Sossarna sätter ny nivå på ribban i valrörelsen

Den senaste veckan har vi fått en indikation på vilken nivå en alltmer desperat socialdemokrati tänker lägga sin valrörelse. När det börjar bli alltmer uppenbart att man inte kan vinna valet på sina sakfrågor, så återstår bara en metod – smutskastning.

Sven-Otto Littorin (m) - valrörelsens första (s)kalp

Sven-Otto Littorin (m) är naturligtvis ett tacksamt offer, dels för att han genom sin roll som arbetsmarknadsminister blivit en av de bland vänsterkretsar mest hatade personerna i landet, dels för att han uppenbart mått väldigt dåligt och varit överhopad av personliga problem. En sådan person är det naturligtvis tacksamt att sparka på.

För ett par dagar sedan kastade Littorin in handduken sedan Aftonbladet hotat att offentliggöra anklagelser om sexköp. Efter att ha byggt upp en tryckkokare av spekulationer under ett par dagar lät så den socialdemokratiska skvallerblaskan bomben brisera idag.

Jag tänker inte överhuvudtaget ge mig in i några spekulationer om huruvida det ligger någon sanning eller inte i anklagelsen. Det är omöjligt att veta. Littorin själv förnekar, och Aftonbladets ”bevis” synes vara extremt skakiga. De bygger helt på uppgifter från en anonym person som säger sig ha utfört sexuella tjänster mot betalning, och som nu fyra år efter den påstådda händelsen pekar ut Littorin, men som inte vare sig anmält det inträffade eller säger sig ha för avsikt att göra det.

Detta är en mycket obehaglig typ av journalistik. Littorin är inte vare sig åtalad eller fälld för ett brott. Ändå hängs han ut som om det vore givet att han är skyldig. Om det är så att allt är ett fabrikat, så vore det närmast omöjligt för honom att försvara sig mot det. Kan Littorin bevisa att anklagelserna är falska? Skulle någon av oss kunna det i motsvarande situation? Knappast.

Littorins avgång tas av vissa som intäkt att anklagelserna är sanna. Men låt oss anta att de inte är sanna. Hur skulle Littorin då ha kunnat agera? Han hade kunnat dementera, varpå ord står mot ord. Rimligen hade då Aftonbladet fortsatt att driva sin kampanj mot honom, vilket hade skadat hans parti (ingen rök utan eld…), och orsakat honom och hans familj ett privat helvete i en situation som redan verkar mycket jobbig. Eller så hade han insett det ohållbara i sin situation och snabbt avgått.

Man kan också fundera kring timingen i publiceringen av uppgifterna. Visst kan det vara så att det slumpar sig så att uppgiftslämnaren helt plötsligt, efter fyra år, mitt i upptakten till en valrörelse, beslutar sig att anklaga en minister för ett brott. Men vore inte det extremt naivt att tro på den typen av sammanträffanden?

Tidpunkten när anklagelsen publiceras, kombinerat med sättet det gjordes på, gör det uppenbart att det hela, oavsett sanningshalten i själva historien, är ett flagrant försök att sänka nivån på valrörelsen till nya djup. Det återstår att se om detta försök kommer att lyckas, eller om det rent av slår tillbaka mot valstrategerna på Sveavägen. Väljarna brukar nämligen vare sig luras av, eller uppskatta, smutsigheter i valrörelsen.

Det är därför viktigt att alliansen inte låter sig dras med i en smutsig valrörelse. Det har vi inget att vinna, och allt att förlora på. Till skillnad från de rödgröna har vi nämligen en seriös politik att presentera för väljarna, och som valvindarna hittills visat: Så länge fokus ligger på konkret politik faller stödet för de rödgröna som en sten. Det är så vi vill ha det.

Patrik Magnusson

Annonser

19 Responses to “Sossarna sätter ny nivå på ribban i valrörelsen”


 1. 1 Rent Kärlek juli 10, 2010 kl. 19:46

  Om ni är mot sexköp, varför tar ni emot pengar från era män? Sexkjøp är sexköp också i äktenskap. Ni vet det innerst inne.

  (naturligtvis betalar din man sin del av barnens kostnader)

  Du vet, att äkta känslor kan man inte köpa eller sälja. Kärlek kan man inte köpa, sex kan man.

  Det bor en liten sexkjøpare/säljare i oss alla. En större i Tiger Woods????

 2. 2 Dag Elfström juli 10, 2010 kl. 19:49

  Välformulerat, Patrik. Håller helt med.

 3. 3 Allianspartisten juli 10, 2010 kl. 20:58

  ”Men vore inte det extremt naivt att tro på den typen av sammanträffanden?”

  Sannolikheten för den här typen av sammanträffanden är nog i det närmaste obefintlig. Slutsatsen är att detta ”avslöjande” högst troligt är noga planerat. Frågan är bara av vem och här finns nog dessvärre två möjligheter. Den ena är att krafter i den rödgröna sörjans allians i sin desperation helt spårat ur och den andra är att det har koppling till den tvist Littorin är inblandad i.

  Oavsett vem som startat det hela faller ansvaret tungt på Aftonbladet som låter sig lånas till denna typ av smutsig journalistik av allra värsta sort. Jag har aldrig varit någon flitig köpare eller läsare av Aftonbladet men efter detta kommer jag att helt att bojkotta Aftonbladet.

 4. 4 Johan Olofsson juli 10, 2010 kl. 21:59

  Visst verkar valrörelserna bli mindre och mindre hederliga för varje gång (eller är det bara en åldersberoende synvilla?), men att just detta skulle vara ett socialdemokratiskt lågvattenmärke, det måste man betvivla.

  Man kan fråga sig om det verkligen är partipolitiska manipulationer som ligger bakom Aftonbladets avslöjande. Schibsted äger Svenska Dagbladet och 91% av Aftonbladet. Varför inte misstänka tidningens intresse av att sälja lösnummer och ägarens önskemål om vinstmaximering istället?

  Littorins personliga problem borde kanske ha lett till att statsministern redan långt tidigare såg till att utnyttja hans kapacitet på en mindre utsatt position. Tvisten med ex-hustrun har pågått både länge och väl.

  Om vi antar att Littorin är oskyldig till den slags handling som lagts honom till last, vilket vi ännu så länge har goda skäl till, så tyder ju det brådstörtade avskedet på att ministern en längre tid varit nära att kasta in handduken.

  Den intressanta frågan handlar då inte längre om personen Littorin eller specifikt om tidningen Aftonbladet, utan om den behandling som framträdande politiker generellt ser sig nödda att acceptera.

 5. 5 Allianspartisten juli 10, 2010 kl. 22:00

  En som på ett obetänkt sätt verkar ha hoppat på drevet är Göran Hägglund (http://www.svd.se/nyheter/politik/valet2010/hagglund-littorin-bor-trada-fram_4977733.svd) vilket gör mig mycket besviken. Detta är verkligen inte en fråga om att vinna billiga populistiska poäng.

  Jag skall erkänna att jag haft en del tankar på att ”taktikrösta” på KD i det kommande valet. Dessa tankar känns just nu ganska avlägsna.

 6. 6 Patrik Magnusson juli 10, 2010 kl. 22:59

  ”Varför inte misstänka tidningens intresse av att sälja lösnummer och ägarens önskemål om vinstmaximering istället?”

  Det är säkert en del av Aftonbladets motiv. Tidningen hävdar att man självklart skulle ha gjort detsamma om det var en ledande socialdemokratisk politiker det handlat om. Det kan man ju tro vad man vill om. Vilken sanning det ligger i det påståendet lär vi aldrig få veta. Journalistiskt vore det i och för sig inte mindre oetiskt att misstänkliggöra en sosse på detta vis.

  Jag tror som Allianspartisten att upprinnelsen antngen är s-märkt smutskastning, eller har med den uppenbart infekterade vårdnadstvisten Littorin är inblandad i. Sedan låter Aftonbladet låna sig till detta, dels av sensationslystnad, dels i syfte att försöka skada regeringen.

  Sedan tror jag som du att Littorin länge umgåtts med tanken på avgång. Karln har ju uppenbart mått dåligt länge, och vem skulle inte det i hans situation, med hård press både privat och med den utsatta position han haft som minister. När man ser det enorma hat som florerat i vänsterkretsar mot just Littorin är jag förvånad att han orkade så länge.

  Jag hoppas bara nu att media och opposition har vett och sans att lämna Littorin i fred, så att han får chans att bringa ordning i sin uppenbart kaotiska tillvaro. Detta handlar trots allt inte i första hand om politik, utan om en människa som mår dåligt, fått ta mycket skit, och nu helt enkelt inte orkar mer.

 7. 7 Patrik Magnusson juli 10, 2010 kl. 23:23

  Allianspartisten:

  Själv bojkottar jag sedan länge Aftonbladet 😉

  I övrigt tycker jag nog också att Hägglund gott kunde ha låtit bli att yttra sig i frågan. Han vet uppenbart lika lite som Aftonbladet vad som är sant eller inte sant om den påstådda händelsen.

  Överlag tycker jag kommentarerna från journalister, mediastrateger och politiker är fruktansvärt känslokalla. Jovisst inser jag också att det taktiskt riktiga för Littorin hade varit att omdelbart gå ut och tydligt bekräfta eller dementera uppgifterna. Så gör naturligtvis en modern professionell politiker i balans.

  Men vad gör en härjad människa som efter lång anspänning till slut knuffats över kanten? Kanske inte det taktiskt riktiga. Kanske det mera mänskliga att krypa undan, kura ihop sig i ett hörn och slicka såren. Som privatperson borde Littorin också ha all rätt att göra detta. Hade han fortsatt som minister kunde man ha förväntat sig ett annat beteende, men nu gjorde han inte det. Förmodligen just för att få vara i fred.

 8. 8 Göran juli 11, 2010 kl. 10:31

  Har han köpt sex? och?????

  Hur många arbetslösa överklasskärringar på östermalm säljer inte också sex till sina män på ett eller annat sätt?

  Det är typiskt socialisterna att beröva folk rätten att tänka och bestämma själva.

  Aftonbladet, så patetiskt, så lågt, så socialisiskt att man spy!

  Hitler var också socialist, läs historien ni som tvivlar på mitt påstående!

 9. 9 Allianspartisten juli 11, 2010 kl. 20:48

  Så kan då den desperata kamraten Sahlin inte hålla sig längre (http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sahlin-en-medveten-morklaggning_4979971.svd) utan utbrister i helt förunderliga resonemang.

  Kamraten Sahlin begär i princip att statministern skulle ägna sig åt ryktesspridning. Det kamraten, vars logiska tankeförmåga starkt måste ifrågasättas, i själva verket säger är att statsministerns borde spridit hittills obevisade påståenden till och med före det att de publicerades av Aftonbladet.

  Kamraten Sahlin placerar nu debatten på bottenivå. Jag kan dessutom inte utläsa kamratens uttalande på annat sätt än att hon anser Littorin skyldig. Några bevis presenteras inte och med den Sahlinska logiken kan inte detta tolkas på annat sätt än att hon ”mörkar”. Kamraten Sahlin sparkar på detta sätt på en medmänniska som redan ligger ned.

  Jag har aldrig haft några högre tankar om kamraten Sahlin. Att hon är allmänt slarvig/opålitlig visade bl.a. Toleroneaffären och att hon saknar kompetens att inneha den position eftersträvar är väl känt. Dock, att kamraten nu ägnar sig åt djupaste smutskastning utan att ange bevis och framför hårresenade krav på att statsministern skall ägna sig åt ryktesspridning gör att kamraten från min sida tappat all form av respekt.

  Slutsatsen är att kamraten Sahlin är den mest inkopetena och olämpliga statsministerkandidat som någonsin förekommit i ett svenskt val.

 10. 10 Patrik Magnusson juli 11, 2010 kl. 23:45

  Medveten mörkläggning?

  Människan kan väl inte på allvar mena att vi skall tro på att Reinfeldt räknade med att Aftonbladet skulle lägga ner hela sin story om statsministern valde att inte delta i viskleken och sprida obekräftade rykten vidare?

  Från den stund sosseblaskan bestämt sig för att släppa loss mediadrevet mot Littorin fanns det exakt 0% chans att allt skulle ha tystats ned, och det visste såklart Reinfeldt också.

  Hade jag varit alliansens mediarådgivare hade jag antagligen haft ett och annat att säga om hur man borde hanterat saken för att bättre desarmera hela historien, men att ens fundera i termer av att regeringen avsett mörklägga något visar på livlig fantasi, eller snarare total brist på ärlighet.

  Men, som sagt, jag förstår Sahlin. Allt som kan rikta ljuset någon annanstans än på sakfrågorna kan inte annat än hjälpa hennes sak. Därför är det ytterst viktigt att alliansen snabbt lägger denna fråga till handlingarna och återgår till planen, att visa vilket regeringsalternativ som är det trovärdigaste, och som förmår leverera den klokaste politiken.

 11. 11 Ivanhoe juli 12, 2010 kl. 4:00

  ..och T & F gör samma sak om SD.

 12. 12 Allianspartisten juli 12, 2010 kl. 7:49

  ”Människan kan väl inte på allvar mena att vi skall tro på att Reinfeldt räknade med att Aftonbladet skulle lägga ner hela sin story om statsministern valde att inte delta i viskleken och sprida obekräftade rykten vidare?”

  Desperation var ordet!

 13. 13 Anonym juli 12, 2010 kl. 9:43

  Patrik Magnusson:

  ”Överlag tycker jag kommentarerna från journalister, mediastrateger och politiker är fruktansvärt känslokalla. Jovisst inser jag också att det taktiskt riktiga för Littorin hade varit att omdelbart gå ut och tydligt bekräfta eller dementera uppgifterna. Så gör naturligtvis en modern professionell politiker i balans.”

  Jag tycker snarare att moderna professionella politiker alltid försöker göra som Littorin: slira med sanningen och hoppas att denna gång så kommer mediedrevet inte att gå igång. Det fungerar aldrig. Självklart skulle Littorin lagt korten på bordet direkt. Sagt: ”Tidningen Aftonbladet anklagar mig för sexköp. Dessa uppgifter är falska och gör mig mycket upprörd och chokad. Som ni förstår kan jag inte vara kvar som minister under dessa omständigheter”.
  Då hade han tagit initiativet och tvingad Aftonbladet att komma med något nytt. Något nytt de förmodligen inte hade. Nu kunde istället Aftonbladet dra ut historien flera dagar innan bomben briserade.
  Littorins agerande beror inte på att han är en ”härjad människa som efter lång anspänning till slut knuffats över kanten” utan för att han trodde att just den här gången skulle han, just han, komma undan.

  Sedan angående AB:s agerande. Det går knappast anklaga dem för att gå Sveavägens ärenden. De är en skvallertidning som mer än gärna drar politiker i smutsen oavsett partitillhörighet. Minns bl.a. hanteringen av Göran Perssons herrgårdsbygge då allt från planlösning till nota fanns på mittuppslaget vid olika tillfällen.

  Att S står bakom detta är givetvis möjligt men cementerar snarare bilden av dem som klantskallar. Varför inte droppa detta 1-2 veckor innan valet för maximal påverkan på valutgången.

 14. 14 Geronten juli 12, 2010 kl. 17:00

  Allt som sagts om Littorinaffären här har nog fog för sig. Samtidigt får man väl erkänna att man säkerligen skulle ha gottat sig i detta om det gällt en av SAP:s ledande figurer. Man är inte mer än (politisk) människa.

  En politiker som inte klarar strålkastarljuset ska byta från regerings- till kommunnivå. Eller hoppa av helt. Media utgörs av predatorer. Politiker och kungligheter är offren. Det är nog bara att bita ihop eller byta karriär/abdikera.

  Avslutningsvis: Anonym gör en intressant iakttagelse i det att SAP är klantskallar. Om ett par veckor, när folk är tillbaka från semestrarna är detta passé. Det hade onekligen varit smartare att lyfta detta i slutet av augusti.

 15. 15 Högersosse juli 13, 2010 kl. 22:16

  Jag tycker att det saknas en grundläggande fråga i denna diskussion: vad handlar Littorins skägg om och varför skaffade han det?

 16. 16 Allianspartisten juli 13, 2010 kl. 22:52

  Högersosse,
  ”Jag tycker att det saknas en grundläggande fråga i denna diskussion: vad handlar Littorins skägg om och varför skaffade han det?”

  Javisst är det förunderligt att kamraten Sahlin, som är så förfärligt klok, inte uppmärksammat detta och kommit med ytterligare ett välbetänkt och av logiskt tänkande fulländad kommentar. För mig är det uppenbart att ett skägg av Littorins typ inte är något annat än en del i det hemska och människofientliga patriarkatets manliga härskartekniker. Hur kan vår högbegåvade kamrat Sahlin, med all sin visdom och sin utomordentliga intelligens, ha missat detta?

 17. 17 Söderbaum juli 14, 2010 kl. 10:18

  Det var en märklig, ny trend av argumentationslinje kring sexköp som signaturerna Rent kärlek och Geronten ger uttryck för. Att sex liksom är lite mera ”tillåtet” med en och samma make inom äktenskapet, än med vem som helst där ute, är en gammal konservativ uppfattning.

  Högersosse: ”Jag tycker att det saknas en grundläggande fråga i denna diskussion: vad handlar Littorins skägg om och varför skaffade han det?”

  Jag tror att det är av precis samma skäl som Anders Borg har sin hårpiska. Man kan kalla det mycket, men det är i alla fall inte ett ”klassiskt moderat” utseende.

 18. 18 Johnny juli 14, 2010 kl. 11:02

  Det allvarligaste med denna typ av journalistik är att journalister bedriver politisk propaganda och försöker påverka vilka partier och politiker som skall få finnas i riksdagen.

  Det är inte första gången journalister agerar propagandister. Är det någon som minns Nya Partiet som Ian Wachmeister startade som deltog i valrörelsen 1998? Om inte så beror det på enligt Mats Svegfors för att media hade bestämnt att inte skriva ett ord om partiet i valrörelsen och det lyckades, Nya partiet fick knappt en procent av rösterna. Rena rama Stalinismen. Vi ser liknande tendens i behandling av Sverigedemokraterna idag. Eller när journalister på ”Lilla Saltsjöbadsmötet” 1988(?) beslutade att bara skriva positiva saker om invandringspolitiken.

  Media är inte längre en granskare av makten de är en del av den och utgör ett hot mot vår demokrati i stället för en garant av den.

  Det är inte journalister som skall bestämma vilka partier och politiker vi skall ha i riksdagen, det skall svenska folket göra!

 19. 19 essenonvideri juli 14, 2010 kl. 13:58

  Jag har avlägsnat ett inlägg som innehöll grova och osakliga påhopp på Mona Sahlin. För den som eventuellt missat en av huvudpoängerna med min artikel kommer den här igen:

  ”Det är därför viktigt att alliansen inte låter sig dras med i en smutsig valrörelse. Det har vi inget att vinna, och allt att förlora på.”


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 986,273 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser