VALEXTRA: T&Fs kryssningsguide i årets riksdagsval

VALET 2010 | Inför europaparlamentetsvalet gjorde Tradition & Fason en kort guide med olika kandidater som vi tyckte att man kunde stödja med ett kryss. Nu är det som bekant riksdagsval och önskemål har kommit från flera håll om att göra en motsvarande satsning – vilket vi naturligtvis nickat instämmande till.

Personval kan man se på många sätt. Det behöver inte vara en tro om att en kandidat långt ner på listan verkligen ska lyckas kryssa sig förbi hela vägen in i riksdagen. Det kan lika gärna ses som en markering av uppskattning, att man gillar kandidaten ifråga och vad vederbörande står för, alldeles oavsett om han/hon står på plats nr 23 eller nr 1. En kandidat som får många kryss stärker ju också på så vis sin position i partiet. Att man inte står på valbar plats, ska också tilläggas, betyder inte att man inte har en chans – förutsättningen är just att man får flest personkryss.

Ta därför listan för vad den är. Den gör varken anspråk på att vara en förteckning över ”konservativa riksdagskandidater” eller att vara komplett. Denna lista är ett urval av kandidater i årets riksdagsval som står för en politik som T&F:s redaktion klart uppskattar. Och i så måtto är de aktuella att titta närmare på för den konservativt sinnade väljaren.

Vi vill samtidigt ta tillfället i akt att tacka av vår egen Rolf K Nilsson, som varit moderat riksdagsledamot under den gångna mandatperioden. Bland mycket annat bevisar han med sin gärning att personkryss spelar roll – han är en av dem som personkryssat sig in i Sveriges riksdag. Tack för alla dina goda insatser som riksdagsledamot Rolf!

Med detta sagt presenterar vi alltså här (tam-ta-ra-ram!) T&Fs officiella kryssningsguide i riksdagsvalet 2010.

Mycket nöje, och lycka till på valdagen önskar vi alla dessa riksdagskandidater och deras sympatisörer!

MODERATA SAMLINGSPARTIET

Ulf Berg
Valkrets: Dalarnas län
Plats: 1 (valbar)
Kommentar: Moderat av den gamla skolan. Som han själv uttrycker saken: Ett bergsäkert kryss.

Cecilia Magnusson
Valkrets: Göteborgs kommun
Plats: 1 (valbar)
Kommentar: Kulturkonservativ med hjärta för monarkin. I Göteborg kan man med gott samvete rösta på moderaterna och med fördel sätta ett kryss framför listans förstanamn.

Hans Wallmark
Valkrets: Skåne läns norra och östra
Plats: 2 (valbar)
Kommentar: Det konservativa alibit i Moderaternas partistyrelse. Gammal heimdalordförande. Var med i kretsen som startade den konservativa tidskriften Contextus. Pålitlig.

Maria Abrahamsson
Valkrets: Stockholms kommun
Plats: 4 (valbar)
Kommentar: Få riksdagskandidaters åsikter har väl ett så tydligt och brett åsiktsregister. Många av oss har lärt känna hennes tankar via Svenska Dagbladets ledarsida. Pålitligt borgerlig, speciellt i rättsfrågorna. Och lär nog heller inte skrämmas av partipiskan vidare lätt.

Jessica Rosencrantz
Valkrets: Stockholms kommun
Plats: 11 (valbar)
Kommentar: Duktig MUF-tjej med hjärtat på rätt ställe. En annan typ av MUF:are än förbundsordföranden Wykman, kan man utan vidare hävda. Om man tycker att hon verkar i yngsta laget så svarar vi att hon definitivt är ett framtidsnamn värt att investera i.

Walburga Habsburg Douglas
Valkrets: Södermanlands län
Plats: 3 (valbar)
Kommentar: Prinsessa av Ungern, i Sverige sedan 1992. Engagerad för den europeiska gemenskapen och det västerländska kulturarvet på genuint klassisk grund.

Lars-Arne Staxäng
Valkrets: Västra Götalands läns västra
Plats: 1 (valbar)
Kommentar: Socialkonservativ bohuslänning med hjärtat på rätt ställe. Stod upp för äktenskapsfrågan när den kulturradikala snålblåsten ven som värst här om året.

Mattias Zackrisson
Valkrets: Västra Götalands läns västra
Plats: 5
Kommentar: Pålitlig och driven pol.sek:are vid Moderaternas riksdagskansli. Bedriver en ambitiös personvalskampanj och om moderaterna ökar i Bohuslän är det mer än troligt att vi får se Zackrisson i plenisalen redan i höst.

Elisabeth Svantesson
Valkrets: Örebro län
Plats: 2 (valbar)
Kommentar: Pålitlig moderat med kyrklig bakgrund. Visat frimodighet bland annat genom att motsätta sig den nymoderata linjen i äktenskapsfrågan. Har en licentiatexamen i nationalekonomi.

Andreas Norlén
Valkrets: Östergötlands län
Plats: 3 (valbar)
Kommentar: Jurist och Ronald Reagan-entusiast. Har som riksdagsledamot bland annat motionerat om att återinföra Riksdagens högtidliga öppnande. Tydligare kulturkonservativ röst får man leta efter.

KRISTDEMOKRATERNA

Lennart Sacrédeus
Valkrets: Dalarnas län
Plats: 1 (valbar)
Kommentar: Tydligt konservativt patos på kristen grund. Vågar vara både rakryggad och kontroversiell. Och är det något riksdagen behöver så är det frimodighet.

Annelie Enochson
Valkrets: Göteborgs kommun
Plats: 2
Kommentar: Frispråkig riksdagsledamot som visat att hon inte skräms partipiskan. Kristligt konservativ med ambitiös personvalskampanj – här kan alltså ett kryss betyda mer än bara sympati.

Per Landgren
Valkrets: Göteborgs kommun
Plats: 4
Kommentar: Fil Dr i idéhistoria och en av kristdemokraternas verkliga ideologer. Sympatisk privat och pålitlig politiskt.

Lilith Svensson
Valkrets: Hallands län
Plats: 2
Kommentar: Civilekonom med hjärta för ett bra företagsklimat. Visat sig politisk pålitlig, med starkt stöd i partiets ungdomsförbund, och är dessutom en duktig debattör.

Stefan Attefal
Valkrets: Jönköpings län
Plats: 2 (valbar)
Kommentar: Har under mandatperioden visat att han förtjänar vår sympati. Varit en skicklig debattör när det gäller att försvara den borgerliga ekonomiska politiken. Också en bra röst i arbetet med att förnya Kristdemokraterna, där begrepp som politikens gränser och verklighetens folk varit centrala.

Otto von Arnold
Valkrets: Skåne läns södra
Plats: 1 (valbar)
Kommentar: Kulturkonservativ skånsk storbonde. Engagerad i rätts- och landsbygdspolitiken.

Christian Carlsson
Valkrets: Stockholms kommun
Plats: 12
Kommentar: För sin ålder enastående driftig konservativ av den klassiska stammen. För närvarande ledamot i ungdomsförbundets styrelse, tidigare framgångsrik distriktsordförande för ungdomsförbundet i Stockholms stad.

Ulf Lönnberg
Valkrets: Stockholms kommun
Plats: 25
Kommentar: Värdekonservativ som värnar civilsamhälle och småföretagande. Idag ordförande för Kristdemokraterna på Kungsholmen.

Sara Skyttedal
Valkrets: Stockholms län
Plats: 13
Kommentar: Framtidsnamn, idag i KDU:s förbundsstyrelse. Deltidsarvoderad lokapolitiker i Haninge och mycket engagerad i de rättspolitiska frågorna.

Mikael Oscarsson
Valkrets: Uppsala län
Plats: 1 (valbar)
Kommentar: Kristdemokraterna när de är som bäst. Pålitlig i allt från familje- och företagarfrågor till försvarspolitiken.

Charlie Weimers
Plats: 2
Valkrets: Värmlands län
Kommentar: KDU:s pålitliga förbundsordförande som nu storsatsar för att kryssa sig in i riksdagen. Ytterligare kommentarer egentligen överflödiga. Om du bor i Värmland och tänker rösta på Kristdemokraterna, eller undrar om det finns någon riktigt bra kandidat – då är det helt enkelt Charlie som gäller.

Per-Olof Hermansson
Valkrets: Västra Götalands läns södra
Plats: 2
Kommentar: Kristen sjubarnspappa från Mark. Har profilfrågorna försvar, civilsamhälle och familj.

Magnus Jacobsson
Valkrets: Västra Götalands läns västra
Plats: 1 (valbar)
Kommentar: En högerbetonad kristdemokrat med bakgrund som förbundsordförande för KDU. Definitivt värd att stödjas.

Patrick Vigren
Valkrets: Östergötlands län
Plats: 7
Kommentar: Ideolog och läkare med bakgrund som kristdemokraternas studentförbundsordförande.

FOLKPARTIET LIBERALERNA

Jan Björklund
Valkrets: Stockholms kommun och Stockholms län
Plats: 1 (valbar)
Kommentar: Om man nu bestämt sig för att rösta på folkpartiet (det finns ju faktiskt en rad sakfrågor som motiverar ett sådant val: försvar, värnskatt, skola m.m.) så är det väl alldeles utmärkt att sätta sitt kryss framför Jan Björklund. Han står minst sagt ut i sitt parti.

Redaktionen

Annonser

18 Responses to “VALEXTRA: T&Fs kryssningsguide i årets riksdagsval”


 1. 1 Stoller september 13, 2010 kl. 22:04

  Tack för ett mycket bra initiativ! Blev nästan orolig för att detta skulle utebli.

  Så, vem är favorit på redaktionen? Vem vinner T&F:s personval? Känns mellan raderna som att Weimers ligger bra till men jag håller inte riktigt reda på exakt var era partisympatier ligger.

 2. 2 Dag Elfström september 13, 2010 kl. 22:51

  Stoller: Jag kan naturligtvis bara tala för mig själv. Om jag ska välja en från respektive parti och välja där kryss har stor betydelse faller valet på Charlie Weimers i Värmland och Mattias Zackrisson i Bohuslän. De är både unga och pålitliga kandidater som har goda chanser att lyckas, och verkligen kan göra skillnad om de kommer in.

  Tror Jakob håller med mig om detta, men han får naturligtvis svara för sig 🙂

 3. 3 Söderbaum september 13, 2010 kl. 23:18

  Jag för min del undviker här att peka ut någon enskild som ”favorit”.

 4. 4 Qvintus september 13, 2010 kl. 23:48

  Det som stör mig är att jag inte kan kryssa t ex L Sacrédeus bara för att jag bor i ett annat distrikt. Jag vill gärna ge honom mitt ”riksdags-kryss” men kan inte det eftersom KD har olika valsedlar över riket.
  Så här står det på val.se om personval:
  ”I riksdagsval kan du bara rösta på de kandidater som finns på valsedlar som gäller för din riksdagsvalkrets. Det står längst ner på valsedeln vilken krets valsedeln gäller för. Om du röstar med en namnvalsedel som gäller för en annan valkrets kommer din röst endast bli en röst på partiet. ”

 5. 5 Johannes september 14, 2010 kl. 0:04

  Hmm, den här listan fick mig att börja fundera över mitt tilltänkta val. Ser en kandidat här som passar mig, men som representerar ”fel” parti. Får se hur jag gör, blir nog ett extra besök i valstugorna för att ta reda på chanser och dyl.

 6. 6 Josefina Bergfast september 14, 2010 kl. 6:35

  När Hertig Karl, som sedan blev Karl IX, konspirerade mot Sigismund, som var den rätte tronarvingen (då han var son till Johan III), och nästan, kan man säga, som en ”tjuv” stal till sig den svenska kungakronan, då gick det dramatiskt till som vi alla vet. Vid Linköpings blodbad flög huvuden av folk så blodet sprutade.
  Idag, är människor mer civiliserade. Blod får inte förekomma. Men huvuden ryker ändå.
  Man kan verkligen sitta löst på sin post om man vågar ”yttra” sig inom ett ”parti”, och göra uttalanden som inte faller partiledningen i smaken.
  Vi har så kallade ”friheter” i vårt land. Föreningsfrihet och yttrandefrihet t ex. De här orden, tillsammans med, jämlikhet, broderskap och demokrati, låter ju fina. Ja, kanske var de fina en gång, i jämförelse med den totalitära kungamakten, och dess mördande kapaciteter i relation till dem som ”inte höll med”.
  Därför kan man, om inte vara kritisk, i alla fall förhålla sig lite undrande och frågande, inför orden frihet, jämlikhet, broderskap, yttrandefrihet och demokrati. Demokrati som ju betyder folkets styre.
  Folket, som ju under konung Karls tid, naturligtvis befann sig mycket långt från all form av maktutövning, och i princip var ägda, som slavar, hade ju egentligen inte så mycket att säga till om. Folkets uppgift var att slita och arbeta ihop rikedomar till dem som ägde dem och kanske var det en slags ”naturens goda ordning”, vem vet?
  Men det förakt för ”folket” som genomsyrade staterna på den tiden, det finns kvar idag, det vet vi alla.
  ”Folket” är inte att lita på. ”Folket” vet man aldrig vad de kan hitta på eller få för sig. ”Folket”, de idioterna, de obildade, smutsiga, fula och ibland ”farliga”, ja, de tjuvaktiga, de lata och opålitliga, de, till största delen, totalt korkade, det måste man bara hålla på plats. Håll avstånd till dem, låt dem inte komma nära, håll dem på plats!
  Idag är det massmedias roll. Att hålla folket på plats. I sitt tillstånd av slaveri.
  Men, kanske är det en slags ”naturens goda ordning”, vem vet?
  Men varför kalla alltsammans för demokrati?

 7. 7 Fältmarskalken september 14, 2010 kl. 6:59

  Såsom sakupplysning må nämnas att den i inlägget rekommenderade Riksdagsledmoten Habsburg Douglas blott icke endast är prinsessa av Ungern utan ävenledes rättmätig ärkehertiginna av Österrike och därigenom, genom börd, såväl Kejserlig som Kunglig Höghet.

  Riksdagsledamoten Habsburg Douglas fader är den snart 98-årige Ärkehertigen Otto, från 1916 tronföljare i Österrike-Ungern. Ärkehertigen, i sin tur son till Kejsar Karl, är en mycket aktningsvärd person som vigt sitt liv för den europeiska saken, tidigare ledare för den paneuropeiska rörelsen, tidigare ledamot av Europaparlamentet och då även dess ålderspresident.

  Ärkehertigen har varit en svuren fiende till såväl nationalsocialism som kommunism och i detta avseende är det tydligt att Riksdagsledamoten gått i sin faders fotspår. Riksdagsledamoten var bland de som arrangerade den så kallade paneuropeiska picknicken (http://sv.wikipedia.org/wiki/Paneuropeiska_picknicken) där järnridån för första gången forcerades i större skala och som var ett viktigt steg i de vedervärdiga östeuropeiska kommunistdiktaturernas fall.

  I det fall att nuvarande riksdagmajoritet bestå, vilket vi innerligt hoppas och ber om, torde Riksdagledamoten vara ett gott ämne för utrikesministerposten i det fall Statsrådet Bildts tjänster behöver tagas i anspråk i ett europeiskt eller internationellt ämbete.

 8. 8 Fältmarskalken september 14, 2010 kl. 7:10

  ”När Hertig Karl, som sedan blev Karl IX, konspirerade mot Sigismund, som var den rätte tronarvingen (då han var son till Johan III), och nästan, kan man säga, som en ”tjuv” stal till sig den svenska kungakronan, då gick det dramatiskt till som vi alla vet.”

  En viktig orsak till detta, för att hela bilden skall vara klar, är att Sigismund i grunden var papist. Sigismund försäkrade förvisso inför sin kröning att han stod fast vid Uppsala mötes beslut, men i lönndom nedlade han en protest mot denna försäkran, vilket även det må betecknas såsom ”konspiratoriskt”.

 9. 9 Söderbaum september 14, 2010 kl. 8:19

  Josefina Bergfast: Ett par historiska korrigeranden. Hertig Karl begick en statskupp mot kung Sigismund, först i slaget vid Stångebro och sedan genom att sammankalla en illegitim riksdag där han både utropade sig själv till riksföreståndare och beslöt att avrätta nyckelpersonerna bland dem som stridit för kungen vid Stångebro. Väl att märka fanns den svenska riksdagen redan på den tiden, och i den fanns bondeståndet representerat till skillnad från i alla andra europeiska länder. Sverige har alltid haft självägande bönder, jfr uttrycket ”den fria svenska bondestammen”, och vi har aldrig haft feodalism till följd av alla de avrättningar av adelsmän som förekommit. Läs gärna min artikel om detta här.

  Det är alltså fel som du skriver att svenska folket under början av 1600-talet var ägda som slavar, och det är fel att de befann sig långt från makten. Däremot fanns inte tillräckligt med lagstyre i landet för att förhindra en förrädare inom kungafamiljen att hantera ett mindre slag som ett inbördeskrig han själv vunnit och därefter muta tillräckligt många för att kunna utropa sig själv till riksföreståndare i ett läge där kungen uppenbarligen brydde sig om Sverige alltför lite. Kungens uppgift, i viss motsats till vad du skriver, var att beskydda folket för de skattepengar de betalade. Och det misslyckades Sigismund med.

  Däremot måste jag säga att jag inte riktigt ser kopplingen mellan hertig Karls uppror 1597-1600 och årets riksdagsval. Jag föreslår därför med bestämdhet att eventuell fortsatt diskussion om dessa händelser fortsätter i kommentarsfältet till min ovannämnda artikel som bl.a. berör detta.

 10. 10 Johan september 14, 2010 kl. 8:37

  En annan bra konservativ kandidat är högerkämpen Patrick Reslow. En bra kandidat för den som bor i Malmö:

  http://valpejl.se/kandidat/43095/Patrick_Reslow

 11. 11 Fläderblom september 14, 2010 kl. 9:52

  En kristdemokrat som heter Lilith? Vad kommer härnäst, kristdemokraterna Lucifer och Abaddon kanske? Ur led är tiden.

 12. 12 Peter september 15, 2010 kl. 8:07

  Finns det ingen med konservativa värderingar att rekommendera från Centerpartiet?

 13. 13 Dag Elfström september 15, 2010 kl. 8:21

  Peter: Vi har letat efter sådana riksdagskandidater men inte funnit någon. Förslag, någon?

 14. 14 Jonas september 16, 2010 kl. 17:16

  Peter: Det framstår synnerligen tunnsått på Centerpartiets valsedel vad konservativa kandidater anbelangar. I alla fall har jag trots försök inte kunnat finna någon.

  Däremot har jag ett tips för Stockholms kommun, Pontus Löfstrand, nummer 19. Hans chanser att bli invald torde vara små, men helt klart ett intelligent, konservativt framtidsnamn. Kom ihåg var du hörde det först 😛

 15. 15 Herr Freidenker oktober 8, 2010 kl. 0:44

  Trots att någon redan påpekat det står det fortfarande att Walburga Habsburg Douglas är ”prinsessa av Ungern”, vilket förvisso är sant, men hon är ju faktiskt främst österrikisk prinsessa.

  Sedan är det ju mycket intressant att en konservativ blogg undviker att inse att det är i Sverigedemokraterna vårt hopp för en ny era av konservatism återfinnes. Men ni kan ju fortsätta blunda och leka adel istället…


 1. 1 Jessica Rosencrantz – Finns med bland Tradition och Fasons tips på riksdagskandidater Trackback vid september 14, 2010 kl. 9:56
 2. 2 Utvärderingar där jag hamnar högt | Kristdemokrat i Mark Trackback vid september 15, 2010 kl. 17:54
 3. 3 www.fredrik-karrholm.se Trackback vid september 18, 2010 kl. 12:30

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 952,918 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar