REDAKTIONENS MÅNADSBREV – augusti 2010

Dag Elfström och Jakob E:son Söderbaum

REDAKTIONELLT | Så var sommaren slut, åtminstone om man frågar kalendern. Den gångna månaden har kanske inte sprudlat av energi från T&Fs sida: skribenter har varit utomlands, varit upptagna med jobb och redaktionen har haft fullt upp med förberedelserna inför Konservativt Forums sommarkonferens som gick av stapeln under helgen. Men nu när både höst och riksdagsval står inför dörren vågar vi lova en höjd publiceringstakt.

Den gångna månadens skriverier har haft varierande teman. Inrikespolitiska realiteter inför det stundande valet har precis som förra månaden tagit upp en ansenlig plats(här, här, här, här, här, här, här, här). Men även utrikes- och säkerhetspolitiska frågor(här, här, här) har jämte kultur- och idépolitiska inlägg(här, här, här, här) tagit utrymme.

Jakob E:son Söderbaum har under månaden publicerat en femte del i sin uppskattade serie om konservatismen och välfärdssamhället. Söderbaum har också i slutet av augusti avslutat sitt sommarvikariat som ledarskribent på Barometern, och skrivit en avslutande kommentar om detta här.

Liksom alltid är vi tacksamma för månadens inkommande blogglänkar, även om likaså de till följd av sommarstiltjen har varit rätt få : Ida Drougge, Thomas Ardenfor 1, Thomas Ardenfor 2, Lars Holmin, Mats Reimbertsson.

Och Du, glöm inte rösta mot socialismen den 19:e!

Redaktionen

Annonser

11 Responses to “REDAKTIONENS MÅNADSBREV – augusti 2010”


 1. 1 Oskar september 1, 2010 kl. 17:39

  ”mot socialismen”? Ska man inte rösta för de man sympatiserar med och inte emot de man inte tycker om?

 2. 2 Söderbaum september 1, 2010 kl. 17:53

  Oskar: Jo, det är förstås det idealiska om man kan göra det! Viktigast ur vår synpunt är dock att rösta emot socialismen, om man händelsevis upplever att man inte står på exakt samma politiska grund som något av Allianspartierna. Vilket torde vara rätt vanligt i konservativa kretsar, med tanke på att inget av riksdagspartierna idag är konservativa.

 3. 3 Tomas Johansson september 3, 2010 kl. 0:35

  Torbjörn Fälldin sa alltid ”ickesocialistisk regering”.
  Klokt på flera sätt.
  Dels är ”borgerlig” inte ett ord som klingar bra i norr.
  Dels visar det på att det är socialismen vi vill slippa.
  Sen vet vi ju att liberaler och gamla högern inte står på samma sida, egentligen, liberaler är det som kallas ”Venstre” i både Norge och Danmark, tror jag. Det är det ”ickesocialistiska” som förenar.

 4. 4 Patrik Magnusson september 3, 2010 kl. 9:43

  ”Dels är ”borgerlig” inte ett ord som klingar bra i norr.”

  Dessvärre klingar väl inte ”icke-socialistisk” så bra i det röda Norrland heller. Här är det ju mera ”socialistisk” som gäller. 😦

 5. 5 Tomas Johansson september 3, 2010 kl. 16:37

  Jag tror socialism klingar illa för fler och fler, har gjort länge, även i norr. Men det saknas alternativ. Fälldin kom långt med termen ”ickesocialistisk”, eller hur. För som sagt borgerlig är inget för en äkta norrlänning.

  Man måste känna till historiska förlopp för att inse det, borgare var här uppe de som lurade folk på pengar, ungefär, skogsbolag, sågverksägare som på något sätt lyckades pressa folk på de små värden de lyckats knapra ihop.
  Sen är det många andra saker som är annorlunda i norr, att det aldrig egentligen funnits ”borgare” här, alltså borgare med norrländsk bakgrund, de var oftast hitskickade av kronan eller utländska storbolag för att ordna råvarutransport söderut, allt finns i hyfsat färskt minne hos befokningen.

  Socialismen var ju länge en tänkt ”snabblösning” på alla gamla problem, nu vet vi att den lösningen var en tanke utan verklighetsförankring, där står vi idag, utan några riktigt klara alternativ.

  Jag menar att äkta klassisk liberalism är det som verkligen saknas, skulle de frihetliga idéerna från franska revolutionen och de sedan följande omvälvningarna av Europa verkligen slå igenom även i norr så blev det en stor förändring. Ta bara den sista resten av skråväsendet (1700-tal) renskötseln, alla föddes in i yrken därföre, endast här uppe lever en rest kvar.
  Folkpartiet kallar sig liberaler(?!), men allvarligt talat, när talade de verkligt liberal politik senast? Dessutom demoniseras liberalism ständigt i svensk politik, jag undrar verkligen varför, det är ju uppenbart att Sverige inte är något liberalt land, alla vet att staten gärna kör över privatpersoner och småbolag i Sverige, typiskt kännetecken på en nation med ”liberalt underskott” (min egen benämning).
  Jag tror vi skräms av frihet numera, vi sitter och kurar, vågar inte släppa den ”omsorg”(förtryck) som staten stått för, vi har blivit en nation av fegisar. Jag är en av dom, vågade aldrig ta steget att lämna den trygga omsorg facket, arbetsförmedlingen och staten format mig i…

 6. 6 Allianspartisten september 3, 2010 kl. 18:24

  Att kalla sig ”ickesocialistisk” innebär att vi ställer upp på socialismens problemformulering och sätter denna som refernsram vilket är olyckligt.

  ”Borgerlig” kanske inte är den allra bästa beteckningen men otvivelaktigt den som är mest vedertagen. För egen del skäms jag inte det minsta för att kalla mig ”borgerlig” och jag står också ut med att bli kallad ”högerman” =)

 7. 7 Dag Elfström september 4, 2010 kl. 0:45

  Håller med allianspartisten. ”Icke-socialistisk” har används av mittenpolitiker som vill hävda att de varken är höger eller vänster. Det har exempelvis varit ett vanligt förekommande begrepp inom kristdemokraterna av de grupperingarna inom partiet som motsatt sig en tydlig borgerlig profil.

  Det är inte alls det vi menar med formuleringen ”rösta mot socialismen”. Som Jakob antyder så är det inte alldeles självklart att en konservativ idag känner sig hemma i alliansen, men det är alldeles säkert att den samme fasar inför tanken på Mona Sahlin som statsminister. Således: Rösta mot socialismen den 19:e september.

 8. 8 Allianspartisten september 4, 2010 kl. 9:11

  ”Således: Rösta mot socialismen den 19:e september.”

  Absolut, socialismen, en otidsenlig lära som bygger på förhållandena för 150 år sedan, måste givetvis bekämpas. Historien har visat att socialismen inte fungerar och att den inte tål att konfronteras med verkligheten. Såsmåningom kommer den därför att förpassas till historieboken som alla andra ”läror” som inte visat sig hålla måttet.

  Däremot är min främsta bevekelsegrund, den 19:e september, att rösta för Alliansen. Man kan visst ha synpunkter på olika detaljområden men för mig är den förändring som Alliansen påbörjat genom ”jobbpolitiken” djupt ideologisk och väl värd att stå upp för och här har Alliansen all anledning att vara stolta.

  Vad det handlar om är att välstånd endast kan skapas genom arbete och att var och en har ett ansvar för detta. Vi kan tycka att detta är en ren självklarhet, men över 70 år av socialistiska regeringar har spridit ett tankesätt där det alltid finns någon annan som betalar och där arbete inte är så viktigt då bristen på detta alltid kan hanteras genom ”åtgärder” och bidrag.

  Alltså: Rösta för Alliansen den 19:e september…vilket givetvis också innebär ett avtsåndstagande från den historiska paranets som socialismen utgör.

 9. 9 Dag Elfström september 4, 2010 kl. 13:11

  Däremot är min främsta bevekelsegrund, den 19:e september, att rösta för Alliansen.

  Där skiljer vi oss. Jag är inte alls så imponerad av alliansen och tycker man antagit en socialdemokratisk retorik på många områden. Min främsta bevekelsegrund för att rösta på alliansen är att det är ett oändligt mycket bättre alternativ än sahlin och ohly.

 10. 10 Patrik Magnusson september 4, 2010 kl. 20:24

  Beroende på olika värderingar, prioriteringar och temperament är vi kanske mer eller mindre nöjd med alliansen har åstadkommit.

  Själv är jag av uppfattningen att alliansen på den ekonomiska politikens område får Mycket Väl Godkänt. Visst hade jag kanske önskat mig av marknadsinriktade reformer, men givet att det tar tid att vända en stor skuta som Sverige, som varit så grovt ur kurs, och givet att regeringen haft en svår ekonomisk kris att hantera (vilket de också gjort med stor bravur) kan man inte annat än vara imponerad.

  Även inom utbildningsområdet finns det goda ansatser, även om mycket kanske inte hunnit ge effekt än. Här ger jag regeringen VG, och hoppas på än mer till nästa mandatperiod. Även i grenen regeringsduglighet måste betyget bli högt, åtminstone VG. Andra områden där jag tycker regeringen får åtminstone godkänt är rörande brott och straff, energipolitik, bistånd och utrikespolitik.

  Sorgebarnen är familjepolitiken och försvarspolitiken. Där kan det, även om de rödgröna är ännu sämre, inte bli annat än IG. Här måste det till en rejäl skärpning, för det handlar också om två mycket viktiga områden. Sedan finns också mycket att önska gällande retorik och självförtroende, men det är mer kosmetiskt så det kan jag leva med.

  Sammantaget tycker jag mycket väl att man kan säga att man röstar för alliansen, för en sammantaget godkänd politik, och för en förhoppning om ytterligare förbättringar nästa mandatperiod, även om man naturligtvis samtidigt röstar mot den rödgröna rörans socialism.

  För de konservativa som inte ser lika positivt på alliansens prestation sedan 2006 vill jag också ställa frågan: Tror ni det blir bättre med Sahlin och Ohly vid rodret? Är svaret nej, vilket det rimligen borde vara, så gäller det att i alla fall rösta mot socialismen, och det gör man bäst genom en röst på alliansen.

  En röst på SD, något annat småparti utanför blocken, eller en blankröst, innebär i praktiken att man ställer sig neutral till om Reinfeldt eller Sahlin skall leda landet, om Östros eller Borg skall sitta på statens skattkista, eller om det är Bildt eller Ohly som skall avgöra hur Sveriges reklationer till omvärlden skall se ut. Så kan man bara inte ställa det.

 11. 11 Allianspartisten september 4, 2010 kl. 20:31

  ”…eller om det är Bildt eller Ohly som skall avgöra hur Sveriges reklationer till omvärlden skall se ut”

  Detta borde rimligen även få många socialdemokrater att tänka sig för innan de slickar igen valkuvertet…en kommunist som styr över vår utrikespolitik, visste den gamla stammens socialdemokrater detta skulle de ”gå i spinn” i sina gravar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 952,865 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar