Prins Henrik alltid går ett steg bakom Drottning Margrethe av Danmark och Prins Philip alltid går minst ett steg bakom Drottning Elizabeth av Storbritannien. Män kan nämligen, enligt hävd, aldrig gifta sig upp i en hierarkisk ordning – i kontrast till en kvinna (jmf. Drottning Silvia).

Läs hela artikeln här.

Redaktionen

Annonser

7 Responses to “T&F-redaktör på Newsmill”


 1. 1 Fältmarskalken juni 16, 2010 kl. 18:29

  Det förefaller mig som att den debatt som initierats i detta ämne utgår från helt felaktiga utgångspunkter.

  Denna högst betydelsefulla händelse måste ses som en statsakt, som icke tidigare ägt rum i riket. Detta gör att all hänvisning till ordinär bröllopstradtion är ointressant och meningslös.

  Först kan konstateras att detta egentligen är första gången som ett fursterligt bröllop äger rum utifrån den nu gällande Successionsordningen av år 1980 och där en kvinnlig tronföljare är kontrahent.

  För det andra innebär samma statsakt att Herr Westling upphöjes i fursterligt stånd såsom Kunglig Höghet, Prins av Sverige och Hertig av Västergötland. Även detta är en förstagångshändelse där, med stöd av Successionsordningen av 1980 och Konungens hävdvunna rätt att förläna kungliga titlar, en enskild svensk man vederfars denna stora heder.

  Slutsatsen kan icke bli annant än att det är högst rimligt att ett nytt cermomoniel och en ny tradition utformas i samband med denna storslagna händelse. Här tillkommer det då Konungen och ingen annan att utforma detta.

  Sedan har givetvis herr Elfström rätt i sak att den blivande Tronföljargemålen icke och icke kommer att bli jämbördig i rang med Kronprinsessan. Detta är dock icke, utifrån mina utgångspunkter, huvudskälet till utformningen av cermonielt vid denna storslagna statsakt.

  Detta viktiga ämne har jag även kommenterat enligt http://fieldmarchal.blogspot.com/2010/05/hans-majestat-konungen-for-hennes.html.

 2. 2 Carolina juni 16, 2010 kl. 22:37

  Jag förstår faktiskt inte i vad logiken ligger i Elfströms resonemang, annat än i en sorts konstig konsekvens i hur Kronprinsessan och Westling kommer att förflytta sig tillsammans i framtiden – vilken jag tycker är helt korrekt i sig. Men om nu Westling inte är och aldrig kommer bli i jämbördig eller högre rang med sin hustru, hur kan då ett överlämnande från Kungen till Westling vara rätt och riktigt, om Kronprinsessan alltså är i högre rang än Westling? Vem ”äger” vem?

  Borde inte själva symboliken fortfarande ligga i att de träder fram tillsammans, med poängen att Kronprinsessan har valt sin undersåte och för honom fram till altaret där de ska vigas. Vi vet ju ändå alla vem som är högst i rang – och den blivande regenten har valt och står för sitt val.

  Eller?

 3. 3 Populisten juni 17, 2010 kl. 8:53

  Carolina,

  Jag håller helt med dig och ser det som totalt ovärdigt att tronföljaren leds fram till altaret för att sedan överlämnas till en undersåte. Det saknas ju inte andra alternativ:

  1) Kronprinsessan går själv genom kyrkan för att möta herr Westling vid altaret.

  2) De går tillsammans men med Kronprinsessan steget före enligt det Dag skriver.

  3) De går tillsammans men med Kronprinsessan på herr Westlings vänstra sida sett framifrån (dvs den sida som mannen traditionellt går på).

  Nu verkar det tydligen bli någon konstig kompromiss om man ska tro kvällspressen, men personligen så har hela debatten allvarligt skadat mitt förtroende för kungahuset. Att man inte klarat av att skapa en ceremoni som anknyter till svensk tradition samtidigt som den fungerar rangmässigt utan istället skapat en kvällstidningsdebatt visar att hovet tappat kontakten med folkdjupet.

 4. 4 Fältmarskalken juni 17, 2010 kl. 21:13

  Hela denna pseudodebatt är, såsom jag ser det, icke något annat än extermfeminitiska krafters ränkspel och ett försåtligt och tarvligt försök att svärta ned Konungen och hans hus.

  I övrigt ber jag att få hänvisa till mitt inlägg ovan.

 5. 5 Stoller juni 17, 2010 kl. 22:15

  Jag stödjer kungahuset som varande en viktig del av vår kulturs och vår nations historia och tradition.

  Jag förstår dock inte för mitt liv att någon människa finner det värt sin tid att engagera sig i denna skitfråga.

 6. 6 Söderbaum juni 18, 2010 kl. 8:29

  Kungen är och förblir den viktigaste delen av kungafamiljen. Vid sidan om detta viktiga faktum tycker jag för egen del att det är högst rimligt – eftersom det är en statsceremoniell fråga – att monarken för fram den blivande monarken till altaret. Om Daniel Westling ska upphöjas till kunglig höghet så är det viktigt att den symboliken ingår i ceremonin, och inte att Victoria vid denna vigsel sänks ner i ståndet av jämlika undersåtar. Den kungliga högheten måste slås vakt om.

  DÄRFÖR ska kungen givetvis i enlighet med den kungliga svenska traditionen föra sin dotter (kron)prinsessan till altaret på lördag.

 7. 7 Carolina juni 18, 2010 kl. 21:53

  Söderbaum: Men vari ligger den kungliga högheten att lämnas över till en simpel man från Ockelbo (om än med några droppar blått blod i sig)? Jag fattar inte? Och är det en så kunglig tradition? De andra kvinnliga kungligheterna har ju inte varit blivande regenter – däri ligger väl skillnaden! Hur kan den blivande regenten lämnas över?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 950,446 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar