Konservativt Forums sommarkonferens 2010

logga_stor REPORTAGE | Den gångna helgen ägde Konservativt Forums sjätte sommarkonferens rum. Ett 30-tal deltagare slöt upp vid lunchtid på lördagen i den gamla lärdomsstaden Uppsala.

Efter ett sedvanligt öppningsanförande med efterföljande presentationsrunda, tog det första föredraget vid. Det var Nils Fredrik Aurelius, partiveteran i moderaterna med bakgrund som riksdagsledamot och kommunalråd, som höll ett anförande under rubriken Historiskt val utan ideologier – om socialismens undergång och en möjlig framtid för konservatismen. Fokus i föredraget låg på vilken roll de klassiska ideologierna har i dagens partipolitik jämfört med hur det tidigare sett ut. De efterföljande frågorna rörde bland annat hur socialdemokratins ideologiska grund egentligen ser ut idag, där Aurelius framhöll att socialdemokratin av idag närmast är ett tomt skal rent idémässigt.

Detta föredrag rev också igång det årliga framtidsseminariet. I år handlade det självklart om det åstundande riksdagsvalet och konservatismens möjligheter i Sverige därefter. Detta är ju också det tredje riksdagsvalet som Konservativt Forum genomlever. Förutsättningar för partisammanslagningar och gemensamma listor vållade bland annat en del debatt.

Efter kaffe och smörgås var det tid att välkomna konferensens andre talare – amerikanen Jonathan Price, som även bevistade förra årets konferens. Price är doktorand vid universitetet i Leiden, Holland, och har varit en av centralfigurerna vid uppbyggnaden av den paneuropeiska konservativa tankesmedjan Center for European Renewal. Han höll ett mycket uppskattat föredrag om den amerikanska konservatismen i allmänhet och dess ungdomsrörelse i synnerhet. Speciellt passagen om hur man på 50-talet byggde en stark konservativ gräsrotsrörelse i USA, väckte åhörarnas intresse och inspiration. Förutom Mr. Price var forumet också glada att välkomna två gäster från Finland och en från Norge.

På aftonen hölls en trerätters högtidsmiddag, som följdes av en minst lika lyckad efterfest att döma av det magra antal som förmådde ta sig upp innan söndagslunchen. Men vid lunchtid på söndagen tätnade deltagarleden åter, varefter konferensens siste talare tog till orda inför en rejäl publik. Anders Edwardsson, frilandsjournalist och historiker, pratade om den gamla högerledaren Arvid Lindman och vilken roll denna haft i Sveriges moderna historia. Detta med utgångspunkt i den bok om nämnde Lindman som Edwardsson författat (läs T&Fs intervju med Edwardsson med anledning av boksläppet i våras).

Med tanke på att konferensen ägde rum mitt i en historisk valrörelse måste vi, som arrangörer, få framhålla vår stora belåtenhet med den gångna helgen. Konservativt Forum fortsätter att stå starkt, och samla deltagare över hela Sverige – och sedan två år tillbaka kontinuerligt även internationella gäster.

Nedan bjuder vi på några bilder från helgen. Läs också här om Konservativt Forums tidigare konferenser och seminarier.

Läs även rapporterna från 2009 och 2008 års konferenser.
Dag Elfström
Jakob E:son Söderbaum
Annonser

0 Responses to “Konservativt Forums sommarkonferens 2010”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 953,021 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar