Det ännu nyare MUF

Erik Bengtzboe som nyvald förbundsordförande.

Under helgen har Moderata Ungdomsförbundet haft sin förbundsstämma. Undertecknad har till och från följt den livesändning som förbundet lagt ut på sin hemsida. Med tanke på att MUF:s externa profil har förändrats så pass radikalt under den nuvarande förbundsledningen förvånar det mig att det faktiskt låter som det brukade göra. Det är fortfarande virriga debatter om äganderätten och expropriering där man slår varandra i huvudet med döda filosofer (snarare än att använda sakargument).

För MUF har förändrats ordentligt under den gångna mandatperioden. Under de tidigare ordförandena under 2000-talet (Lifvendahl, Fjellner, Forssell) agerade MUF som en ideologisk pådrivande organisation som bet ifrån när man ansåg att moderpartiet i allt för hög grad avvek från den libertarianska dogmen. Detta bröts i och med Niklas Wykmans ordförandeskap. Wykman förklarade på DN Debatt (24/10-07) att ”tiden då vi [MUF] var en nyliberal vakthund är över”. Istället för att skälla på partiet i de klassiskt liberala frågorna (”Ni sänker inte skatten tillräckligt mycket”, ”Varför är ni mot knark!?” etc.) har MUF de senaste åren valt att markera i helt andra frågor. Sommaren 2008 mobiliserade exempelvis förbundsledningen för att stoppa Moderaternas mer välvilliga syn på säljakt, en kritik som man även följde upp med en blixtkampanj. I tidningen Medborgaren (nr 1/2010) fick ordförande Wykman chans att utveckla ungdomsförbundets syn på moderpartiets brister: ”Moderaternas politik och samhällsanalys behöver bli mer queer och mer normkritisk”.

Men i huvudsak har ungdomsförbundet omvandlats till en lydig stödgrupp till de nya moderaterna. Och kanske har just den processen varit ett nödvändigt ont för att bära moderpartiets intåg i socialdemokratiska väljargrupper (även om blixtkampanjer mot säljakt och ”normkritik” näppeligen kan anses nödvändiga). Då är alltså frågan hur förbundet kommer utvecklas under den nyvalda förbundsordföranden Erik Bengtzboe. Källor inom förbundet talar om Bengtzboe som Wykmans högra hand, och att business as usual således kan förväntas.

Det som spontant slår mig angående MUF:s nya förbundsstyrelse är den låga åldern. Bengtzboe själv är 23 år, vilket gör honom till den yngsta förbundsordföranden sedan Anders Björck 1966 tillträdde ämbetet vid en ålder av 22 år. Men övriga förbundsstyrelsen är också rekordung. Majoriteten verkar vara födda 1988 och äldst i rollen är den nya 2:e vice ordföranden, född 1985. Vad har hänt med spannet av studenter och tjänstemän mellan 25 och 30, som brukar ta en ansenlig plats? En snäll tolkning kan vara att de sugits upp av partiet, som i takt med det växande väljarunderlaget har ett allt större behov av både tjänstemän och politiker. En mindre snäll tolkning kan vara att se det som en fortsatt och naturlig övergång från ideologiskt producerande stridsgrupp, där behovet av erfarenhet och akademiskt kunnande varit stort, till lydiga nickedockor åt det nya statsbärande partiet.

Dag Elfström

Annonser

33 Responses to “Det ännu nyare MUF”


 1. 1 Patrik Magnusson november 29, 2010 kl. 6:13

  När det gäller MUF kan man inte annat än vara optimistisk. Hur förbundet än utvecklas under sin nya ordförande kan det inte gärna bli sämre….eller?

 2. 2 Dag Elfström november 29, 2010 kl. 6:23

  Patrik:

  Inte så säker. Opposition i säljakt och FRA är faktiskt bättre än ingen opposition. Det värsta som kan hända är att den oppositionella idédebatten helt går ur MUF.

  Men min gissning är nog trots allt att larviga utspel om normkritik och säljakt kommer avta(det var nog allt Wykmans alldeles egna idéer), men att förbundet i övrigt kommer se ut ungefär som under Wykmans tid. Man kommer göra vissa försikta punktmarkeringar mot moderpartiet i ungdomsfrågor(som arbetsrätten) och informationspolitiken(FRA, IPRED etc) men i övrigt sitta stilla i båten.

  Det ska också bli intressant att se hur förbundsledningen ska överbrygga motsättningen som finns mellan de mer traditionellt moderata distrikten i Stockholm och Göteborg och ”de nya och hippa” distrikten i övriga landet.

 3. 3 Patrik Magnusson november 29, 2010 kl. 7:12

  Dag,

  Suck, dessvärre tror jag du kan ha rätt, men man kan ju alltid hoppas…

 4. 4 Patrik Magnusson november 29, 2010 kl. 7:49

  För övrigt torde vara en klen tröst att ha en nyliberal vakhund som ungdomsförbund, när det är en konservativ vakthund man egentligen vill ha. I det avseendet i alla fall är KD lyckligare lottade.

 5. 5 Staffan Andersson november 29, 2010 kl. 22:38

  Kanske vägen till riksdagen har blivit förkort för att de unga ska våga avvika för mycket? Man vill ligga rätt till. Att den förda politiken betalar sig i opinionen gör kanske också att benägenheten att kritisera avtagit?

 6. 6 Populisten november 30, 2010 kl. 13:20

  Egentligen är väl Wykmans stolligheter helt logiska för när moderaterna blir sossar så blir ju MUF SSU.

 7. 7 elundkvist november 30, 2010 kl. 22:34

  Visst kan man tycka att vissa utspel varit onödiga, men sett till helheten (och det måste man göra när man recenserar fyra års ledarskap tycker jag) så tog Wykman initiativ till att MUF skulle bli mer relevanta för unga människor och det har han lyckats rätt bra med. Sett till resultaten så består MUF idag av över 12 000 medlemmar (fördubbling sen Wykman tillträdde), 25 fungerande och självständiga distrikt (ovanligt) samt att MUF finns organiserade på nästan alla högskolor och universitet (aldrig hänt tidigare). Självständiga distrikt är ju också en förutsättning för att politiken ska kunna växa och vi i Uppsaladistriktet hade inte varit där vi är idag utan Niklas Wykman.
  Det finns inte bara ett sätt att påverka partiet på och har man provat ett sätt under lång tid kanske det är dags att söka nya vägar, särskilt om de visar sig vara framgångsrika, och om distrikten och medlemmarna stödjer det.
  Så länge jag är aktiv tänker jag i alla fall inte göra min förening och mitt distrikt till enbart en lydig stödgrupp, däremot vill jag kunna påverka på bästa sätt.

  Angående åldern på de nya förbundsstyrelseledamöterna så finns det numera en underorganisation till MUF som heter Moderata Studenter. Många av de äldre studenterna som du saknade återfinns numera där istället. Jag känner de flesta nyvalda ledamöterna väl och tycker de är väldigt duktiga, besitter både erfarenhet och akademiskt kunnande. Ålder precis som kön tycker jag kan vara ganska irrelevant så länge man har bra idéer.

  Eleonore Lundkvist
  2:e vice distriktsordförande MUF Uppsala län

 8. 8 Staffan Andersson november 30, 2010 kl. 23:20

  Antalet medlemmar kan aldrig vara argument för dålig politik, i synnerhet som MUF inte ställer upp i val. Det faktum att de inte gör det borde utnyttjas till att vara utmanande.

 9. 9 Söderbaum december 1, 2010 kl. 9:14

  Eleonore Lundqvist: Jag tror för min del att Reinfeldts förmåga att bryta fördomarna kring ”vilka som är moderater”, och den rusning i väljarstöd som det inneburit, faktiskt har betydligt mer att göra med MUF:s ökade medlemsantal än att Wykman skulle ha bidragit genom att ”göra MUF mera relevant för ungdomar av idag”. Det är ett mycket välbekant faktum att MUF är och länge har varit den överlägset bästa festfixarorganisationen för ungdomar i Sverige. En festfixarorganisation som fortsätter att finnas år efter år drar naturligtvis fler och fler medlemmar. KDU håller idag högre intellektuell nivå på sina förbundsstämmor än stora MUF – vilket manar till eftertanke (ja, jag har personligen kunnat jämföra).

  Kan man idag vara medlem i MUF-Uppsala utan att vara medlem i Moderaterna? Det var en motion i distriktet som jag vill minnas hade stort stöd 2001.

 10. 10 Penumbra december 1, 2010 kl. 20:28

  MUF sitter stil i båten därför att Nya Moderaterna har blivit ett socialliberalt parti i deras smak och det liksom inte längre finns något att liberalisera. Ja, utom knarket förstås – dagens ungdom tycks ha ett omättligt behov av att berusa sig, oavsett partifärg.

  Nåväl, skulle M gå åt det liberala hållet ännu mer så kan de lika gärna göra Alexander Bard till partiledare och kanske återigen byta namn – till ”Nya Moderata Anarkisterna”, eller nåt sånt.

 11. 11 Robert december 2, 2010 kl. 0:06

  Penumbra, jag kan inte låta bli att informera om att Alexander Bard och andra är på väg att bilda ett nytt parti som heter Liberaldemokraterna. Jag har skrivit om den nya tankesmedjan Ung Liberal. Alexander Bard deltog i mötet som gäst.

  Här är inlägget: http://stockholmsfnforening.wordpress.com/2010/11/14/den-nya-tankesmedjan-ung-liberal/

 12. 12 Söderbaum december 2, 2010 kl. 20:40

  Detta är ett utmärkt initiativ av Alexander Bard. Det kommer kunna ha en hel del betydelse för svensk idédebatt, men också för att öka folks krav på att politiska ledare ska vara intressanta och spännande (motsatsen till den allmänna bilden idag).

  Jag blir dock fundersam när jag under ovanstående länk läser att Bard betraktar alla Allianspartierna och särskilt moderaterna som ”konservativa”. Han menar förmodligen ”pragmatiska och alltför ljumliberala” – men om det är med en sådan retorik han ska försöka genomdriva sitt projekt riskerar han att skapa ovänner där han redan har vänner. Och han kommer inte lyckas det minsta med att fräscha upp den borgerliga idédebatten.

  Ska han dessutom göra ”legalisera knark”-frågan till sin – vilket det ju verkar som – så gör han hela den svenska liberalismen en svårreparerbar otjänst. Vill Bard verkligen göra skillnad måste han undvika den frågan, och dessutom verka för en djuplodande idédebatt som framför allt är intellektuellt hederlig.

 13. 13 Penumbra december 2, 2010 kl. 23:19

  Jag drog till med Alexander Bard som nästa moderatledare eftersom jag inte kan tänka mig någon mer förfallen liberal än honom. Bard är homosexuell, transvestit, överstepräst i satanistkyrkan, drogliberal och allmänt dekadent. Sist jag såg något från honom var en debattartikel i Expressen där han och Oscar Swartz presenterade sig som homosexuella ”sexsäljare” och ville få bort sexköpslagen. Han borde bilda ”Sveriges Anarkistiska Parti” eller något sådant. Enl min mening har mannen mer än en skruv lös och representerar det sämsta hos liberalismen.

  Dock kan han vara före sin tid. Jag har förutspått liberalismens väg, från sin ursprungliga form till vänsterliberalism, till radikalliberalism, till anarki. Antingen har liberalerna röstats bort från makten långt innan dess, eller så har vår västerländska civilisation raserats.

 14. 14 Michael Gajditza december 3, 2010 kl. 0:38

  @Penumbra, det finns absolut inget liberalt hos ett parti som genomfört FRA-lagen, Ipred; Datalagringsdirektivet som utökats till att ge polisen rätt att hämta uppgifter även om bötesbrott, låter polisen ta kissprov på barn utan målsmans tillstånd eller närvaro och då även struntar i lagrådet,har urholkat advokaters tystnadsplikt genom införandet av tredje penningtvätts direktivet, har en justitieminister som tycker att åklagare i betydligt större utsträckning än nu ska få besluta om förelägganden och att rättegångar ska kunna hållas utan den tilltalades närvaro fört att inte tala om lila kuvert och oförståelse för oskuldspresumtionen, etc. etc. Ser inget liberalt i detta.

 15. 15 Thomas december 3, 2010 kl. 0:49

  Penumbra m fl;

  ”… Dock kan han vara före sin tid. Jag har förutspått liberalismens väg, från sin ursprungliga form till vänsterliberalism, till radikalliberalism, till anarki…”

  Låter som en trolig väg, och en väg som kanske inte är helt nyttig för Västerlandet där liberalerna tycks ha en så stark ställning idag.

  ”… Antingen har liberalerna röstats bort från makten långt innan dess, eller så har vår västerländska civilisation raserats.”

  Ja, här gäller det nog att se upp. Detta sker med fördel via röstande på konservativa partier. Det senare är ju dock en smula svårt, eftersom vi lever i ett så uttalat progressivt land som Sverige.

  Mvh

 16. 16 Sven Svensson december 3, 2010 kl. 10:44

  Penumbra, jag måste nog invända mot ditt påstående att ”det liksom inte längre finns något att liberalisera”, när vi lever i ett land vars totala skattetryck ligger över 60%. Vad innebär egentligen begreppet liberalism för dig om du ser Sverige som färdigliberaliserat? Ett liberalt projekt (och även konservativt, hoppas jag) borde vara att verka för ett radikalt sänkt skattetryck. För mig har detta högsta prioritet, eftersom nuvarande ordning innebär en socialisering inte av produktionsmedlen, utan av människan själv.

 17. 17 Penumbra december 3, 2010 kl. 22:18

  Sven Svensson,

  Lägre skatter är ett krav också hos de konservativa. Frågan är om liberalismen klarar av att kombinera reformeringen av det svenska systemet mot lägre skatter med sin önskan att hålla en hög nivå på den offentligt finansierade servicen. Jag tror inte det. Den borgerliga alliansen kommer att sänka skatterna på arbete ytterligare något men sedan måste det till ett drastiskt systemskifte om man vill fortsätta med skattesänkningar. Jag tror inte att en socialliberal regering klarar av det i praktiken. För det krävs en helt annan samhällsstruktur där människorna lär sig ta större ansvar för sina egna och sina anhörigas liv och väl.

 18. 18 Penumbra december 3, 2010 kl. 22:20

  Michael Gajditza,

  Liberalism är inte ett på förhand definierat politiskt system utan den har utvecklats sedan, låt oss säga, tillblivelsen av den amerikanska konstitutionen. Varefter tiden har gått så har också liberalismen blivit mer och mer liberal, om man kan utrycka sig så. Till sist ha man nått en gräns – jag vill se det som liberalismens kulmen – då det inte längre går att utveckla frihetstanken utan att riskera samhällets stabilitet. Mer av personlig frihet, mindre av vuxenauktoritet, mindre av disciplin, mer av individualism, mindre av lojalitet, mindre av moral, mer av tolerans mot bus och brott, mindre av krav, mer av droger, etc, har fört oss till den här situationen.

  Alltså, alltför mycket frihet alltför lite disciplin, uppfostran och uppbyggnad av ansvarskänsla har resulterat i behov av alltmer övervakning och kontroll från samhällets sida. Det som man har misslyckats fostra in i medborgarna måste samhället kompensera för. Man måste göra något åt den ökande brottsligheten, man måste göra något åt skolungdomens sämre prestationer, man måste gör något åt missbruket av socialförsäkringssystemet, osv. Det handlar om det svenska samhällets överlevnad på sikt.

  Sedan får man inte glömma tidens speciella karaktär. Den sociala kontrollen, som tidigare fanns i de små samhällena, finns inte i storstäderna där majoriteten av oss lever idag. Ökad rörlighet över gränser och kontinenter ställer också speciella krav på skärpt övervakning och kontroller.

  Den liberalism som de nya liberalerna verkar vara anhängare till kan inte garantera samhällets säkerhet och stabilitet. Den liberalism som styr landet för tillfället (egentligen Europa och Nordamerika) måste förändras och anpassa sig till verkligheten eller lämna ifrån sig makten. Anpassning till verkligheten idag betyder mindre av liberalism, inte mer.

 19. 19 elundkvist december 4, 2010 kl. 4:26

  Söderbaum: Såklart att Moderaternas framgångar spelar stor roll för MUF:s möjligheter att rekrytera medlemmar, men man ska veta att Wykman bröt en negativ trend där MUF under flera år tappat medlemmar och där flera distrikt var i dvala eller kaos. Jag tror inte att MUF fått så många fler medlemmar främst tack vare sälutspel och liknande men jag är övertygad om att Wykman lyft hela organisationen på flera sätt (ex. som jag tidigare skrev fått igång samtliga distrikt, ett annat exempel är de arbetsgrupper som tog fram breda plattformar för MUF:s politik inom de stora frågorna) med målet att göra MUF mer relevanta. Jag tror det hade varit svårt för någon annan att lyckas bättre med detta, det är ingen lätt uppgift.

  Så detta med den påstådda festkulturen. Till att börja med har vi alkoholförbud på vår lokal i Uppsala och har så haft i ett antal år. Ändå har vi ökat mycket i medlemsantal trots att vi inte har några fester, däremot har vi lagt mycket kraft på att bredda vår verksamhet. Detta är också situationen i många andra distrikt (jag har inte järnkoll på alla men ganska många efter många år som aktiv i olika distrikt). Historierna om MUF som festfixarorganisation tror jag har passerat bästföre-datumet faktiskt. Och jag förstår inte hur du menar när du skriver att MUF fått fler medlemmar pga festerna, då borde vi ju inte ha tappat så mycket i början/mitten av 00-talet för att sedan öka kraftigt? Speciellt om festerna minskat markant i antal.

  Att KDU håller hög intellektuell nivå på sina stämmor tvivlar jag inte på, jag imponerades av flera KDU:are som jag hörde i debatterna nu inför valet, de var väldigt skarpa och kunniga. Dock tycker jag MUF håller en hög nivå generellt också. Inte alltid, arbetsstämman ifjol var ingen höjdare minns jag men i år var det desto bättre. Och vissa distrikt och vissa företrädare är såklart vassare än andra, men allt detta förändras ju hela tiden och beror på vad man värderar från person till person såklart.

  Jag tycker MUF kan utvecklas jättemycket och det är därför jag är engagerad, tror starkt på organisationen och möjligheterna att förbättra den.
  Kom gärna på MUF Uppsalas distriktsstämma 11-12 februari och gör en ny bedömning av vår intellektuella nivå!

  Eleonore Lundkvist
  2:e vice distriktsordförande MUF Uppsala län

 20. 20 Söderbaum december 4, 2010 kl. 11:08

  Elundkvist: Samtidigt kan jag från min horisont konstatera att många MUF-distrikt har värvat och kampanjat extra hårt just med anledning av ett stort och växande missnöje med Wykman.

  I likhet med dig har jag inte heller järnkoll på alla distrikt, men ändå en 10 års detaljerad och bred insyn i förbundet genom ett stort antal aktiva från norr till söder. Jag menar det inte som någon som helst form av kritik att MUF är Sveriges bästa festfixarorganisation för ungdomar – det är en enorm styrka. Att sedan dessa fester i regel INTE sker i förbundets formella regi är en annan sak.

  Min tes är att anledningen till att MUF tappade så många mellan 2000-2006 är att den internpolitiska debatten havererade, och att en hel del tidigare MUF:are hoppade av och gick med i KDU som därmed blev Sveriges näst största politiska ungdomsförbund.

  MUF-Uppsala har förstås alltid stått för en av de högsta intellektuella nivåerna inom förbundet. Men det är ju en ensidigt liberal debatt, som tyvärr inte ger mig så mycket. Jag tackar ändå för inbjudan. Tänk vad mycket ni skulle kunna vinna både i en frodigare interndebatt och i antal nya medlemmar om ni skulle släppa fram vissa konservativt sinnade, istället för att motarbeta alla som inte är tillräckligt liberala.

  Får jag ge ett förslag? Tänk dig en paneldebatt mellan MUF-Uppsalas bästa liberala debattörer, och Föreningen Heimdals bästa konservativa debattörer. Som får debattera olika klassiska borgerliga frågor (t.ex. frihet, staten, skatterna o.dyl.) under en timme. Därefter vidtar en diskussion med personer som är experter på Moderaternas historia (t.ex. Stefan Olsson och/eller Torbjörn Aronson som båda har disputerat på detta ämne) om Moderaternas idépolitiska rötter i förhållande till de argument som hördes i den föregående debatten mellan liberaler och konservativa. Därefter allmän frågestund. Vore inte det ett jättespännande seminarium att arrangera? Med lite framförhållning kunde man säkert få rätt mycket folk att komma.

 21. 21 Patrik Magnusson december 4, 2010 kl. 14:30

  Elundkvist: Jag gillar ditt sakliga sätt att försvara ditt förbund. Som gammal Muffare (med betoning på ”gammal”) undrar jag lite nyfiket hur den politiska inriktningen ser ut i MUF idag? Den bild man som utomstående får är ju att det handlar om ensidig knasliberalism (typ fritt knark), men jag antar att verkligheten är lite mer komplex.

  Finns det något utrymme för konservativa hjärtefrågor, som starkare försvar, krafttag mot brottslighet, ökad självständighet för familjer och högre bildningsambition i skolan, i dagens MUF? När jag på 80-talet var aktiv pågick något av en klappjakt på och utrensning av medlemmar med denna politiska profil.

 22. 22 Sven Svensson december 4, 2010 kl. 21:35

  Penumbra,

  Tack för ett klargörande svar. Jag instämmer helt i dina tankar kring nuvarande regering och dess förmåga att påverka landet i rätt riktning. Viljan saknas väl också. Socialliberal är ordet. För mig innebär dock liberalism något annat; det är ingen flumideologi utan har som grundtanke frihet under ansvar, samt en minimal stat. Så i den betydelsen är Sverige långt ifrån färdigliberaliserat. Flumliberalism är inget för mig. Jag har förmodligen förläst mig på von Mises och von Hayek.

 23. 23 elundkvist december 6, 2010 kl. 14:27

  Söderbaum: Jo jag har sett hur KDU försöker värva över MUF:are med blandat resultat, men jag måste ändå undra varför man inte längre vill redovisa några medlemssiffror? http://www.dn.se/nyheter/politik/okat-antal-medlemmar-i-politiska-ungdomsforbunden-1.1218818
  Sen backade väl KD och blev minsta parti i skolvalet, trots goda debattinsatser, så det finns nog en hel del att jobba på för att bli mer relevanta även där.

  Du lever kvar i en förlegad föreställning när du skriver att MUF Uppsala är ensidigt liberalt. Jag lovar att det inte är så längre. Vi har flera ”konservativt sinnade” bland de mest aktiva och de senaste stämmorna har vi röstat igenom en del beslut som knappast skulle klassas som klassiskt liberala. För att ta ett exempel är jag säker på att en majoritet i distriktet (inkl. jag själv) skulle föredra monarkin som statsskick idag. Fler och fler MUF:are har börjat hänga på Heimdal också. Jag som ledare i distriktet skulle aldrig motarbeta någon som inte var tillräckligt liberal i min mening, herregud nej, tvärtom tycker jag det är superviktigt att olika röster får komma till tals, det blir mycket roligare då. Själv tycker jag man som medlem i MUF ska ha en plattform att kunna fördjupa sig i såväl liberalism som konservatism men också kommunpolitik eller EU-frågor eller vad det nu kan vara man gillar med moderat politik.

  Din idé om en debatt mellan liberala och konservativa har vi i distriktet faktiskt pratat om sen valet och det blir nog verklighet i början på nästa år 🙂

  Patrik Magnusson: Den politiska inriktningen i MUF är väl ganska… moderat, just nu. 2009 och 2010 var valår så de har präglats mycket av pragmatiska ställningstaganden. Eftersom alla MUF:are inte gjort annat än pratat RUT-avdrag genom hela valrörelsen tar det väl ett tag innan det blir mer visionära tongångar igen. Men visst skulle jag påstå att de flesta aktiva medlemmar är mer liberala än konservativa. Många av de häftigaste talarna på utbildningar etc. brukar ofta vara rätt liberala och jag uppfattar det som lättare att få nya medlemmar att tycka liberalismen är mer lockande. Många konservativa har ju distanserat sig lite från MUF, det är ju bara att se inlägget här, och det tycker jag är jättesynd, för det behövs fler riktigt konservativa som kan förklara ideologin på ett bra sätt. Idag reducerar man ofta konservatismen i MUF till att handla om för eller emot kungen. Det blir oftast roliga debatter men att vara knök handlar ju om så mycket mer än så.

  Olika distrikt har också lite olika profil även om jag brukar akta sig för att stämpla något eller några då det ändras ganska snabbt från år till år. Nu har vi ju även Moderata Studenter som jag tror kommer dra upp debatten ett snäpp, upplever också debatten där som lite mer konservativ. Personligen är det väldigt viktigt för mig att det är högt i tak och att det ska gå att påverka, och det gör det oftast, bara man engagerar sig lite till.

  /Eleonore Lundkvist, 2:e vice DO MUF Uppsala län

 24. 24 Michael Gajditza december 6, 2010 kl. 15:01

  @Penumbra, Tack för ditt klargörande! Du skrev;

  ”Alltså, alltför mycket frihet alltför lite disciplin, uppfostran och uppbyggnad av ansvarskänsla har resulterat i behov av alltmer övervakning och kontroll från samhällets sida.”

  Svensken är alltså enligt din uppfattning odisciplinerad, ouppfostrad och har för lite ansvarskänsla. Därför måste han övervakas och kontrolleras. Tänk, jag som trodde att alla dessa åtgärder vidtogs för att stoppa terrorism och grov brottslighet…..

  För säkerhets skull låter vi kontrollen och övervakningen omspänna samtliga, både misstänkta och icke misstänkta, och för att lyckas med det så har vi under de senaste 10 åren skapat ett 60-tal lagar som på ett eller annat sätt inskränker och begränsar vår frihet och som i olika grad kränker vår integritet.

  Inför valet 2006 så var moderaterna starka motståndare till det man kallade Bodströmsamhället. Kritiken från ledande moderater var omfattande och skarp. Jag minns bl.a en bild av Henrik von Sydow som säger”Ge besked! Stöder V och Mp Bodströmsamhället?”

  Efter valet har man inte tagit bort en enda av de lagar man kritiserade utan har istället fyllt på med många fler som förstärkt och utökat det s.k Bodströmsamhället.

  Det finns överhuvudtaget inte ett enda uns liberalism i detta och det är med förvåning jag ser hur mitt gamla ungdomsförbund, som en gång i tiden gick i spetsen för individens frihet vis-a-vis staten, bara har gått med på allt detta. Ärligt talat så finner jag det obegripligt.

 25. 25 Söderbaum december 6, 2010 kl. 20:13

  Elundkvist: Jag känner inte till varför man inte redovisade sina medlemssiffror nu i samband med den där DN-artikeln. Men det finns säkert något bra, tillfälligt skäl – till skillnad från Ung Vänster har man ju alltid gjort det förut.

  Vad gäller KD råder det ingen tvekan om att de har stora problem att anpassa sig till 2000-talet, och att ens framstå som ett atraktivt parti för andra än frikyrkliga med sin märkliga ”laissez faire-kristna” inriktning av politiken. För några år sedan var jag säker på att KD var på väg att växa ur detta förhånade och pinnsmala fack, och det fanns goda skäl att hoppas. Men det gör det inte idag, tycker jag.

  Det låter väldigt bra det du skriver om MUF-Uppsala. Jag ska hålla ögon och öron öppna lite mer än vanligt kring vad som händer i ert distrikt!

  Att ”många av de häftigaste talarna på utbildningar etc. brukar vara rätt liberala”, som du skriver, beror kanske på att ni aldrig har sökt efter någon konservativ som verkar häftig att ha med? För visst finns de! 🙂

 26. 26 Dag Elfström december 6, 2010 kl. 20:31

  Ang medlemssiffror så redovisar KDU endast de siffror ungdomsstyrelsen kontrollerat. Dvs inte löpande siffror. Tycker inte det är så märkligt, det är ju ett sätt att garantera att inte falska siffror sätts i omlopp, de siffror ungdomsstyrelsen får är ju kontrollerade enligt väldigt hårda kriterier av ungdomsstyrelsens egna revisorer.

  Se även: http://svtplay.se/v/2047314/ostnytt/ungdomsforbund_hemlighaller_medlemmsantal

 27. 27 Populisten december 6, 2010 kl. 22:17

  Vad har någon utomstående egentligen med en organisations medlemssiffror att göra? Jag tycker KDUs policy låter sund om man alls ska redovisa något offentligt.

 28. 28 elundkvist december 7, 2010 kl. 2:10

  En sista kommentar från mig på det här inlägget:

  Varje organisation ska såklart göra som de tycker är bäst, men jag anser i alla fall att det är lite märkligt att inte vilja redovisa sina medlemssiffror. Antingen så har man koll på sina register eller inte. Har man koll ger det väl bara mer trovärdighet om Ungdomsstyrelsen sedan bekräftar de egna siffrorna. Och självklart är medlemssiffrorna av betydelse, kan man påvisa att det finns över 12 000 unga som stödjer ett ungdomsförbund får det mer tyngd i debatten och gentemot moderpartiet. Plus att det är intressant för att se intresset för politik generellt bland unga och hur olika förbund växer gentemot varandra etc. även om medlemssiffror såklart inte säger allt. Sen tror jag det gynnar organisationen om man är så öppen med sin verksamhet som möjligt, för att få fler aktiva. Känns lättare att uppnå medlemsmål också om alla vet från början att nu, nu jobbar vi stenhårt mot 10 000 medlemmar, eller som i mitt distrikt 700 stycken. Det är i alla fall min erfarenhet.

 29. 29 Penumbra december 7, 2010 kl. 20:00

  Sven Svensson och Michael Gajditza,

  Tack för att ni tar er tid att läsa och kommentera mina skriverier.

  Min utgångspunkt är trenderna i HELA samhället, dvs inte bara FRA- eller IPRED-frågorna. Behovet av övervakning och kontroll har bevisligen ökat och jag är övertygad om att det är konsekvens av en av liberalismens paradoxer, dvs mer frihet, individualism, öppenhet, tolerans skapar en degenererad människotyp som tvingar samhället till mer av övervakning och insyn i det privata.

  Det räcker med att en mindre andel av samhällets medborgare degenererar och missköter sig för att den nyliberala idén ska spricka. Vill man inte ha drogpåverkade arbetare på fabriksgolvet blir man tvungen att ta stickprover och testa dem, vilket oundvikligen drabbar flertalet oskyldiga. Vill man förebygga misshandel och mobbning på skolgården med övervakningskameror drabbas alla på platsen eftersom kameran inte kan skilja mellan folk och folk. Osv.

  Vi har också en felaktig föreställning om Sverige som ett fritt samhälle ur det perspektivet. Jag tror att få myndigheter i världens länder har så bra koll på sina medborgare som våra tackvare personnumret, socialförsäkringssystemet, kravet på legitimation i många sammanhang, diverse (många) register.

  Beträffande ”Bodström-samhället” så var kritiken en del av den borgerliga politiska kampanjen för att vinna röster. Det är lätt att ifrågasätta sådana åtgärder när man inte har ansvaret för landets och medborgarnas säkerhet. Det blir annat läge när man sitter i regeringsställning.

  Utvecklingen är inget som jag applåderar. Jag menar bara att den nyliberala ideologin inte fungerar i den värld som vi lever i. Själv tror jag på en återgång till de klassiska konservativa värdena. Det är därför jag följer den här bloggen med stort intresse.

 30. 30 Michael Gajditza december 7, 2010 kl. 21:47

  Jesus christ, var har jag hamnat? Degenererad människotyp? Jaha, och själv är du nån sorts arisk ubermensch då eller?

  Kritiken var en del av den politiska kampanjen, jaha, så du är av den uppfattningen att det är helt ok för politiker att säga ett och göra ett annat? Det trodde jag var förbehållet de degenererades skara.

  Här har du en lista på de övervakningslagar som genomförts plus en del som är på gång. Är det något det här samhället behöver så är det en rejäl dos liberalism!

  En motsvarighet till kronvittnen föreslås av EU i den gemensamma kampen mot penningtvätt. (jag har för mig att det är i det tredje penningtvättsdirektivet detta nämns)

  Allt fler kommuner antar juridiskt tveksamma handlingsplaner i deras kamp mot Mcklubbar

  FRA-lagen

  Försämrade möjligheter att överklaga genom att allt fler ärenden kräver prövningstillstånd.

  EMR-en modernare rättegång, en reform som begränsar dina möjligheter att få ändring i hovrätten genom att hovrättens roll ändras från att vara omprövande till att vara överprövande.

  Jakten på fildelare står inte alls i proportion till brottets allvarlighetsgrad.

  Inskränkningar i vissa gruppers rätt att läsa vad de vill.

  Häromdagen togs den s.k budbärarimmuniteten bort då EU parlamentet röstade igenom Gallo-rapporten=Censur på nätet har i praktiken införts

  Utökade registerkontroller vid anställning.

  Nationella Insatsstyrkan far runt i landet och används på ett sätt den aldrig var avsedd för.

  Psykiskt sjuka ska kunna dömas till fängelse.

  Det föreslås att rättegångar ska kunna hållas utan att den tilltalade närvarar.

  Förslag om att ge polis och åklagare mer makt genom att utöka systemet med strafförelägganden,

  Advokaternas tystnadsplikt har beskurits genom EU:s tredje penningtvättsdirektiv.

  SWIFT-avtalet som ger USA rätt att ta del av alla transaktioner mellan olika länders banker.

  Ändringar har skett i kriminalvårdslagen gällande intagnas rätt att ta emot, inneha och läsa vissa böcker, tidningar etc. Vilken åsikt man än har kring detta för övrigt så är det en inskränkning av informationsfriheten, tryckfriheten och även tveksamt i förhållande till regeringsformen.

  I december 2005 röstade Europaparlamentet igenom lagstiftning om obligatorisk lagring i 6-24 månader av information om alla människors ringande, e-postande, SMS:ande liksom viss information om internetanvändning. Lagförslag i höst.

  Utökat datalagringsdirektiv föreslås med registrering av vad du söker hos sökmotorer som Google.

  Riksdagen beslutade i november 2005 om att polisen från 1 jan 2006 får ta DNAprov

  på en person som är skäligen misstänkt för ett brott som kan ge fängelse (det krävs inte längre två års fängelse).

  Polisen får också om speciella omständigheter råder tvångsmässigt ta DNA-prov även på en person som över huvud taget inte är misstänkt för brott. Prop. 2005/06:54. Underlag: Ds2004:35.

  Polisen får sedan 1 juli 2005 använda överskottsinformation erhållen vid hemlig teleavlyssning till utredning av andra brott än den som teleavlyssningen avsåg. Prop 2004/05:143. Underlag: Ds2003:13.

  Den 1 oktober 2004 infördes nya regler som ökar antalet situationer där polisen får tillgripa hemlig teleavlyssning och hemlig teleövervakning. Det mera långtgående ingreppet av de två, hemlig teleavlyssning, får numera tillämpas även om minimistraffet för det brott som begåtts är under två år om det enskilda brottets straffvärde kan antas överstiga två år.

  Dessutom får från detta datum hemlig teleavlyssning och hemlig teleövervakning sättas in även på teleadresser som inte tillhör den som misstänks för ett brott om det finns synnerlig anledning att anta att den misstänkte kommer att kontakta dessa teleadresser.

  Vid förundersökning om brott som kan ge fängelse får polisen använda information från databasen med bilars passager genom Stockholms biltullar.

  Sedan den 1 juli 2005 får svensk polis hjälpa utländsk polis att genomföra hemlig telefonavlyssning och hemlig teleövervakning i Sverige.

  Från 1 april 2006 har Säpo rätt att bryta sekretessen för patienter i sjukvården om det gäller personer som anses utgöra ett hot mot kungahuset eller statsledningen. Underlag: SoU 2004:108.

  Den 1 oktober 2004 trädde också en ny formulering i rättegångsbalken i kraft som slår fast att polisen har rätt att från teleoperatörer begära in även historiska data om en persons kommunikation.

  EU:s ministerråd beslutade i maj 2004 att uppgifter om flygpassagerare från EU ska lämnas ut till USA. Ändringen har implementerats i svensk lag genom en ändring av personuppgiftsförordningen. Beslutet togs trots protester från Europaparlamentet och EU:s dataskyddsgrupp. Europaparlamentet anser att beslutet är olagligt och har dragit det inför EG-domstolen.

  Prop. 2002/03:74 Hemliga tvångsmedel – offentliga ombud och en mer ändamålsenlig reglering: Polisen får telefonavlyssna personer som ej är misstänkta för brott, utan bara råkar ha någon form av kontakt med en misstänkt för brott som kan leda till 2 års fängelse, samt för ett antal brott med lägre straffsatser.

  Polisen får även installera hemliga spionkameror i dessa ”misstänktas bekantas” hem.

  Det är numera tillåtet för polisen att sätta in buggning (hemlig avlyssning av lokaler) vid brott som kan ge fyra års fängelse. Även icke brottsmisstänkta får avlyssnas om det anses nödvändigt för brottsutredningen. Lagrådet är kritiskt. Underlag: promemoria Ju2005/5765/Å.

  Det föreslås att ge polisen rätt att i förebyggande syfte, det vill säga utan misstanke om konkret brott, ta till hemlig teleavlyssning, hemlig teleövervakning, hemlig kameraövervakning, postkontroll och husrannsakan. Vid husrannsakan ska föremål få tas med utan att dessa tas i beslag. Ds 2005:21, prop 2005/06:177. Lagrådet är starkt kritiskt.

  Polisen föreslås få tillgång till ett nytt tvångsmedel – ”hemlig dataavläsning”. Det innebär att polisen ska installera så kallade spionprogramvaror på misstänkta personers datorer, programvaror som via internet sänder information om vad den misstänkte gör vid sin dator. Detta föreslås i ett delbetänkande från Beredningen för rättsväsendets utveckling (BRU), en utredning tillsatt av regeringen (SOU 2005:38).

  Datainspektionen avstyrker.

  Ytterligare ett nytt tvångsmedel, ”frysning av elektronisk kommunikation”, föreslås i

  departementspromemorian ”Brott och brottsutredning i IT-miljö” (Ds 2005:6). Syftet

  är att hindra trafikuppgifter kring telefonsamtal, e-postande och annan elektronisk kommunikation att gå förlorade innan en domstol hunnit ta ställning.

  I samma departementspromemoria föreslås ännu ett nytt tvångsmedel, ‘husrannsakan via elektroniska kommunikationsnät’.

  BRU föreslår att polisen ska få tillgång till ett nytt tekniskt hjälpmedel, hittills enbart använt av Säpo, som gör det möjligt att kartlägga all mobiltelefontrafik inom ett visst geografiskt område. SOU 2005:38.

  BRU föreslår också att tvångsmedlet ‘hemlig teleövervakning’ breddas till att även omfatta lokalisering (det vill säga, den misstänktes geografiska position i realtid).

  BRU föreslår vidare att vid förundersökning rörande brott som är så allvarliga att de kan ligga till grund för beslut om avlyssning ska övervakning få användas även om det inte finns någon person som är skäligen misstänkt för det brott som utreds.

  Redan idag är telekomoperatörer enligt lag skyldiga att anpassa sin tekniska utrustning för att underlätta polisens avlyssning och övervakning. BRU föreslår att även internetleverantörer ska omfattas av den skyldigheten.

  Utredningen om tillgång till elektronisk information i brottsutredningar, SOU 2005:38, föreslår sänkta krav för att polisen ska få tillgång till uppgifterna om vilken kund som har vilket IP-nummer. Idag krävs att brottet som utreds kan ge fängelse, men det kravet ska enligt förslaget avskaffas.

  Skattekontrollutredningen föreslår att Skatteverket ska få genomföra husrannsakningar i egen regi.

  En utredning kallad ”Gränskontrollag – effektivare gränskontroll” föreslår en utökning av dagens gränskontroll så att den även omfattar brottsbekämpning och brottsförebyggande åtgärder. Bland annat föreslås obligatorisk kontroll av gränspasserande personer mot Schengens informationssystem SIS, polisens belastningsregister och misstankeregistret.

  Förslag finns även på att transportföretag ska bli skyldiga att lämna uppgifter om passagerare och besättning, liksom på så kallad inre utlänningskontroll. Se SOU 2004:110.

  Utredningsdirektiven angående PKU registret indikerar att detta kan komma att användas på annat sätt än vad som avtalats.

  Anti-Counterfit Trade Agreement (ACTA) Ett internationellt handelsavtal har mer eller mindre i hemlighet dragits igenom EU-parlamentet, och är endast känt för att delar av dokumentationen läckt till allmänheten.

  Handelsavtalet avser att slå ner på innehav av piratkopierat material genom starkt integritetskränkande metoder som drabbar alla. Gränskontroller där resenärernas mp3- spelare och datorer undersöks, konfiskation av teknisk utrustning, förbud mot regionsfria dvd-spelare och avstängning av internet-abonnemang som misstänks ha använts för illegal fildelning.

  Sökfunktioner och länkningar som kan leda till upphovsrättsskyddat material ska förbjudas. Kulturell spridning kommer att straffbeläggas, oavsett om individuella upphovsrättsinnehavare delat med sig av material själva. Avtalet har förhandlats fram i stort sett utan insyn eller demokratisk process och kommer i stora delar att antagas..

  Det har även förekommit förslag till åsiktsregistrering av bloggare som EU parlamentet tog ställning till 080922 och sade nej. Förslaget lär säkert återkomma i en eller annan form.

  Ny kreditupplysningslag trots starka protester från såväl JK som media

  Nya övervakningskameror sätts upp varje dag.

  En ny lag om säkerhetskontroll vid offentliga sammanträden i kommuner och landsting (prop. 2009/10:117)

  Effektivare bekämpning av barnpornografi brott

  Den 1 juli 2010 ändras straff regleringen av barnpornografi brottet i flera olika avseenden för att åstadkomma en effektivare bekämpning av barnpornografi brott (prop. 2009/2010:70). En ny straffbar befattningsform införs som innebär att även den som betraktar en barnpornografi sk bild som han eller hon berett sig tillgång till ska kunna dömas för barnpornografi brott.

  Brott begångna av barn under 15 år ska utredas i större utsträckning

  (prop. 2009/2010: 105).

  Polisen ska vidare kunna utreda även mindre allvarliga brott som inneburit antingen en allvarlig integritetskränkning för offret eller stor ekonomisk skada. Polisen ska också kunna utreda mindre allvarlig brottslighet om det är av särskild betydelse med hänsyn till ett allmänt intresse.

  Polisen ges också möjlighet att drogtesta barn under 15 år utan att inhämta godkännande från föräldrar.

  Möjligheterna att förordna ett juridiskt biträde för barnet utökas. När en utredning inleds p.g.a. att barnet begått ett brott för vilket det inte är föreskrivet lindrigare straff än fängelse ett år ska som huvudregel ett juridiskt biträde alltid förordnas.

  Utökade möjligheter att avlägsna ordningsstörande folksamlingar

  Genom en ändring i polislagen kan personer som deltar i en ordningsstörande folksamling under vissa förutsättningar avlägsnas längre bort från platsen eller utrymmet än vad som hittills varit möjligt (prop. 2008/09:131).

  Elektroniskt informationsutbyte mellan myndigheter (prop. 2007/08:160).

  Nya regler har tillkommit för att minska antalet felaktiga utbetalningar, stävja fusk och felutnyttjande av trygghetssystemen samt öka effektiviteten vid myndigheterna och förbättra servicen till enskilda. Reglerna möjliggör ett utökat elektroniskt informationsutbyte mellan myndigheter. Reformen avser Migrationsverket, Försäkringskassan, Skatteverket, Kronofogdemyndigheten, Statens pensionsverk, Centrala studiestödsnämnden, Arbetsförmedlingen, arbetslöshetskassorna och kommunernas socialnämnder.

  Permanenta lagbestämmelser om hemlig kameraövervakning i rättegångsbalken

  Från och med den 1 januari 2009 permanentas de tidigare tidsbegränsade bestämmelserna i lagen (1995:1506) om hemlig kameraövervakning genom att med oförändrat innehåll föras över till 27 kap. rättegångsbalken (prop. 2007/08:163, bet. 2008/09:JuU3, rskr. 2008/09:6).

  Lag om åtgärder för att utreda vissa samhällsfarliga brott

  Lagen (2008:854) om åtgärder för att utreda vissa samhällsfarliga brott träder i kraft den 1 januari 2009 och gäller t.o.m. utgången av år 2012. Samtidigt upphör lagen (1952:98) med särskilda bestämmelser om tvångsmedel i vissabrottmål att gälla. Den nya lagen ger de brottsbekämpande myndigheterna utvidgade möjligheter att använda tvångsmedel vid förundersökning om vissa samhällsfarliga och svårutredda brott (prop. 2007/08:163).

  Utökad användning av beredskapspolisen (Förordning)

  Enligt en ny förordning om beredskapspolisen utökas möjligheterna att använda beredskapspoliser för vissa polisuppgifter. Utgångspunkten är att beredskapspolisen kan användas som en förstärkningsresurs vid olyckor och katastrofer, men ska kunna sättas in även vid andra allvarliga eller omfattande störningar på samhället från ordnings- eller säkerhetssynpunkt.

  Ökade möjligheter att ingripa mot rattfylleri och sjöfylleri

  Från den 1 juli 2008 får bl.a.Tullverket och Kustbevakningen nya befogenheter i kampen mot ratt- och sjöfylleri (prop. 2007/08:53). Tjänstemännen vid dessa myndigheter får ta alkoholutandningsprov, både rutinmässiga sållningsprov och bevisprov, och göra ögonundersökningar för att förebygga, upptäcka och utreda rattfylleribrott.

  Större möjligheter att förverka brottsvinster

  Med utbyte av brott menas både konkret egendom som någon kommit över genom brott och det uppskattade värdet av det som åtkommits. Att utbytet förverkas innebär att brottslingen berövas egendomen eller att han eller hon blir skyldig att betala ett angivet belopp till staten. Med dagens regler är det bara möjligt att förverka utbyte av just det brott som en person döms för. Det måste dessutom vara fullt bevisat att egendomen härrör från det brottet. (prop. 2007/08:68)

  Påföljder för psykiskt störda lagöverträdare

  Bestämmelserna om påföljder för psykiskt störda lagöverträdare ändras i syfte att öka flexibiliteten vid påföljdsbestämningen och därigenom skapa större utrymme för proportionalitetsbedömningar i vissa fall samtidigt som den enskildes behov av vård ska beaktas (prop. 2007/08:97). Fängelseförbudet ersätts med en presumtion om att annan påföljd ska väljas.

  Utvidgade möjligheter till drogtestning av totalförsvarspliktiga och avskaffande av inskrivningsnämnder

  I november 2007 antog riksdagen regeringens förslag till ändringar i lagen (1994:1809) om totalförsvarsplikt (prop. 2006/07:117). En del av förslaget innebär att samtliga totalförsvarspliktiga ska kunna bli föremål för slumpmässiga drogtester.

  Fortsatt giltighet av 1952 års tvångsmedelslag och lagen om hemlig kameraövervakning (blev permanent 2009)

  Lag (2007:979) om åtgärder för att förhindra vissa särskilt allvarliga brott

  De brottsbekämpande myndigheterna får från den 1 januari 2008 använda hemlig teleavlyssning, hemlig teleövervakning, hemlig kameraövervakning och postkontroll för att förhindra vissa särskilt allvarliga brott (prop. 2005/06:177 och 2006/07:133, bet. 2007/08:JuU3, rskr. 2007/08:11).

  Myndigheterna får använda tvångsmedlen om det finns särskild anledning att anta att en person kommer att utöva allvarlig brottslig verksamhet, t.ex. brott mot rikets säkerhet eller terroristbrott. Tvångsmedlen får också användas för att förhindra vissa andra mycket allvarliga brott, t.ex. mord, grov misshandel eller människorov, om avsikten med brotten är att förmå myndigheter eller den som yrkesmässigt bedriver nyhetsförmedling eller annan journalistik att vidta eller avstå från att vidta en åtgärd eller att hämnas en sådan åtgärd (s.k. systemhotande brottslighet).

  Lagen är tidsbegränsad till och med utgången av 2010.

  Lag (2007:978) om hemlig rumsavlyssning

  Från den 1 januari 2008 får hemlig rumsavlyssning (s.k. buggning) användas för att utreda allvarliga brott (prop. 2005/06:178 och 2006/07:133, bet. 2007/08:JuU3,rskr. 2007/08:11). Hemlig rumsavlyssning innebär att tal i enrum, samtal mellan andra eller förhandlingar vid t.ex. sammanträde eller annan sammankomst som allmänheten inte har tillträde till i hemlighet avlyssnas eller spelas in.

  Tullkontroll av kontanta medel

  Den som vill resa in och ut ur EU med mer än 10 000 euro i kontanta medel måste anmäla detta. Om det finns misstanke om att en person inte har anmält förflyttningen av kontanter ska Tullverket, Polisen och Kustbevakningen få undersöka transportmedel och bagage, samt även göra en kroppsvisitation. Reglerna trädde i kraft 15 juni 2007 (prop 2006/07:68)

  Det finns tyvärr ytterligare problem då vi granskar hur det står till med rättssäkerheten. Som konstaterats ovan har den urholkats på olika sätt av olika lagar de senaste åren. Lagar som inte lever upp till grundläggande rättssäkerhetskrav.

  Till det ska fogas att inte heller de som är satta att vårda rättssäkerheten fullt ut lever upp till de krav vi har rätt att ställa. Polisen gör undermåliga utredningar, åklagare åtalar på märkliga grunder och även domstolarna brister i olika avseenden.

  I JK:s rättssäkerhetsprojekt ”Felaktigt dömda” så granskades elva ärenden i vilka resning beviljats, om jag minns rätt, på 2000-talet. Även här drogs några klara slutsatser av det material man studerade och det var bl.a

  • Det fanns påtagliga brister i brottsutredningarna. Dessa brister hanterade domstolarna många gånger på ett sätt som efteråt väcker frågetecken.

  • Vaga gärningsbeskrivningar gjorde det svårt för den tilltalade att försvara sig mot anklagelserna.

  • Granskningen av målsägandenas berättelser framstod ofta som helt otillräcklig.

  • De misstänkta personerna fick många gånger inte en rättvis rättegång, bl.a. behandlades de på olika sätt ojuste under förundersökningen.

  • Det förekom åtskilliga spekulativa domskäl, bl.a. utsagor om ”vad man vet” som saknade vetenskapligt belägg.

  • Domstolarna hade i flera fall förlitat sig på sakkunnigbevisning som det hade funnits goda skäl att ifrågasätta.

  • Domstolarnas bevisvärdering var sådan att den många gånger måste ifrågasättas.

  Det sammanhängde till stor del med att domstolarna underskattade svårigheterna att göra tillförlitliga trovärdighetsbedömningar, något som Högsta domstolen delvis var skuld till.

  • Resningsbedömningar i Högsta domstolen framstod ibland som oriktiga.

  Justitiekanslerns bedömning var att de resultat som hade presenterats i Felaktigt dömda visade på tydliga brister i rättssäkerheten i vissa typer av brottmål och att detta var brister som man inte kunde slå sig till ro med om man månade om rättsstaten.

  I valrörelsen 2010 förbigicks allt detta med total tystnad. De enda resonemangen som fördes inom området rättspolitik var frågor som handlade om längre straff som exempelvis våldsbrott och sexköp.

  Om man ska välja ut ett område inom politiken där man tydligast kan se hur liberalismen fått stå tillbaka så är det på rättspolitikens område. Märkligt nog har detta skett med Folkpartiet liberalerna som en starkt pådrivande part och det finns en uppenbar risk att det kommer att fortsätta i den riktningen fram till valet 2014.

  Den romerske historikern och statsmannen Tacitus sa redan på sin tid att ”ju fler lagar desto mer fördärvad stat.”

 31. 31 Penumbra december 7, 2010 kl. 22:01

  ”Jesus christ, var har jag hamnat?”

  Du har hamnat i verkligheten, min vän.

 32. 32 emilesselin december 10, 2010 kl. 15:50

  MUF kommer gå fortsatt i Wykman-andan, konservativa värderingar kommer stegvis utraderas och fyllas med de omoraliska, ofamiljära och liberala andan. Kommer bli spännande att se hur det slutar. Förhoppningsvis kommer inte de konservativas värderingar att raderas ut. Bengtzbo är en grym politiker och retoriker, problemet är de övriga i FS. Det finns en del oerhört läskiga liberaler där.


 1. 1 www.fredrik-karrholm.se Trackback vid december 1, 2010 kl. 11:43

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 952,930 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar