Massans mentalitet – demokratins fiende

I egenskap av distriktsordförande för KDU i Östergötland tillfrågades jag igår eftermiddag om jag och mina medlemmar ville deltaga i en manifestation under parollen ”Ungdomsförbund Mot Rasism”. Ungdomsförbunden till de sju gamla riksdagspartierna var inbjudna och målet var att visa missnöje med Sverigedemokraternas riksdagsinträde. Jag tackade, efter en kort telefonöverläggning med den övriga distriktsledningen, artigt men bestämt nej. Att skrika ”rasism” till dess man blir hes är precis vad som försatt oss i den här parlamentariska situationen. Det löser ingenting. Och att göra det tillsammans med Ung Vänster blir faktiskt bara osmakligt. Sen damp ytterligare en inbjudan ner i inkorgen, jag uppmanades ta mig till stadens torg för att ”hålla en tyst minut för Sverige”, med anledning av vårt nya riksdagsparti. Och på Facebook uppmanas folk klistra in en text i sin status-rad enligt följande: ”Om jag har en FB-vän, som har röstat på SD, så ber jag er att avlägsna er från min vänlista”.

Under gårdagen hölls enorma manifestationer mot det i demokratisk ordning fattade valresultatet. På Sergels torg i centrala Stockholm deltog 10 000 människor i en manifestation mot det nya partiet i vår riksdag. Svenska Dagbladet rapporterar om en man i Stockholm som efter manifestationernas avslutande blivit knivskuren av ”något gäng”, eftersom de trodde att han tillhörde Sverigedemokraterna. Det gjorde han nu inte, men föreställningen om motsatsen räckte uppenbarligen för att ge honom en kniv i magen. En masspsykos håller på att växa sig stark. Det oförsonliga hatet har släppts löst.

Allt det här är ett mycket tydligt uttryck för en av de starkaste dogmerna i Sverige. När väl någon, sant eller osant, tillskrivs intolerans öppnar sig avgrunden. Då släpps pöbelmentaliteten fri. De vanliga reglerna sätts ur spel. Den oformliga, gråa och ansiktslösa massan flyter fram; färdig att konsumera allt som inte sätter sig till motvärn. Det ska inte debatteras eller föras fram fakta – här har sakligheten ingen plats. Det ska inte, som brukligt annars, genom retorisk briljans förklaras varför de andras världsbild är felaktig. Det ska skrikas tillmälen i ansiktet på dem, de ska bespottas och hånas. Och om de utsätts för våld ska man vända andra kinden till. Detta är den allra lägsta formen av politisk påverkan. Den skrämmer mig. Mycket.

Ja, Sverigedemokraterna har fel. Antalet immigranter är inte nyckelfaktorn bland våra samhällsproblem. Den muslimska minoriteten kommer inte när som helst göra statskupp. Och att ett dagis i Malmö slutat servera fläsk utgör inte en omedelbar fara för vårt folkstyre. Det är ett korkat, felaktigt och populistiskt sätt att beskriva verkligheten. Men svenska folket har bestämt att ge dem mandat i vårt parlament. Då får man respektera det. Och sedan sakligt förklara varför Sverigedemokraterna har fel. Det finns inga andra vägar, inga andra sätt.

Dag Elfström

Annonser

32 Responses to “Massans mentalitet – demokratins fiende”


 1. 1 Markus Jonsson september 21, 2010 kl. 11:51

  Fantastiskt! Det bästa du skrivit på T&F Dag! Och den hittills skarpaste reflektionen över dagens läge.

 2. 3 Jacob september 21, 2010 kl. 12:12

  När folkpartiet beskrivs som högerextrema har man inte så mycket kvar av skalan. Man kan prata om SD som ultrahöger, men vad blir då Svenskarnas parti? Nä, expovänstern har bitit sig i svansen.

  När jag hör Jimmie/Jimmy Åkesson märker jag att jag har aldrig fått höra vad han har att säga. Endast Lena Sundströms lätt vinklade dokumentär har nått ut till stugorna, och då de liksom inte varit aktuella har jag inte sökt informationen själv. När då KGB och Claes ”glasbordet” Elfsberg skall intervju vet de inte riktigt var de skall bryta; vad i det han säger är osedligt?

  Förhoppningsvis kan man släppa brösttonerna och formulera en god integrationspolitik. Finner man att lösningarna är andra än de SD propagerar för får man argumentera för dessa. Tyvärr nonchaleras problematiken allt för ofta med argument av typen: ”Invandrare som kommer hit är redan utbildade och är alltså en samhällsekonomisk vinst”. Att invandrare är en väldigt heterogen grupp berörs inte. Klart att intellektuella från Iran, Chile, Libanon och fd Jugoslavien kommer att integreras relativt fort (dock inte över natten), medan grupper från analfabetkulturer, helt utan bildningstradition, med dåligt utförd spädbarnsvård, samt diverse krigstrauman, ex. Somalier, innebär en större integrationsutmaning. Inte minst blir det ett problem med den nationella identiteten då den är förknippad med vidskeplighet och allmänt otidsenliga kulturuttryck (kulturellt sämre, -undermåligt, -outvecklat, för alla postkoloniala postmodernister) av typen hedersvåld, klanmentalitet, etc.

  Våldsvänsterns lösning är färdig. Öka skatterna och attackera de oliktänkande. Låt den samhällsbärande klassens svar vara att göra det bättre. En reaktion där vi ser problematiken som en problematik och löser den.

 3. 4 55er september 21, 2010 kl. 12:17

  Folk och ungdomar är som under masspsykos. Det är riktigt jävla otäckt.

 4. 5 Populisten september 21, 2010 kl. 12:34

  Dessa reaktioner är dubbelt beklagliga eftersom de inte bara är ovärdiga en demokrati utan också hjälper SD att hålla martyrglorian skinande. Dessutom är det en reaktion som är typisk för svenska radikaler. Istället för att stanna upp och reflektera över om vissa väljare kanske upplever att det finns samhällsproblem som borde åtgärdas så rusar man in i plakatpolitik och låter problemen vara.

  Varken SDs eller PK-elitens politik kommer hindra Rosengård från att brinna igen. Det är den bistra sanningen.

 5. 6 Jonathan Lindgren september 21, 2010 kl. 12:53

  Helt riktigt Dag.

 6. 7 Mattias september 21, 2010 kl. 13:59

  Bra skrivet, Dag!

 7. 8 Johannes september 21, 2010 kl. 14:16

  Kan bara instämma i denna enklare (och mer sundare) variant av masspsykos och berömma Dag för en mycket välskriven artikel. Har haft exakt samma tankar.

 8. 9 Lotta september 21, 2010 kl. 14:16

  Vilket fantastiskt bra inlägg!

 9. 10 Oskar september 21, 2010 kl. 15:06

  Det går tyvärr inte att argumentera emot SD. Eftersom SD i sak har rätt. Mångkultur och massinvandring är oförenliga med nationalstaten. Dessa fenomen utgör därmed ett hot mot landets överlevnad eftersom en stor del av landets invandrare saknar lojalitet mot Sverige.

  SD har dessvärre inte påstått att invandringen är nyckelfaktorn till dagens samhällsproblem, varför du låter det påskina vet jag inte. SD är emot dagens invandringspolitik eftersom den hotar landets kulturella homogenitet, sammanhållning och kostar för mycket. Detta är argument nog för att vilja se en ändring, SD behöver inte använda sig av dina dramatiska Aftonbladetklyschor.

  Om du däremot kan länka till en källa där SD hävdar att invandringen där nyckelfaktorn till dagens samhällsproblem så tar jag gärna del av den.

  MVH

  Oskar

 10. 11 Zeth september 21, 2010 kl. 15:45

  Tack för en vettig analys av situationen, Dag! Jag hoppas att vi kan få KDU att träda ur kampanjen ”Rösta demokratiskt”, eller åtminstone hota med att göra det om inte Ung Vänster avlägsnar sig.

 11. 12 Christopher september 21, 2010 kl. 16:56

  Mycket bra skrivet Dag, du är ett politiskt föredöme. Masshysteri av detta slag har aldrig lett till något bra…

  /Christopher

 12. 13 Göran Persson september 21, 2010 kl. 17:15

  Vänstern har skaffat sig legitimitet och många nya anarkistvänner i denna masspsykos. Tänk så lite respekt och kunskap om demokratins grunder det finns i en kommunistmobb. Tack för en klarsynt artikel.

 13. 14 Tomas Johansson september 21, 2010 kl. 17:33

  Det finns en annan masshysteri i svenska etablissemanget som konsekvent säger samma saker, dolt bakom den politiska teater som de politiska blocken utför, sossarna har ju ändå inte varit riktigt socialistiska på länge, Palme var socialist i utåt men ganska ”borgerlig” inåt. SD tillhör inte enformigheten, miljöpartet har dragits in i soppan, f ö så skulle miljöpartiet återgå till ursprungstanken om de nu samarbetar med Alliansen, de skulle ju inte tillhöra något block var tanken.
  SD drar ner brallorna på etablissemanget, som då svarar med indignationsgrejjen förståss.
  De flesta vanliga medborgare säger ungefär det SD säger varje dag runt i svenska fikarum.

  Kan inte tänka mig annat än att det politiska etablissemnaget kommer att få skämmas för sitt beteende inom en snar framtid.
  Unga är ofta styrda av kompisar och massan, normala vuxna kan oftast tänka själva. ”Pöbeln” är f ö för det mesta farlig, oavsett om den styrdes av tyranner i historien eller nu av media och annan masshysteri.

  Tanken från etablissemanget (sossarna) var att man skulle upprepa berättelsen om förintelsen tills att det aldrig skulle hända igen, men att lära av historien kan vara svårt. Dessutom görs tusentals misstag av andra typer istället. Sen kan jag ana en annan orsak, sossarna kom till makten samtidigt som nationalsocialisterna, utan andra jämförelser så kommer de ur samma tid, de bygger staten på en socialism som är begränsad till nationens gränser (till skillnad från den socialistiska grundtanken -arbetare uti ALLA stater), då ska omsorgen och solidariteten begränsas till nationens gränser, risk för främlingsfientlighet, dvs man måste mota främlingsfientlighet hela tiden, vilket sossarna verkligen kämpat med. Sen anses väl Sverige ha en ”skuld” sen andra världskriget…vår tyskvänlighet.

  Det eviga tjatet om andra världskriget och rasismen har inneburit att nu misshandlar man ”åt andra hållet” så att säga, den som antyder att det är lite lite problematiskt med det mångkulturella samhället då kommer knytnävarna fram eller uteslutning ur samhället.

 14. 15 Allianspartisten september 21, 2010 kl. 17:52

  ”Att skrika ”rasism” till dess man blir hes är precis vad som försatt oss i den här parlamentariska situationen. Det löser ingenting. Och att göra det tillsammans med Ung Vänster blir faktiskt bara osmakligt.”

  Ovanstående sammanfattar ganska bra poängen. Själv är jag mycket kritisk mot Sverigedemokraterna (…vilket jag ett flertal gånger utvecklat i kommentarer på denna blogg) men jag är precis lika kritsk mot kommunistpartiet (under varumärket vänsterpartiet). Det som nu hänt är att vår riksdag begåvats med ytterligare ett extremistparti vid sidan av kommunistpartiet.

  Att kommunistpartiet är precis lika avskyvärt framgår av följande citat från den ilskne kommunistiske kamraten Ohlys tal till de sina på valvakan i söndags. Kamraten Ohly sa följande:

  ”Nu måste vi utarbeta strategier för framtiden och utveckla utomparlamentariska metoder för vi tänker inte se på när välfärden säljs ut och privatiseras”.

  Kan föraktet för folkviljan och demokratin framföras på tydligare sätt? Här framstår med all önskvärd tydlighet att den ilskne kamraten inte är annat än en hårdför leninist och totalitär antidemokrat. ”Folket” vet inte sitt eget bästa, därför måste ”arbetarklassens framsynta elit” nu träda fram, och tvärt emot valresultatet, med ”utomparlamentariska metoder” förhindra folkviljan. Proletariatets diktatur är nära…

  Jag vill minnas att kamraten Sahlin, under någon/några, av valdebatterna framhöll att hon inte ens ville ta i sverigedemokraterna ”med tång”. I konsekvensen namn, och om kamraten Sahlin har någon demokratisk heder i behåll, efter all samvaro med den ilskne leninistiske och kommunistiske kamraten, borde hon, tilsammans med miljöpartiets taltrattar, omedelbart utesluta kommunistpartiet från den rödgröna sörjans allians (…om nu inte detta löser sig själv genom sörjans naturliga sönderfall). Med den vidriga antidemokratiska syn som kommunistpartiet (under varumärket vänsterpartiet) framvisar är ju inte heller detta, det mindre av våra två extremistpartiet, värda att ta i med tång!

 15. 16 Anonym september 21, 2010 kl. 18:35

  Mikael, jag kan ha missförstått dig men kan du förklara vad du menar med de judiska försvarsstragierna lite utförligare?

 16. 17 Anonym september 21, 2010 kl. 19:36

  Ytterligare några frågor. Är alla judar i Israel liksinnade? På vilka sätt söndras fienden? Och skulle du vilja vara vänlig nog att ange några källor?

 17. 18 Allianspartisten september 21, 2010 kl. 19:53

  Mikale Måås,
  Du ägnar dig åt utopiskt modellbygge när du tycks sätta den judiska nationen Israel som modell för alla nationer/stater. Varje statsbildning utvecklas utifrån olika förutsättningar och så också Israel.

  Israels grund ligger i det judiska folket som varit förföljt och förtryckt under årtusenden. Under senare hälften av 1800-talet påbörjades så en invandring av judar till den del av det Osmanska riket som då hette Palestina. Efter andra världskriget bildades så staten Israel, delvis som en ”kompensation” för de ohyggliga vedervärdigheter som judarna utsatts för. Från första dagen ville omgivande länder inget hellre än att krossa Israel och allt sedan dess har Israel måst försvara sig.

  Det är också viktigt att komma ihåg att den judiska identiteten är starkt förknippad med den judiska religonen, en religion som det för övrigt står var och en fritt att konvertera till.

  Israel bygger således på mycket speciella förutsättningar och kan svårligen sättas som modell för alla andra statsbildningar.

 18. 19 Alex Birch september 21, 2010 kl. 20:35

  Heder och respekt åt Dag för stake!

 19. 20 Patrik Magnusson september 21, 2010 kl. 21:51

  Alla former av extremism är mig motbjudande. Ideologer som bygger sin argumentation kring att fösa samman individer i kollektiv, att ställa grupp mot grupp, att demonisera ”de andra”, och att piska upp ett hat mot dessa ”andra” som i förlängningen risker att få de mest svagsinniga anhängarna att forma sig till en aggressiv pöbel för att fysiskt ge sig på de utpekade syndabockarna, är farliga, vedervärdiga och fascistoida.

  Årets val har tyvärr inneburit ett genombrott för dessa avskyvärda idéer. För vad är det inte den politiska vänstern, med ganska brett stöd djupt inne i det demokratiska lägret, nu ägnar sig åt om inte en våldsam demonisering av företrädare för och väljare till ett enskilt svenskt riksdagsparti. Lek med tanken att man skulle säga de saker som nu sägs om Sverigedemokraterna, men byt ut partinamnet i utfallen mot ”invandrare”, ”muslim”, ”jude”, ”arbetare” eller ”kvinna”. Det hade varit rött kort direkt. Med rätta.

  Jag är ingen vän av SD:s politik, men låt oss uppföra oss som civiliserade varelser, låt oss skilja på sak och person, låt oss höra vad SD har att säga, och bedöm det som sägs efter dess sakinnehåll, inte förutfattade meningar om avsändaren, utan att för den skull vika från de egna idealen, eller kompromissa där det inte är befogat eller nödvändigt.

  Skall vi få stopp på fenomenet SD, måste vi sluta göra dem till martyrer. Än viktigare, skall vi kunna se oss i spegeln och kalla oss demokrater, får vi inte göra oss delaktiga i denna motbjudande och antidemokratiska soppa som stora delar av det politiska etablissemanget, med kocken Ohly i spetsen kokar ihop just nu.

  Glöm inte Nietzsches ord:

  „Wer mit Ungeheuern kämpft, mag zusehn, dass er nicht dabei zum Ungeheuer wird. Und wenn du lange in einen Abgrund blickst, blickt der Abgrund auch in dich hinein.“

 20. 21 Galgfogel september 22, 2010 kl. 9:54

  Demokrati riskerar alltid att bli dumokrati, det ligger i sakens natur. Tidigare har den svenska dumokratin framför allt inneburit att stollevänstern har fått ta osunt stor plats i de politiska församlingarna än vad som varit riktigt lämpligt. Nu har också några invandrarfientliga skåningar skyfflats in av väljarna.

  Att detta har kunnat ske tror jag till stor del beror på att inget av de etablerade partierna har vågat diskutera integrationspolitik på allvar. Som bekant är integrationspolitiken ett kolossalt misslyckande med boendesegregation och stora skillnader i sysselsättningsgrad, utbildningsnivå och hälsa som resultat – just det man föresatte sig att motverka. Bakom dessa misslyckanden står såväl såsseregeringar som borgerliga dito. Det krävs en sansad debatt om misslyckandena och en visionär men realistisk plan för hur situationen skall förändras. Det räcker inte med specialundervisning i skolan och renovering av miljonprogramsområdena. Om en sådan hade förts, skulle sannolikt en markant mindre grupp känt sig lockade av Sverigedemokraternas förenklade världsbild.

  En nyanserad debatt om integrationen förs bäst utan inblandning från rabiata sverigedemokrater och LAS-kramande LO-pack. Varför vågade inget parti ta upp den under valrörelsen? Vågar någon nu?

 21. 22 Richard Dawkins september 22, 2010 kl. 10:24

  Har aldrig förr komenterat en blog (doc många debat artiklar) men det här var för bra skrivet för att vara sant. FAKTA äger

 22. 23 gautic01 september 22, 2010 kl. 17:45

  Det är en stor brist att Tradition och fason inte har någon skåning eller bleking i sitt kommentarteam. Jag hävdar bestämt att det är svårt för upplänningar att begripa fenomenet SD.

  Det handlar mycket mer om separatism och protest än om rasism.

  Jag tänker återkomma i denna fråga men nöjer mig nu med att protestera mot okunskapen.

  Hälsningar från Göinge

  Bertil Häggman

 23. 24 Olof september 22, 2010 kl. 20:53

  Dag Elfströms reflektion är klok och sansad. Den orgie i tarvlig mobbning av SD som brutit ut är ovärdig och påminner inte så litet om de sessioner i organiserat hat som Orwell beskriver i 1984. Det är roligt att se att det finns i alla fall en person inom Kd som har civilkurage nog att inte vråla med nu när storebror har påbjudit Two Minutes Hate.

 24. 25 Utlandssvensk september 23, 2010 kl. 8:14

  Apropå att GILLA OLIKA. Om jag skulle tvingas välja mellan att leva i ett samhälle som tillåter olika kulturer och ett samhälle som tillåter olika åsikter, väljer jag utan tvekan det senare. SDs politik medför att Sverige kommer att innehålla olika kulturer även i fortsättningen. Vad man med oro måste undra är vad Moderaternas och övriga partiers agerande innebär för rätten till olika åsikter. I synnerhet som Sveriges två största tidningar piskar upp en stämning som skulle fått Goebbels att applådera.

 25. 26 Tomas Johansson september 23, 2010 kl. 11:34

  gautic01:
  Jag har bott därnere och förstår delvis mig på hur man tänker i ”Göingebygden”.
  Jag har alltid fascinerats av den kampvilja som åtminstone fanns därnere mot Svenska statens (kronans) härjningar. Nån dansk politiker sa nånting i stil med att ”Skåne borde återlämnas till Danmark eftersom det erövras med oerhörd grymhet”.
  Det var ju länge sen, men vår historia har överskuggats av socialdemokraternas samhällsbygge, där endast klasskampen varit viktig, påminner lite avlägset om Jugoslavien och Tito.

  Bertil Häggman säger: ”Det handlar mycket mer om separatism och protest än om rasism” och det tror jag.

  Norra Sverige är en region ännu mer drabbad av statens härjningar, men något organiserat motstånd fanns aldrig, inte så att det märktes för övermakten i alla fall. Här fanns mest uppgivenhet och förvirring.

  Vi lever med många lik i den historiska garderoben, knappast nåt man kan åtgärda med klassiska revolter, men mer kunskap om statsbyggets baksidor skulle inte skada, jag pratar själv så fort jag får chansen om den fantastiska landstöld som gjordes i norr med den s.k. Avvittringen, då kronan tog hand om 3/4 av landytan i övre norrland, ett övergrepp verkligen. En del av totalbeskattningen av undersåtarna ute i bygderna under stormaktstiden. Däremot tror nog norrlänningen fortfarande att socialismen ska lösa det, typ.

 26. 27 Söderbaum september 23, 2010 kl. 12:43

  Gautic01: ”Det är en stor brist att Tradition och fason inte har någon skåning eller bleking i sitt kommentarteam. Jag hävdar bestämt att det är svårt för upplänningar att begripa fenomenet SD.”

  Jag vet nu inte vad du egentligen vill ha sagt med detta. Bland våra skribenter är både Rolf K Nilsson och Per Lagerqvist skåningar. Men vi har inte en enda upplänning bland oss.

 27. 28 Tomas Johansson september 23, 2010 kl. 13:52

  Hoppsan, visade sig direkt att gautic01 har en poäng, i södra Sverige finns ett begrepp som är obekant i resten av Sverige; ”upplänningar”, som är ett samlingsnamn för alla norr om Jönköping, eller nåt åt det hållet. Ja man kan ju inte veta allt, Söderbaum.

  Det finns nog minst tre delar av Sverige med olika syn på livet och sanningen, här i norr är den minst utvecklad, den sover men finns i djupt folks medvetande, i söder är det bättre med tågan, och den nya Öresundsregionen gör väl att de återgår till samarbetet söderut, som tidigare i historien. Staten kan inte längre tvinga dem att bara blicka mot Stockholm. Statligt tvång sätter åtminstone jag samman med socialism, nuförtiden.
  Och att just Malmö är den värsta mångkulturella geggan med över 50% av befolkningen med invandrarbakgrund, ja då är det ju inte heller konstigt att de har mest problem med den saken. Och man undrar hur frivilligt det mångkulturella är där, troligen ett påbud från staten, i Stockholm, så då var vi tillbaka till SD:s ”separatism och protest”.

 28. 29 Catarina september 23, 2010 kl. 14:33

  Just så. Vi kan inte förneka, slå igen dörrar och springa iväg med svansen mellan benen. Det gör oss lika fega som vilken rasist som helst.

  Vi måste mötas. Debattera. Ifrågasätta. Punktera deras felaktigheter och sprida upplysning i landet så att inte någon bara av lättja, missnöje, rädsla eller socialt tryck lägger sin röst på ett parti vars politik de egentligen inte satt sig in i (här har media hjälpt till).

  Jag bloggar i samma riktning som du. Försöker också sprida annan mentalitet över facebook: ”om du röstat på SD, hör av dig så bjuder jag på lunch och motstånd.”

  Ändå: dessa demonstrationer fyller en funktion. Det blir ett socialt tryck mot en extremist-trend som finns i flera europeiska länder, i samband med ekonomiska kriser… Vi trodde bara inte att trenden skulle komma till Sverige: nu har vi vaknat upp och vill försöka göra något åt det. All aktion, all debatt har ett gott syfte – även om känslorna ibland rusar i förväg.

 29. 30 Archibald september 24, 2010 kl. 9:09

  Goddagens

  Såg av en händelse att vi i skrivande stund är grannar på wordpress blogtopp. Intressant och trevligt nog med slåendea överensstämmande inlägg. Ha en trevlig helg!

  /Arch.


 1. 1 Angående SD « Basses Hörna Trackback vid september 21, 2010 kl. 21:07
 2. 2 ...Et Vis Vitae Trackback vid september 21, 2010 kl. 22:53

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 953,124 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar