Ingen valfrihet i vänsterns vardagspussel

Med en dryg vecka kvar till valet tyder flera opinionsmätningar på en borgerlig majoritetsregering. Om Socialdemokraterna dessutom hamnar under trettio procent så är lyckan fullständig. En av de frågor som debatterats hårdast de senaste dagarna är frågan om föräldraförsäkringen. Via Göran Hägglunds sill-refenser vidare till kamrat Ohlys förslag till bröstpumpslag (läs förövrigt Per Gudmundssons roliga ledare om bröspumpsförslaget).

Föräldraförsäkringen är viktig av flera anledningar. Den markerar något viktigt. Den är lätt att ta på och lätt att kommunicera, vilket många andra familjepolitiska frågor inte är. Antingen är man emot kvoterad föräldraförsäkring och tror på familjens egen förmåga, eller så är man för kvoterad föräldraförsäkring och är motståndare till föräldrars rätt att bestämma över sina barn. Så enkelt är det. Det är också en väldigt tacksam fråga för alliansen, då vänstern i princip endast har sina partimedlemmar och kulturskribenter bakom sig i frågan. Föräldrar vill i grunden ta hand om sina barn efter eget huvud, det handlar om föräldrainstinkt och inte om politik.

Men redan Alva Myrdal kom på att staten borde vara bättre lämpad för den uppgiften och sedan dess har en lång rad politiker, byråkrater och ledarskribenter dedikerat sig själva åt att detaljstyra barns uppfostran som ett led i den eviga viljan att förneka vanligt folk rätten till sin livsstil. Och till och med i butlerns, burkans och bröstpumpens valrörelse 2010 går tankarna igen. Föräldrar ska inte få bestämma själva.

Kvällstidningsvänstern är som alltid först på bollen i frågan om att inte lämna barnuppfostran åt slumpen, det vill säga åt föräldrarna. I dagens Aftonbladet skriver krönikören Malin Wollin om föräldraförsäkringsfrågan:

Vi vill bestämma själva! Ja, det vill ni. Och mina barn vill bestämma mat varje dag. Marmelad på allt, tacos till middag och tre glassar till efterrätt. Ni kan inte bestämma själva. Det blir fel då.

Sällan har kvoteringssocialismens mentalitet beskrivits så enkelt och ogenerat. Wollin jämför föräldrars relation till sina barn med statens relation till sina medborgare. Fräscht! Människor får inte bestämma själva därför att då blir det fel på samma sätt som när barnen föreslår banana split till frukost. Det är en idiotförklarande syn på vuxna människor och lägsta sortens överhetssocialism. Det är medborgarna som ska ställa staten till ansvar, inte staten som ska ställa medborgarna till ansvar.

Om den här debatten fortsätter in på valveckan kommer vi inte bara se en borgerlig jordskredsseger vi kommer också få se ett kristdemokratiskt parti som når oanade höjder.

Dag Elfström

Annonser

6 Responses to “Ingen valfrihet i vänsterns vardagspussel”


 1. 1 Henrik september 8, 2010 kl. 20:13

  Att racka ner på något malin wollin skrivit är lite som att bua under handikapp-os.

 2. 2 Allianspartisten september 8, 2010 kl. 21:03

  ”Det är också en väldigt tacksam fråga för alliansen, då vänstern i princip endast har sina partimedlemmar och kulturskribenter bakom sig i frågan. Föräldrar vill i grunden ta hand om sina barn efter eget huvud, det handlar om föräldrainstinkt och inte om politik.”

  Noteras här kan att det helt uppenbart är av taktiska skäl som den rödgröna sörjans allians inte vågar presentera någon ståndpunkt om föräldraförsäkringen. Det är givetvis många frågor där de rödgröna kamraterna är djup oeniga men i just denna fråga är faktiskt varje parti enskilt för en ökad kvotering och ändå vill man inte berätta under vilken grad av förmyndarskap landets föräldrar ska ställas. Att det inte skulle ha gått att nå någon överenskommelse kring denna fråga är inte trovärdigt. Politisk FEGHET är vad det är frågan om.

  Nu har dock ändå kommunisten och leninisten, kamraten Ohly, genom sitt uttalande i partiledarutfrågningen sett till att frågan kommit upp på bordet vilket vi tackar för. Kamraten Ohly verkar för övrigt fortsätta att vara i högform, vilket vi kunde beskåda i dagens Rapport där nämnde kamrat snäste av och senare svor åt en reporter som hade det mycket dåliga omdömet att fråga den kommunistiske feministiske kamraten Ohly om orsaken till kommunistpartiets (under varumärket vänsterpartiet) något mediokra andel kvinnor i kommunala organ.

  Fortsätter vår kommunistiske, leninistiske och feministiske kamrat på detta sätt ökar möjligheten att söndagen den 19 september faktiskt blir en glädjens dag.

 3. 3 Johnny september 8, 2010 kl. 22:22

  Överhetssocialism är ett bra ord.

  Jag kan inte minnas att vi haft ett politiskt parti eller block med så många urlöjliga politiska förslag. Könskvotering, könsneutrala toaletter, butlers i T-banan, clowner och bröstpumpar. Det är helt sanslösa förslag. Vi lever uppenbarligen i Absurdistan.

 4. 4 geronten september 9, 2010 kl. 19:28

  Visst är det sanslöst. Det riktigt sanslösa är dock att nästan 45 procent av befolkningen fortfarande avser att rösta på dem. Trots idiotiska förslag från de rödgröna, trots att Sverige har en av världens starkaste ekonomier, trots att all kurvor pekar åt rätt håll och trots att de rödgröna är så ofantligt dåliga.

 5. 5 Johnny september 10, 2010 kl. 1:59

  geronten:

  ”Det riktigt sanslösa är dock att nästan 45 procent av befolkningen fortfarande avser att rösta på dem.”

  Instämmer fullständigt. Inget av de rödgröna partierna borde egentligen klara 4% spärren i ett normalt samhälle, svensken verkar föredra att rösta på sitt gamla parti oavsett vilken politik de avser att föra. Detta är ett politiskt mysterium.

 6. 6 A.B. september 10, 2010 kl. 9:34

  Bröstpumparna verkar onödiga. Butlern i tunnelbanan kan väl kompletteras med en eller annan amma. Det ger även arbetstillfällen till en åsidosatt grupp. Ammorna har inte haft det lätt på arbetsmarknaden på sista tiden.

  Ta inte ut valsegern i förskott. SVT:s stora borgarhataroffensiv har ännu inte inletts. Inom några dagar kommer ”avslöjandena” att stå som spön i backen. Då kan opinionen snabbt svänga. Minns Janne Josefssons valstugereportage 2002.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 952,918 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar