Får det lov att vara en Lenin-kostym?

Hittade ovanstående annons i Svenska Dagbladet i förra veckan. Tänkt på det till och från i helgen. Ska man bli upprörd eller tycka att det är komiskt? Men efter det sedvanliga nazist-testet kom jag faktiskt fram till att man nog ska bli lite upprörd. Det hade inte gått obemärkt förbi att en klädaffär flaggat med att man ska handla sin kläder hos dem eftersom det har minsann Hitler gjort.

Om PUB hade lagt in något fördömande prefix framför Lenins namn hade det faktiskt bara varit roligt. Men nu när man anför Lenin som bevis för att man ”alltid hållit stilen”, blir det faktiskt lite osmakligt. Inte lika illa som Dressmans massmördarkalsonger, men nästan.

Dag Elfström

Annonser

4 Responses to “Får det lov att vara en Lenin-kostym?”


 1. 1 Allianspartisten augusti 30, 2010 kl. 21:07

  Lenin var precis som andra kommunistiska ledare på den tiden det begav sig en massmördare.

  I litteraturen finner man ibland följande brev till kommunistledarna i Penzaområdet, daterat den 11/8 1918:

  ”Kamrater!
  Kulakernas uppror bör obarmhärtigt slås ner. Hela revolutionens intresse kräver detta, ty nu pågår överallt den sista avgörande striden mot kulakerna. Exempel bör statueras.

  1) Häng åtminstone 100 kända kulaker, rika män och blodsugare, men så att människorna säkert ser det.

  2) Publicera deras namn.

  3) Fråntag dem all säd.

  4) Utse gisslan – såsom det utsades i gårdagens telegram.
  Gör detta på ett sådant sätt att människorna på hundra versts avstånd ser, fruktar, vet och skriker: de stryper blodsugar-kulakerna till döds. Bekräfta telegrafiskt mottagandet av detta meddelande och verkställigheten.

  Er Lenin.

  P.S. Få fram några verkligt hårda män.”

  Så här talar en sann massmördare. Tagande av gisslan var ju för övrigt en metod som ofta praktiserades av de tyska nationalsocialisterna.

  I detta sammanhang kan det också vara på sin plats att påminna om vad vår egen kommunistledare, kamraten Ohly, uttryckt om massmördaren Lenin:

  En artikel 1983:
  ”Marxsism-leninismen är ett bra, riktigt och viktigt begrepp.”

  ”…att vi klart och tydligt markerar mot reformistiska och icke-leninistiska inslag och tendenser i ungdomsförbundet.”

  ”Det finns kamrater inom vår rörelse som vill ifrågasätta Lenin och leninismen.”

  Intervju i engelska tidskriften Renewal 1999:
  ”Jag står för en modern leninism baserad på klasskamp.”

  Att kamraten Ohly inte ändrat sig nämnvärt framgår av Ekots lördagsintevju den 24/1 2004:
  ”För mig så handlar det om att vara trogen de ideal jag har varit trogen ända sedan jag blev politiskt aktiv i vänstern på 70-talet.”

  Till de Ohlyska idealen hör alltså otvivelaktigt, som framgår av ovan, leninismen som formulerades av massmördaren Lenin.

  Denne kommunistiske leninist och antidemokrat avser kamraten Sahlin att ta med i sin regering om DEN STORA OLYCKAN skulle vara framme. Jag tar mig för pannan…

 2. 2 Joe augusti 30, 2010 kl. 21:42

  Det är ju egentligen lite upprörande, men jag tänker hålla god min eftersom jag tycker att vi på ”högern” bör ha bättre humor än de nofta humorbefriade ”vänstern”. Min uppfattning är ju att dom är världsbäst på att bli upprörda, skrika kränkt (ett ord jag vet att du inte använde, tack och lov!) och slå på krigsrubrikerna över allt möjligt tokigt.

  Men det säger definitivt någonting om att vissa typer historiska förtryckare och massmördare är mer ”rumsrena” än andra.

 3. 3 Allianspartisten augusti 31, 2010 kl. 17:48

  ”Det är ju egentligen lite upprörande, men jag tänker hålla god min eftersom jag tycker att vi på ”högern” bör ha bättre humor än de nofta humorbefriade ”vänstern”

  Jag har väldigt svårt att förknippa Lenin med humor. Lenin tillhör väldshistoriens ”värstingar” och hade med all säkerhet idag kunnat åtalas för brott mot mänskligheten. Jag har själv träffat människor vars far- och morföräldrar blivit brutalt mördade under Lenins och Stalins brutala styre. Vissa saker lämpar sig helt enkelt inte för humor, svårare än så är det inte.

 4. 4 Joe augusti 31, 2010 kl. 22:20

  Kära Allianspartist,

  Jag har full förståelse för att du inte ser muntert på Lenin. Jag har själv förfäder som stupat i strid med kommunister under Lenins era och håller med om det du skriver om honom. Vidare dock, finns det många saker som inte lämpar sig för humor. I många avseenden kommer uppfattningen om detta skilja sig åt människor emellan.

  Vänstern utmärker sig i förmågan att uppröras över smått och stort (enligt min uppfattning om världen), och jag tänker välja mina strider. Jag tycker att mitt konstaterande ovan att annonsen säger något om hur vissa historiska individer är mer rumsrena än andra är ett fullgott konstaterande som kommentar till blogginlägget ovan. Att du lyckas ignorera alla de saker jag skrev som vi är överens om och surnar till över min ”tounge in cheek”-kommentar får mig att undra om jag överskattar ”högerns” humor. Kanske, kanske inte.

  God natt


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 952,918 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar