Rånaren som ville bli student

I Barometern den 10 augusti kunde man läsa om den 23-årige Kalmarbo som rånade en bank i Berga centrum för att han ville få en ”bra start” på sina högskolestudier. I fängelset hoppas han kunna plugga i lugn och ro på skattebetalarnas bekostnad. Han har också gjort i stort sett allt han kunnat för att åka fast så fort som möjligt.

Själva rånet utförde han omaskerad, och han lämnade kvar en väska som dels skulle få polisen snabbt till platsen med anledning av möjligt bombhot och därefter underlätta för dem att spåra honom genom teknisk bevisning. Rånaren satt också och väntade vid den närmaste busshållplatsen på att polisen skulle komma, många måste ju ha sett honom bege sig dit. Men efter ett tag insåg han att det skulle dra ut betydligt mer på tiden än vad han hade föreställt sig.

Allteftersom tiden gick bestämde han sig för att ha lite roligt för de ca 60,000 kr han kom över i rånet, reste runt i Europa och hamnade till slut på ett hotell i Budapest. I väntan på polisen har han skrivit om sitt dåd på Internet-forumet Flashback, där han uppgav information som endast rånaren rimligen kan ha känt till. Till slut var han t.o.m. beredd att överlämna sig själv, framgår det av skriverierna på Flashback – för syftet med rånet var ju att åka fast och få plugga.

Den 9 augusti åtalades rånaren, som det heter, efter en ”snabb och okomplicerad” förundersökning. Det har alltså gått fem månader sedan han rånade Swedbanks kontor i Berga centrum. Han rapporterades sitta häktad i väntan på rättegång.

Allt detta ter sig fullkomligt absurt. Det är absurt att rånaren inte har blivit tagen av polisen förrän nu. Det är absurt att man ska kunna gå förbi den normala antagningsprocessen till högskolan med betygskonkurrens o.s.v. genom att begå ett grovt brott. Det är absurt att som dömd brottsling kunna studera helt och fullt på skattebetalarnas bekostnad, medan vanliga hederliga studenter tvingas leva under existensminimum på lånade pengar. Det är absurt att överhuvudtaget på detta vis kunna få såväl boende som mat betalt under ”studietiden” genom att ”välja att gå i fängelse”. Och det är absurt att denne Kalmarbo rånade en bank för att kunna utnyttja systemet på detta vis.

Samtidigt säger det en hel del om det samhälle vi idag lever i. Tänk om rånarens syfte istället hade varit att komma undan med pengarna. Då hade det varit väldigt mycket svårare för polisen, det hade dragit ut betydligt mer på tiden att få fast honom – om det ens varit möjligt – och allt hade blivit en fråga om vad som verkligen kan bevisas i rättssalen. Tänk också om syftet hade varit att läsa juridik för att försvåra att åka fast under hans fortsatta kriminella karriär? Och tänk vilka skeva signaler detta sänder till unga grabbar runtom i landet, om vad man ”kan” göra inom ramen för vårt stolta, svenska ”välfärdssamhälle”.

Att rånaren på ett eller annat sätt blir en klokare man efter detta, måste man väl utgå ifrån. Låt oss hoppas att vi andra också efter en funderare blir lite klokare av fallet med Kalmarrånaren.

My daddy was a bankrobber
he never hurt nobody
He just loved to live that way
he loved to steal your money

—Ur ”Bankrobber” av punkbandet The Clash

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

6 Responses to “Rånaren som ville bli student”


 1. 1 Josefina Bergfast september 9, 2010 kl. 12:17

  Tänk om den här ”taktiken” började tillämpas i stor skala? Hur skulle då det svenska rättssystemet kunna fortsätta sin ”humanitära” linje? Det är inte utan än att det verkligen skulle vara intressant att få se en sådan utveckling, bara för att få se hur svensk fångvård skulle bete sig? Hur stor andel av en befolkning kan sättas i fängelse? (USA ligger väl i täten på den fronten, så det kanske finns mycket marginal att tänja på?)

 2. 2 Söderbaum september 9, 2010 kl. 14:40

  Josefina: Våra svenska fängelser är redan idag överbefolkade, och det är kö för att ”få” avtjäna sitt straff. Vilket många gånger betyder att man är på fri fot under en betydande del av den tid man skulle ha suttit internerad. Så att bygga ut fängelserna är någonting man borde prioritera – så att åtminstone den andel av folket som verkligen har blivit dömda ska avtjäna sina straff. Som bekant är det sedan också väldigt många som slipper ur rättvisans grovmaskiga nät.

  Det betyder givetvis inte att man ska sträva åt att sätta dit så många som möjligt, vilket du eventuellt insinuerar. Men man borde faktiskt sträva åt att så många som möjligt fälls för brott de begått utifrån den lagstiftning som finns. De nedläggningar av domstolar och anstalter samt krympandet av resurserna till polisen som länge pågått går i fullständigt fel riktning.

  Kriminaliteten i ett land blir absolut inte mindre för att man minskar förutsättningarna för både lagföring och lagens efterlevnad.

  Bygg ut fängelserna och domstolarna, och ge mer resurser till polisen!

 3. 3 Fältmarskalken september 9, 2010 kl. 18:06

  Herr Söderbaum har givetvis rätt i att straffanstalterna bör byggas ut.

  Dagens situation med mycket fasansfull kriminalitet säger oss att den så kallade ”humanitära kriminalvården” har misslyckats kapitalt. Straffen måste således skräpas väsentligt.

  Staffskärpningen bör ske på följande sätt:

  – All form av förtida frigivning av straffångar måste ofördröjligen avskaffas. Varje staffånge skall, men undantag av nådeinsitutet, avtjäna staffets fulla längd.

  – Skärpning av nuvarande påföljdstider, såväl vad avser egendomsbrott som våldsbrott.

  – Längre och hårdare straff för återfallsförbrytare. Varje gång en redan dömd förbrytare döms på nytt skall förlängning av strafftiden utgå. För återfall av särskilt grova brott såsom grovt rån bör livstids fängelse utdömmas efter andra eller tredje ¨återfallet.

  – Införande av straffet livstid utan möjlighet till benådning för särskilt grova brott. Den som exempelvis dömts för att med berått mod ha bragt en medmänniska om livet har förverkat sin rätt att någon sin mer vistas i frihet. Det samma gäller den som förrått Fädeneslandet genom spioneri.

  – Stor restriktivitet vad avser användandet av nådeinstitutet. Nåd är en ynnest som endast skall beviljas då synnerliga skäl föreligger.

  – Skärpning av diciplinen på straffanstalerna.

  Det är av yttersta vikt att samhället genom kraftfulla straff visar att brottslighet icke accepteras.

 4. 4 Josefina Bergfast september 9, 2010 kl. 19:48

  Ja, det är till viss del glädjande att höra förespråkare för strängare straff, vilket jag tror en stor del av svenska folket instämmer i. Samtidigt går det förmodligen inte att ha dessa ”humanitära drömförhållanden” på anstalterna där rånare, våldsverkare och banditer PLANERAR rån, för att få gratis studier, med kost och logi i bagaget? Det är ju det som absurt i hela systemet?
  ”Pappans Murslev” förespråkar verklig ”tukt” (för ungdomsförbrytare, genom tuffa dagsscheman på landsbygden) för att på så vis skapa en medvetenhet hos ”banditen”, så att denne verkligen kunde ”återföras” till ”den smala vägen”. Det är kanske inte så dum idé ändå?
  ”Den som älskar sitt barn, tillrättavisar (”agar”) det medan tid är”? (Alltså innan det är vuxet och kan dömas till fängelse, och t.o.m. död, i vissa länder? Då det ju verkligen är för sent med tillrättavisning (tuktan, ”aga”)?
  Men många faktorer är det som hänger ihop och som påverkar. En sak är undergrävandet av föräldrarnas auktoritet och ansvar som pågått under en längre tid, vilket inte är bra.
  För att kunna uppfostra barn krävs auktoritet, självdisciplin och kärleksfullhet. Barn respekterar föräldrar som respekterar sig själva. Fullvuxna föräldrar som har integritet, respekterar också sina barns integritet och kränker dem inte i onödan.
  Den kompiskultur, eller den icke-vuxen kultur, där föräldrarna skall vara kompisar med barnen, och där lärare skall vara kompisar med eleverna, kan ha negativa konsekvenser i form av bristande respekt och bristande förmågor att bevara integritet hos både vuxna och barn, som i sin tur kan leda till gränsöverskridande och socialt destruktiva beteenden.
  Men det är nästan tabu i Sverige att över huvud taget tala om auktoritet, liksom det är tabu att ventilera begreppet ”aga” (tillrättavisning). Är inte det märkligt?

 5. 5 education news updates april 1, 2018 kl. 11:53

  This is the right site for anyone who would like to understand this topic.

  You know a whole lot its almost hard to argue with you (not that I really will need to…HaHa).

  You certainly put a new spin on a subject that’s been discussed for years.
  Great stuff, just great!


 1. 1 Tweets that mention Rånaren som ville bli student « Tradition & Fason -- Topsy.com Trackback vid september 3, 2010 kl. 13:53

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 983,136 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser