Svenska samhällsekonomin i kritiskt läge

EKONOMI | Imorgon torsdag väntas Riksbanken höja den viktiga reporäntan. Fler höjningar förväntas också vara i antågande nu under hösten. Det innebär att framöver kommer bankerna å ena sidan att tjäna mer på sin utlåning, å andra sidan blir det dyrare att låna pengar. Bostadsägare med rörliga räntor blir nu genast försiktigare med sina inköp, mer ekonomiintresserade och kan få lite problem med nattsömnen.

Om räntan nu höjs är det i och för sig ett sundhetstecken. Det tyder på att samhällsekonomin gått in i en starkare fas där stimulansen inte behöver vara maximal. Istället behövs vissa åtstramningar. Konjunkturinstitutets månadsbarometer visar också att juni är den starkaste månaden sedan 2007. Den svenska ekonomin har klarat sig bättre än de flesta genom finanskrisen. Enligt EU-kommissionens månatliga konfidensindikator står Sverige nu överlägset starkast i hela Europa.

Det viktiga EU-perspektivet

Detta har vi finansminister Anders Borg (M) att tacka för. Med en socialdemokratisk regering hade det ekonomiska läget i Sverige sannolikt varit sämre än genomsnittet i EU. Eller i värsta fall så illa som i det socialdemokratiskt styrda Grekland, vars ekonomi totalkollapsat, varvid landet nu fått låna över en miljon miljoner kronor (!) av EU för att ha en chans att återhämta sig.

För Greklands del är EU-medlemskapet alltså minst sagt en välsignelse. Andra länder lär rynka på näsan länge och väl åt detta.

En stor fördel med att vi är med i EU är faktiskt att vanligt folk nu inser att den svenska ekonomin i stor utsträckning påverkas både av vår omvärld och av hur tidigare regeringar har hanterat sin finanspolitik. Detta till skillnad från 90-talet, då den borgerliga regeringen under Carl Bildt (M) tog över en sönderkörd ekonomi. Den gången drabbades landet av en finanskris, som i och för sig också obönhörligen hade drabbat socialdemokraterna om de suttit kvar vid makten. Men det blev under de då rådande förhållandena lätt att skylla finanskrisen på ”borgarnas oansvariga politik” med skattesänkningar och andra hemskheter. ”Vänsterpopulism” kan man alldeles ogenerat kalla den typen av opinionsbildning.

Nu i våra dagar har även vanligt folk ett vidare perspektiv, och försök från vänsterhåll att skylla de bekymmer som trots allt ändå finns på en oansvarig borgerlig politik skulle sannolikt bara sänka oppositionens politiska trovärdighet. Många förstår också hur betydelsefull Anders Borgs politik har varit, just i ljuset av att Sverige går så bra jämfört med andra EU-länder.

Bolånen ett orosmoln

Allt är dock inte frid och fröjd i och med detta. För att återgå till våra bostadsägare har de som sagt anledning att sova oroligt – och med dem faktiskt alla andra också. Ett stort orosmoln i sammanhanget är nämligen just hushållens rekordhöga bolån. Riksbankschefen Stefan Ingves har redan varnat för en bolånebubbla. Svenska folket har i flera år ägnat sig åt en för samhällsekonomin osund fastighetsspekulation. Man tar stora banklån för att köpa ny bostad, betalar liten insats, och lever på marginalerna för att man utgår ifrån att man ska gå med god vinst. Bostadspriserna skjuter i höjden, och investeringar i fastigheter har de senaste åren visat sig ge klart högre avkastning än aktier.

Problemet är när räntan, som idag ligger på rekordlåga 0,25%, börjar gå upp igen. Risken är att många då får högre månadskostnader på bostaden än vad de har lön och besparingar att täcka upp med – och att de då tvingas sälja sin dyra bostad. Ju fler som säljer sin bostad, desto lägre sjunker marknadspriserna. Därmed kommer många inte bara att behöva sälja sin bostad – utan även sälja den med förlust. Då blir många rätt fort fattiga.

Förutom den tragik detta innebär för enskilda och familjer, leder det också till att dessa personer konsumerar mindre. Lägre konsumtion leder till att fler företag går i konkurs. Då blir de som jobbade där arbetslösa, och när de inte kan dra in tillräckligt med pengar till hushållet måste de kanske till slut sälja sin bostad för att flytta till någonting billigare. Och så är den onda spiralen i full gång.

Hur ser det ut idag?

En höjning av räntan till två procent väntas redan under det kommande året. I dagsläget visar också SBAB:s mäklarbarometer att bostadspriserna runtom i landet håller på att dämpas eller ligger stilla. Anledningen är just ett större utbud av bostäder på marknaden.

För samhällsekonomins återhämtning efter finanskrisen är det viktigt att räntan höjs. Samtidigt finns som sagt stora risker med detta för samhällsekonomin. Men räntan kan inte förbli på noll för evigt. Det leder bara till att hushållens bolån ökar mer och mer…

Alliansen vill givetvis inte få denna heta potatis i knäet innan valet. Frågan är om det kommer innebära att de i likhet med den tidigare S-regeringen under Göran Persson lägger sig i Riksbankens kommande räntebeslut, och att räntan därmed inte höjs mer innan valet. Sannolikt lägger sig den i grunden nyliberale Borg inte i Riksbankens angelägenheter. Då får han inrikta sig på att bekämpa de okända förskräckligheter som när som helst kan komma ur Pandoras ask. Men alternativet är att det jättemonster som de skenande bolånen innebär istället växer sig så stort att inga svärd till slut biter.

Imorgon är under alla omständigheter en viktig – och spännande – dag!

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

3 Responses to “Svenska samhällsekonomin i kritiskt läge”


 1. 1 Patrik Magnusson juli 1, 2010 kl. 8:01

  Höjda räntor blir säkert till bekymmer för en och annan låntagare, men samtidigt borde det inte komma som en överraskning för någon. Räntenivån har ju varit exceptionellt låg.

  Vad som däremot kan komma som en ovälkommen överraskning för många villaägare vore ett regeringsskifte. Vad som då väntar, ovanpå eventuellt dyrare räntekostnader, är höjda/återinförda skatter på fastigheter och förmögenheter.

  För många villaägare, vars enda förmögenhet består i att deras villa råkar ligga i ett attraktivt storstadsområde, kan det innebära att man tvings gå från hus och hem, eller som miljöpartiet förespråkar, ta nya lån för att ha råd med skatten.

 2. 2 Allianspartisten juli 1, 2010 kl. 8:14

  ”…eller som miljöpartiet förespråkar, ta nya lån för att ha råd med skatten.”

  Detta är något som mycket mer borde avskräcka borgerligt sinnade väljare som går i funderingar att lägga sin röst på miljöpartiet. I denna fråga visar miljöpartiet på ett mycket tydligt sätt att man är ett socialistiskt parti som saknar respekt för äganderätten. Att ta lån för att betala skatt på fast (…och ofta belånad) egendom är ingenting annat än konfiskation. Inte ens de socialdemokratiska kamraterna, som i och för sig blir allt mer ”mesiga”, vågar tala klarspråk på detta sätt.

 3. 3 Thomas juli 1, 2010 kl. 22:08

  Ja, mp torde vara ett socialistisk, för att inte säga ett ekofascistiskt och smygkommunistiskt parti.

  Miljöpartister verkar vara beredda att gå snart sagt hur långt som helst för att ex få bort bilar och kärnkraft.
  De hatar diesel trots att dagens dieselkärror inte går att jämföra med gårdagens dito.

  Därutöver verkar inte så få miljöpartister mycket hellre se ett statligt ägande, och statliga monopol, tvärs över samhällskartan jämfört med vad de kan tänka sig privat ägande.

  Skatterna får bli nästan hur höga som helst.

  Just i synen på ägande – hur stort det privata ägandet får bli, och vem som ska äga produktionsmedlen – tycker jag att miljöpartister avslöjar sig. Språkrören kan nog låta rätt socialliberala rent generellt, men talar man med mp-sympatisörer på gräsrotsnivå, verkar de vara duktigt vänster-progressiva, vänsterradikala och allt vad det nu handlar om.

  I debatten om hur den röd-gröna oppositionen egentligen borde ha utformats för att fru Sahlin skulle ha haft en reell chans att bli statsminister, sägs inte sällan att det var ett misstag att bjuda in vp i opposionsunderlaget då dessa ses som bakåtsträvande vänstersocialister eller något ännu värre.
  Detta är nog sant, och mer världsfrånvända personer än många vänsterpartister går knappast att uppbåda.

  Vad folk hela tiden tycks missa, är att även mp kan tillföra väl så kollektivistiska drag till den röd-gröna trojkan som vad någonsin vp förmår.

  Här går det att lyfta fram att mp nog kan tänka sig lika mycket kollektivt ägande och offentliga monopol som vp, oavsett hur mycket det än försämrar inesterings- och företagsklimatet.

  Mp tycks även kunna gå med sossarna ur högt upp som helst i skattetryck, oavsett hur skadliga konsekvenser det än får för ekonomin överlag, och för alla individuella intiativ i stort.

  Slutligen är mp det mest kompromisslösa gröna alternativet i svenska politik, och verkar ex ej tveka att döda svensk industri med sitt hat av kärnkraft, diesel etc.

  Ska den röd-gröna trojkan belysas ordentligt, börjar det vara högt tid att närgranska just mp. Granska mp närmare i god tid innan valet.

  Långt innan valet. Innan det är för sent.

  Mvh


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 986,273 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser