Hjältarna från i april omvalda

Den första april 2009 drev Fredrik Reinfeldt igenom homoäktenskap i Sveriges riksdag. Han bröt sönder sin egen allians och beslutade att diskussionen i frågan var avslutad. Den kulturradikala linjen skulle genomdrivas även på bekostnad av borgerligt-liberala förslag som civilrättsliga lösningar.

15 moderata riksdagsledamöter bröt då med partipiskan och valde samvetslinje före partilinjen. 11 st utav dem omvaldes 2010. Det är riksdagsledamöterna Lars Elinderson, Jan Ericson, Walburga Habsburg Douglas, Krister Hammarberg, Bengt-Anders Johansson, Göran Pettersson, Marietta Pourbaix-Lundin, Fredrik Schulte, Lars-Arne Staxäng, Elisabeth Svantesson och Hans Wallmark.

Två av ledamöterna, Jeppe Johnsson och Rolf K. Nilsson, ställde inte upp till omval. De två kvarvarande ledamöterna, Marianne Watz och Peder Wachtmeister, flyttades båda ner på valsedlarna jämfört med 2006. Marianne Watz stod redan 2006 långt ifrån valbarplats (nr. 17) men p.g.a. den stora mängden ledande moderater som lämnade riksdagen blev hon tillsista statsrådsersättare för Beatrice Ask. Ifrån årets val var hon placerad på plats 19 och ser inte att kunna återvända till riksdagen ifrån sin plats som 9:e ersättare. Hon drev dock en stark personvalkampanj som gjorde henne till den tredje mest kryssade moderaten i Stockholms kommun efter Fredrik Reinfeldt och Maria Abrahamsson.

Peder Wachtmeister flyttades ner på listan i Södermanland efter en diskussion kring geografisk spridning, åsiktsbredd och de lokala riksdagsledamöternas överklass-stämpel. Oförtjänt ja, men inte oväntat.

Det faktum att 11 av de 15 ledamöterna blev omvalda pekar på både styrkan och svagheten för konservativa idéer i moderaterna. Jag är fullt övertygad om att det fanns fler moderata riksdagsledamöter som kunde tänka sig att rösta mot Reinfeldt men som valde partipiskan. De som vågade bryta partilinjen var i slutändan främst de som hade ett så starkt mandat att de inte riskerade sin position. Vill vi se fler konservativa idéer få genomslag i riksdagen behöver vi fler ledamöter som dem. Person som kan skaffa sig egna starka mandat och på den grunden stå för sina värderingar.

Per Lagerqvist

Annonser

8 Responses to “Hjältarna från i april omvalda”


 1. 1 Thomas september 30, 2010 kl. 18:44

  Per m fl;

  ”Den första april 2009 drev Fredrik Reinfeldt igenom homoäktenskap i Sveriges riksdag… 15 moderata riksdagsledamöter bröt då med partipiskan och valde samvetslinje före partilinjen. 11 st utav dem omvaldes 2010… De som vågade bryta partilinjen var i slutändan främst de som hade ett så starkt mandat att de inte riskerade sin position. Vill vi se fler konservativa idéer få genomslag i riksdagen behöver vi fler ledamöter som dem. Person som kan skaffa sig egna starka mandat och på den grunden stå för sina värderingar.”

  En sak vi ytterligare kan behöva, är en konservativ regeringschef, och inte en socialliberal fjolla som är snabbare än de flesta att identifiera och kvickt inrätta sig efter rådande opinionsvindar.

  Vi behöver en statsminister som vill och vågar vara distinkt värdeorienterad mot det traditionella hållet. Det vill säga, raka motsatsen jämfört med idag.

  Ursäkta mitt franka språkbruk!

  Mvh

 2. 2 Varangern september 30, 2010 kl. 18:53

  Detta inlägg fick mig bara att sucka över hur långt Alliansen sjunkit från konservatismen, i och med KDs död så blir SD de konservativas ända hopp.

 3. 3 Erik september 30, 2010 kl. 22:35

  Ursäkta mig, men lade inte Elinderson ned sin röst?

 4. 4 Erik Persson oktober 1, 2010 kl. 0:07

  Erik:

  Ursäkta mig, men lade inte Elinderson ned sin röst?

  Ser ingen stans i texten där motsatsen hävdas. Att lägga ner sin röst, när partilinjen är bifall, är också en rätt skarp markering om man betänker de koder som gäller i partigrupperna.

 5. 5 Fältmarskalken oktober 1, 2010 kl. 16:14

  All heder åt dessa Riksdagsledamöter som stått upp för det fundament som vigselordningen uttrycker på följande sätt:

  ”Äktenskapet är en Guds gåva
  instiftat till samhällets bestånd,
  till människors hjälp och glädje,
  till inbördes stöd och fördjupad samhörighet
  i mörka och ljusa dagar.
  Att leva som man och hustru
  är att leva i förtroende och kärlek,
  att ha ansvar för varandra och hemmet,
  att tillsammans ta emot och fostra sina barn
  och att troget stå vid varandras sida.”

  Utifrån detta saknar det så kallade samkönade äktenskapet all grund. Är det nu så att så kallade homosexuella personer önskar leva ihop så kan detta ordnas genom civilrättsliga avtal men utan befläckande av äktenskapet.

  Hedervärda ledamöter av Riksdagen bör ofördröjligen verka för att det så kallade samkönade äktenskapet avskaffas.

 6. 6 Thomas oktober 1, 2010 kl. 20:49

  Fältmarskalken m fl;

  ”… Utifrån detta saknar det så kallade samkönade äktenskapet all grund. Är det nu så att så kallade homosexuella personer önskar leva ihop så kan detta ordnas genom civilrättsliga avtal men utan befläckande av äktenskapet.

  Hedervärda ledamöter av Riksdagen bör ofördröjligen verka för att det så kallade samkönade äktenskapet avskaffas.”

  Väl talat, bäste Fältmarskalk!

  Mvh

 7. 7 Jarl oktober 2, 2010 kl. 17:54

  Instämmer med föregående talare.

  Väl talat, bäste Fältmarskalk!

  Härlig musik, Marcia Carolus Rex:

 8. 8 Populisten oktober 6, 2010 kl. 20:34

  @Erik Persson

  Att lägga ner sin röst är tramsigt och fegt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 986,273 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser