Det är de närvarande som borde avkrävas en förklaring

Representanter för Moderata Samlingspartiet vid förra årets Pride-festival.

Gårdagens huvudnyhet i Svenska Dagbladet var att Göran Hägglund inte tänker deltaga i Pride-festivalen. Vinklingen i SvD-artikel är märklig: det är något underligt med de partier som inte deltar i Pride. Den kollektiva gruppandan av Pride som en naturlig och obligatorisk del i det politiska livet eldas ivrigt på av SvD. TT tyckte tydligen också Hägglunds frånvaro var tillräckligt spännande för att basunera ut över landet.

Hägglund uppger att han är på Öland under Pride-festivalen och är upptagen med annat. Kristdemokraterna är, som vanligt, det enda riksdagspartiet som inte har ett tält i den så kallade Pride-parken. SvD har inte lyckats gräva fram någon någorlunda högt uppsatt representant för partiet som förklarar vad denna ovilja beror på. I artikeln framgår det emellertid att Hägglund blev utbuad förra gången han deltog i en partiledardebatt vid Stockholm Pride.

Och där finns naturligtvis en av parametrarna. Det finns ingen anledning av Kristdemokraterna att deltaga i ett sammanhang där (nästan) alla avskyr dem som pesten. 2003 arrangerades pilkastning på en bild av Alf Svensson vid festivalområdet. Och hela Pride är rent allmänt en krigsförklaring mot ”hetronormen”(dvs den samhälleliga uppskattning av hetrosexuell familjebildning). En norm som Kristdemokraterna som parti de facto försvarar som något gott och värdefullt. Där med inte sagt att andra typer av levnadssätt ska motverkas, men den logiken verkar HBT-lobbyn ha svårt att förstå.

Så visst gör Hägglund rätt. Synd bara att Kristdemokraterna inte är modiga nog att använda uppmärksamheten kring Pride-veckan till att idka lite legitim kritik mot spektaklet.

Läs även artikeln jag publicerade under 2009 års Stockholm Pride : Pride som kontraproduktivt och heteronormen som önskvärd.

Dag Elfström

Annonser

9 Responses to “Det är de närvarande som borde avkrävas en förklaring”


 1. 1 Fältmarskalken juli 16, 2010 kl. 2:30

  ”Där med inte sagt att andra typer av familjebildningar ska motverkas, men den logiken verkar HBT-lobbyn ha svårt att förstå.”

  Varför icke?

  Varför denna lismande feghet inför denna ”HBT-lobby”?

  Någon måste våga stå emot detta HBT-trams och att s.k. samkönade par skulle bilda familj är emot naturens ordning och därför helt förkastligt och kan därför icke på något sätt försvaras i ett samhälle grundat på den västerländska kristna tradtionen.

  Samhällets viktigaste beståndsdel utgörs otvivelaktligen av en familj, en kärnfamilj, där en man och en kvinna bildar själva grunden. Endast på detta sätt kan samhällets fortbestånd på ett naturligt sätt säkerställas. All degenererad lagstiftning som söker likställa s.k. samkönade förhållanden med den traditionella kärnfamiljen bör ofördröjligen förändras så att den traditionella kärnfamiljen, och inget annat, utgör grunden.

  Vill s.k. homosexuella ingå parliknade förhållanden må dessa regleras genom specifika juridiska avtal som på inget sätt bör blandas ihop med äktenskap eller familjebildning.

 2. 2 Dag Elfström juli 16, 2010 kl. 2:39

  Fältmarskalken:

  Enligt mitt sätt och se på det är det kärnfamiljen som ska uppmuntras, inte de andra typerna av familjebildning som ska motverkas. Och nej, jag tycker inte heller den offentliga juridiska makten ska stå tillhanda med specifik lagstiftning rörande andra relationer än äktenskapet mellan man och kvinna.

  MEN. Det betyder inte att jag tycker det allmänna ska motverka homosexuell, eller annan, familjebildning. Det är inte statens ensak vilka vuxna och samtyckande människor som bor ihop, och vad dessa gör i sina sovrum.

  Själv bor jag i ett singelhushåll. En kärnfamiljsuppmuntrande politik är således inte mer kränkande mot HBT-par än den är mot mig.

  En borgerlig politik bör alltid i första hand handla om att främja X, snarare än att motverka Y.

 3. 3 Kerstin juli 16, 2010 kl. 4:51

  Nej Göran Hägglund är inte modig, han smiter undan med en lögn om tidsbrist i stället för att stå upp för sina åsikter, svagt.

 4. 4 Elisabeth juli 16, 2010 kl. 6:05

  Varför ska Hägglund delta i ett evenemang som fullständigt strider mot vad han och hans parti står för? Han visar styrka och övertygelse i sitt agerande och har min fulla respekt. Han vänder inte kappan efter vinden som Svenska Kyrkan gör i sin iver att vara populär och därför även viger samkönade trots att Bibeln är väldigt klar på den punkten. – Heder åt Hägglund.

 5. 5 Patrik Magnusson juli 16, 2010 kl. 8:58

  Jag tycker Hägglund gör helt rätt som uteblir. Synd bara att han inte hade råg nog i ryggen att klart deklarera att Pride är ett degenererat jippo som har lite och intet med seriös politik att göra, och att det är därför han väljer bort det.

  Vad gäller övriga partiledare så är det pinsamt att se hur de dansar efter homolobbyns pipa. Jag håller helt med Elfström. Det är dessa partiledare som borde förklara sig.

  Det finns en osund koppling i Sverige mellan att uppskatta och applådera den sexuella invasion av det offentliga rummet som pride är, med att respektera och stödja grundläggande rättigheter som den att undslippa förföljelse på grund av t.ex. sexuell läggning.

  Det är en koppling som det borde ligga i allas intresse, inte minst de som identifierar sig med förkortningen hbt, att bryta. Om man måste gilla Pride för att vara för hbt-personers rättigheter, då blir det betydligt färre som ställer upp för dessa rättigheter. Pride gör också hbt-kollektivet en otjänst genom att cementera samhälleliga fördomar om denna grupp.

 6. 6 Fältmarskalken juli 16, 2010 kl. 9:00

  Herr Elfström,
  Herr Elfström skriver: ”MEN. Det betyder inte att jag tycker det allmänna ska motverka homosexuell, eller annan, familjebildning.”

  Häri är kärnfrågan vad som avses med familjebildning. Jag kan här dela herr Elfströms åsikt att det icke är statens uppgift att avgöra om s.k. homosexuella bor under samma tak eller att ha åsikter om vilka drifter de ägnar sig åt, så länge icke tredje person drabbas. Nämnda spörmål är något de enskilt måste få avgöra med sina samveten.

  För mig är dock familjebildning något mer och innefattar även nästa generation. Här är det såsom jag ser det statens uppgift att värna om barnen och tillförsäkra dem dem självklara rätten till både moder och fader. Detta kan staten helt visst motverka genom att förbjuda att s.k. homosexuella par får adoptera och även på alla sätt säkerställa att det allmänna icke ger sig in i att på något sätt tillhandahålla s.k. konstgjorda befruktningar till s.k. homosexuella par.

  Denna min sistnämnda åsikt är mycket stark och det är här jag menar att det finns en ofattbar feghet hos politikerna. Således är jag av den bestämda uppfattningen att det allmänna bör, ja det är till och med dess plikt att, motverka homosexuell familjebildning i den mening jag ger uttryck för ovan.

 7. 7 Fältmarskalken juli 16, 2010 kl. 9:15

  Herr Magnusson,
  ”Det finns en osund koppling i Sverige mellan att uppskatta och applådera den sexuella invasion av det offentliga rummet som pride är, med att respektera och stödja grundläggande rättigheter som den att undslippa förföljelse på grund av t.ex. sexuell läggning.”

  Väl talat herr Magnusson.

  Allt sedan år 1982 är pornografiska föreställningar på offentlig plats i lag förbjudna. Av någon outgrundlig anledning synes någon här, på mycket oklara grunder, ha gjort ett undantag för det ”degenererade jippo” som går under benämningen ”Pride”. I sanning anmärkningsvärt.

  Självklart borde varje politiker med självaktning avstå från att delta i detta osunda degenererad trams. Dock, våra politiker är fega och populistiska vilket gör att deras överväganden främst styrs av valmatematik och icke av grundläggande moraliska och etiska ställningstaganden.


 1. 1 Vi ska finnas på Pride « Caroline Szyber Trackback vid juli 29, 2010 kl. 22:48
 2. 2 5 dagar kvar « Ida Drougge's Blog Trackback vid augusti 2, 2010 kl. 19:13

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 953,100 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar