T&F två år – en tillbakablick!

Under T&F:s första tid var uppmärksamheten tämligen stor, här intervjuas Jakob E:son Söderbaum på ett uppslag i tidningen Världen Idag.

TVÅÅRSJUBILÉET | Den 8 september 2008 startades Tradition & Fason och sajten lanserades med ett pressmeddelande den 24 september. Det var resultatet av ett omfattande förarbete, och som tidigare utlovats i samband med tvåårsjubiléet tycker vi att det kunde vara på sin plats att ge läsarna en liten inblick i hur vi blev till och hur vi idag blivit vad vi är.

När vi drog igång T&F hade Sverige inte på mycket länge haft en enda seriös konservativ publikation, med resultatet dels att fördomar om vad konservatism är dominerade den allmänna uppfattningen om konservatism, dels att konservativa där ute inte hade vare sig något sätt att komma till tals eller hämta kraft eller argument. Vi ville visa upp en allsidig ämnesbehandling utifrån ett perspektiv som i flera decennier saknats i den svenska samhällsdebattens rampljus och så gott vi kan utifrån våra ideella insatser fungera som ett nav för de idéer som spirar i den konservativa rörelse som nu under de senaste 10 åren börjat engagera både ungdomar som journalister i allt större omfattning.

Det hela började med Dag Elfström och Jakob E:son Söderbaum, som lite skämtsamt uttryckt båda två har en ovanlig faiblesse för att läsa och skriva. D.v.s. läsa idéburen litteratur och hålla sig uppdaterad på samhällsutvecklingen, samt att skriva om sina iakttagelser kring detta. Den grundläggande idén att skapa en konservativ nättidskrift hade funnits sedan länge, men gick igång på allvar först i samband med att Elfström och Söderbaum bestämde sig för att slå ihop sina gamla bloggar under en och samma beteckning. De hade vid den tiden bloggat i över tre års tid, hade god kännedom om varandras åsikter och sakkunskaper, och var helt överens om att de tillsammans skulle kunna åstadkomma någonting som var större än vad de var och en för sig kunde prestera.

Att locka läsare var det främsta målet, vilket förutsätter framför allt regelbundenhet och bredd i skrivandet. Genom att blogga ihop skulle bådadera kunna åstadkommas. Beslutet togs, namnet Tradition & Fason valdes efter mycket ingående diskussioner, inlägg som inte var relevanta för ett gemensamt arkiv raderades, och därefter började Elfström och Söderbaum söka skribenter som ytterligare kunde öka på bredden men som inte behövde blogga lika ofta som redaktörerna.

Bland T&F:s första uppsättning skribenter fanns Henrik L. Barvå (politisk redaktör på Nya Wermlands-Tidningen), Carl Johan Ljungberg (Sveriges främste Edmund Burke-kännare), Rolf K. Nilsson (moderat riksdagsledamot och tjl chefredaktör på Gotlands Allehanda). Förutom att två professionella ledarskribenter således var med från början har därefter ytterligare två av skribenterna – Söderbaum och Daniel Bergström – vikarierat som ledarskribenter, på Barometern, Norrköpings Tidningar och Nya Wermlandstidningen. Idag är Bergström ordförande för Föreningen Heimdal.

Andra som är eller har varit skribenter på T&F är Staffan Andersson, Andreas Braw, Kalle Bäck, Hugo Fiévet, Karoline Goldberg, Peter Hermansson, David Högberg, Torbjörn Kvist, Pär Lagerqvist och Patrik Magnusson. Samtliga hörandes till Kristdemokraterna respektive Moderaterna. Flera av dem som varit våra T&F-skribenter har inte drivit några egna bloggar, och det känns på det viset extra roligt att ha kunnat tillhandahålla en plattform för duktiga skribenter som annars knappast hade synts till i debatten.

Genom att vara flera skribenter om att dela på samma blogg kunde vi både bibehålla publiceringstakt och lägga mer tid på att öka kvaliteten, och på det viset också behålla och utöka vår läsekrets – samtidigt som pressen på varje enskild skribent minskade. Det har hela tiden varit viktigt att ingen känner sig uppbunden av bloggandet, utan att det är ett rent utflöde av var och ens personliga intressen.

Idag är T&F Internets största öppna arkiv för konservativ idé- och opinionsbildning på svenska, med över 1000 artiklar inom allehanda områden som både är välkategoriserade och lätta att söka på genom hemsidans sökfunktion. Våren 2010 gav vi ut antologin Konservatism & kapitalism i PDF-format för gratis nedladdning på hemsidan, och fler småskrifter planeras. Drömmen är att kunna ge ut dessa i pappersform och kanske även utveckla T&F till en papperstidskrift – men för det behövs pengar, och det är väldigt svårt att hitta finansiärer för annat än liberal och socialistisk idé- och opinionsbildning i Sverige. Både tips och donationer skulle förstås mottas med stor tacksamhet! Enligt Bloggtoppen, vars statistik anses tillförlitlig, har vi i dagsläget ca 3000 läsare i veckan. Vår egen WordPress-statistik visar på något fler, men oavsett det exakta antalet så är vi mycket stolta över att ha en så pass stor läsekrets – och det visar också på den stora potentialen med T&F.

Under de två år som gått sedan starten har också ett antal bemärkta personer ute i media uttalat sig om T&F, vilket känns extra roligt för oss som skriver (se under fliken ”Sagt om T&F”). Än så länge är det uttalanden som dessa och de glada tillropen och kvalificerade synpunkterna i kommentarsfältet från Er, kära läsare, som vi lever på. Det räcker långt – men T&F skulle kunna bli mycket mer. Efter den inledande uppstartfasen och den utvecklingsfas som pågått fram tills nu är det dags att försöka ta T&F in i det tryckta formatet. Vi kommer i alla fall att jobba för det. Inte bara Ni läsare, utan hela Sverige förtjänar en seriös konservativ publikation i tryckt format.

Redaktionen

Annonser

0 Responses to “T&F två år – en tillbakablick!”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 953,009 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar