Informationsplikten och DN:s helomvändning

I maj meddelade de rödgröna partierna att de ställer sig tveksamma till om den så kallade informationsplikten för HIV-smittade bör finnas kvar. Socialdemokraternas sjukvårdspolitiska talesperson Ylva Johansson resonerar i termer om att det kanske inte är så farligt längre, med alla moderna bromsmediciner som finns. Och RFSL, som utan omsvep erkänner att de vill avskaffa lagen, flaggar för att man ska lyfta frågan under Stockholm Pride nästa vecka.

Nu får vänsterorganisationerna oväntat medhåll från Dagens Nyheter som i dagens huvudledare lyfter frågan. DN skriver:

I år infaller ett 25-årsjubileum som knappast är värt att fira. Den 1 november 1985 skrevs hiv in i smittskyddslagen. Det som möjligen var begripligt då – när aids sågs som en dödsdom och hiv som ett tänkbart hot mot hela Sveriges befolkning – framstår i dag som djupt problematiskt.
(…)
Kravet på att alltid informera om sin status för en ny partner upplevs av många hivpositiva som en tung börda. En romans eller tillfällig sexuell kontakt kräver att man röjer en skamfylld hemlighet, som sedan riskerar att läcka ut till en bredare krets.

Jag skriver oväntat medhåll av en anledning. När frågan var uppe för debatt förra gången – hösten 2008 – drev nämligen sagda tidning motsatta linjen: Att som bärare av hivviruset helt hänsynslöst tillfoga en annan människa skada bör därför fortfarande räknas som ett allvarligt brott. (DN, 23/10-2008). Jag hade hoppats att dagens ledare berodde på någon malplacerad sommarvikarie, men efter mailkontakt med Dagens Nyhets politisk redaktör Peter Wolodarski får jag förklaringen att tidningen omprövat sin linje och ”tagit intryck av debatten”.

I grunden handlar det om intresseavvägningar. Ska HIV-smittades rätt att ha oskyddat sex med vem som helst, utan att behöva berätta om sin sjukdom för att det är ”jobbigt”, gå före andra människors rätt att själva välja om de vill utsätta sig för risken att bli smittad av en livslång och obotlig sjukdom. Det tycker RFSL, ”de rödgröna” och numera också Dagens Nyheter. Hållningen symboliserar mycket tydligt den moderna liberala dogmen om fritt sex till varje pris. De är rädda för att något så hemskt som ökad avhållsamhet har följt i informationspliktens fotspår.

Dag Elfström

Annonser

5 Responses to “Informationsplikten och DN:s helomvändning”


 1. 1 romaren juli 23, 2010 kl. 18:01

  Den här artikeln blir ett bra exempel där man drar lite för många långsökta generaliseringar för att hitta argument för en område som är mycket större än så.

  Får en person HIV som inte vill ha det, ja för vem vill ha HIV och är inte rädd för HIV, så kommer det påverka deras liv starkt även med bromsmediciner. Den fysiska skadan kanske inte är så stor, men den mentala och den sociala skadan då! De är fortfarande än idag vållat med stor personlig skada som påverkar människor starkt och orsakar depressioner och annat lidande.

  Utifrån det perspektivet så borde det fortfarande vara brottsligt.

  Sen att bromsmediciner kostar oerhört mycket också glöms bort. Visst vi kan alla ha HIV och ta bromsmediciner men vem skall de betala miljoner kronor bromsmediciner kostar över vår livstid, en kostnad samhället hade sluppit om människor tog ansvar lite mer allvarligt.

  Att DN sen kapitulerar för ansvar är synnerligen dåligt. Den liberala synen på sex fungerar bara i ett samhälle där såna handlingar saknar konsekvenser. Men så är inte fallet och det kommer aldrig att bli helt fritt från konsekvenser och krav på ansvarstagande.

 2. 2 Pappan juli 23, 2010 kl. 18:57

  I grund och botten handlar detta ytligt sett häpnadsväckande ledarskriveri om klasskampen, i kulturmarxistisk mening. Avhållsamhet är en lyx för de andligen privilegierade — de som har självdisciplin som sin arvslott — och något sådant kan inte tolereras om det i grund och botten handlar om att skapa den nya människan och det nya samhället. Den nya människan är en ras- kön- och ålderslös android och det nya samhället är givetvis globalt och befriat från nationalstatens, kärnfamiljens och kyrkans strukturella förtryck.

  För att riktigt understryka detta innehåller dagens DN även en debattartikel av det officiella Sveriges andliga potentater, som med närmast karikatyrartad övertydlighet understryker det kulturmarxistiska budskapet redan i den skuldbeläggande rubriken: http://www.dn.se/debatt/ar-vi-beredda-att-alska-juden-och-muslimen-1.1141804

  Man tar sig för pannan. Folk köper detta.

  Pappan

 3. 3 Fältmarskalken juli 24, 2010 kl. 11:31

  Att riksdagledamoten fru Johansson förfäktar dessa vansinnestankar är icke så förunderligt då hennes parti ingått allians med det kommunistiska partiet, som icke är något annat än den röde satans lakejer och den ondes förlängda arm. Här har uppenbarligen riksdagledamoten fru Johansson helt förblindats av de avskyvärda kommunisternas människosyn och den där av följande propagandan för en lössläppt och vederstygglig livsstil.

  Riksdagsledamoten fru Johansson borde istället skänka en tanke till alla de som drabbats av denna hemska farsot. Vet fru Johansson icke om alla de, våra kära bröder och systrar, på den afrikanska kontinenten som utstår ett ofattbart lidande på grund av denna farsot och för vilka varken bot eller lindring finns.

  Socialister tager ofta ordet ”solidaritet” i sin mun men med de avgrundstankar som riksdagsledamoten fru Johansson ger uttryck för visar på allt tydligt sätt att man icke det ringaste begriper vad solidaritet med våra medmänniskor innebär.

  När det gäller bekämpandet av denna farsot måste ”nolltolerans” tillämpas och informationsplikten bör istället omformas till ett förbud för de drabbade att inge sig i någon form av sexuella aktiviteter som kan innebära risk för smitta. För de som icke respektera detta bör skyddshäkte övervägas.

  Att tidningen Dagens Nyheter driver dessa åsikter är både skandalöst och fullständigt oacceptablet. Här bör tidningens ledning träda in och ge klarlägganden och tillrättavisa de som solkar tidningens namn och rykte på detta sätt.

 4. 4 Snejk juli 24, 2010 kl. 12:16

  För mig är det fullständigt befängt att någon skulle vilja avskaffa informationsplikten för HIV när man fortfarande har informationsplikt för andra, icke dödliga, sexuellt överförbara sjukdomar.

  Ännu konstigare framstår både DNs helomvändning och vänsterblockets avslappnade attityd till HIV i Sverige samtidigt som Socialdemokraterna erkänner HIV/aids som ett problem i afrikanska stater söder om Sahara och DN så sent som den 19e juli skrev om HIV-epidemin bland unga i Östeuropa.

  HIV är uppenbarligen någon annans problem.

 5. 5 michaeleriksson juli 24, 2010 kl. 14:12

  Det intressanta är att det finns en växande tendens att räkna ”skadade känslor” och liknade som större problem än faktiska skador (fysiska, ekonomiska, ody).

  Om detta begränsade sig till någorlunda objektiva saker skulle jag inte säga någonting—att tex en emotional misshandel ofta är värre än en fysisk, där håller jag med. Problemet är att många av fallen handlar om ytterst subjektiva frågor, om att ”offren” gör det mycket lätt för sig, eller att tom om att helt irrationella känslor ges en för stark vikt.

  Hiv-diskussionen ovan (om den återger verkligheten på ett någorlunda korrekt sätt) vore ett mycket bra exempel. Andra exempel känner man gärna igen på formuleringar som ”när X så känner jag mig Y”. Genus-tokorna och debattörer både pro- och anti-islam(ism) har bidragit med en hel del exempel. (Tex att våldshot mot Muhammed-karikatörer ses som mindre brott än vad karikatyrerna gör, eller att blotta åsynen av en slöja skulle vara stötande.)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 952,930 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar