Havererad DO får sparken – och nu?

Katri Linna f.d. DO

Katri Linna och myndigheten DO har vid flera tillfällen uppmärksammats på T&F, uteslutande i negativa sammanhang. Linna har som DO gjort sig känd för att utnyttja sitt ämbete till att bedriva tvivelaktig opinionsbildning med udden riktad mot regeringen. Hon har också skaffat sig ett grundmurat rykte som dålig chef. En stor del av hennes personal mår dåligt, vilket i sig är ett dåligt betyg för en chef. Än värre tycks Linna själv ha varit en direkt orsak till det obehag många upplevt. Att regeringen nu sparkar Linna från sin post kommer därför knappast som en överraskning. Snarast är väl överraskningen att man uthärdat så länge.

Så vad kommer att hända nu? En ny tillförordnad chef har redan utsetts. Man får hoppas att det är en dugligare kraft än den tidigare. Frågan är dock om ett chefsbyte är en tillräcklig åtgärd? Jag skulle vilja föreslå en betydligt mer drastisk lösning. Det fanns en tid när borgerligheten kritiserade den vildvuxna flora av myndigheter som vuxit fram i det socialdemokratiska växthuset, och hade som sin målsättning att rensa lite i rabatten. Varför inte helt enkelt lägga ned DO?

Om vi funderar ett slag, vad får vi egentligen för de 90 miljoner som DO kostar årligen? Vi får opinionsbildning av det vulgärare slaget, något som myndigheter överhuvudtaget inte bör ägna sig åt, utan som vi har ett parti- och föreningsliv som kan sköta. Vidare får vi myndighetsinblandning i olika rättsprocesser, där DO tar parti för en part och driver dennes fall i domstol. Notera att diskrimineringslagstiftningen existerar oberoende av DO, och att brott mot denna lagstiftning således kunde behandlas i svensk domstol precis som nu även om DO inte fanns.

DO är också den myndighet som ansvarar för översyn av jämställdhetsplaner, dessa intetsägande hyllvärmare som svenska arbetsgivare tvingas producera istället för att göra nytta. Slutligen får vi en skenande masspsykos i samhället där alla människor på olika grunder uppmuntras att känna sig diskriminerade, eller som DO själv kallar det, ”medvetandehöjande insatser”. Om folk inte känner sig diskriminerade, så är det DO:s uppgift att se till att de kommer till insikt om att de är diskriminerade.

Även om man inte sparade en krona på att lägga ned DO skulle jag förorda det, för myndigheten gör mer skada än nytta. Om man dessutom kan lägga de skattepengar som förslösas på dess verksamhet på något nyttigare istället, t.ex. brottsbekämpning, så är det ännu bättre.

Patrik Magnusson

Annonser

8 Responses to “Havererad DO får sparken – och nu?”


 1. 1 Allianspartisten februari 2, 2011 kl. 22:30

  ”Även om man inte sparade en krona på att lägga ned DO skulle jag förorda det, för myndigheten gör mer skada än nytta.”

  Detta är inte främst en fråga om vare sig ekonomi eller tveksam statlig propagandaspridning utan en fråga om rättsäkerhet. Att staten, genom DO, agerar som någon sorts målsägande i denna typ av brott är mycket tveksamt då det gör att statsmaktens ojäviga och oberoende roll kan ifrågasättas.

  För mig skulle det gärna få kosta de ordinarie rättsvårdande myndigheterna, polis och åklagare, mer än 90 miljoner, om dessa helt och hållet upprätthåller respekten för denna lagstifting. Att DO är en tveksam myndighet betyder inte att diskriminering inte kan vara ett samhällsproblem.

 2. 2 Oskari februari 2, 2011 kl. 23:26

  BRAVO! Att lägga ned DO skulle bevisa att Alliansen kanske inte är helt förtappad och att FR inte är en fullständig latte-liberal i alla fall.

  Tyvärr verkar Integrationsministerns uttalanden sedan GD-bytet inte indikera något i den riktningen.

 3. 4 Joakim Larsson februari 3, 2011 kl. 9:11

  Ni får ursäkta mig för den ogenerade partireklamen, men jag kan bara inte låta bli att påpeka att vi i Sverigedemokraterna faktiskt har lagt ett förslag under hösten om att lägga ned DO.

  http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2010/11&bet=A292

 4. 5 Oskar februari 4, 2011 kl. 8:54

  Om Alliansen ska göra sig av med DO så är det nu när myndigheten har drabbats av dålig publicitet och saknar ledarskap nog för att opponera sig i media. De politiska riskerna med att lägga ned DO idag är inte särskilt stora. Om ett par år däremot kan den liberala pressen bli betydligt svårare att tampas med. De besparingar som görs i och med en nedläggning är dock så små att det blir ointressant.

 5. 6 Thomas februari 5, 2011 kl. 9:49

  Joakim Larsson;

  ”Ni får ursäkta mig för den ogenerade partireklamen, men jag kan bara inte låta bli att påpeka att vi i Sverigedemokraterna faktiskt har lagt ett förslag under hösten om att lägga ned DO.”

  Synd att de övriga riksdagspartierna inte ens kan sätta sig ned och resonera med er i frågor där det nog kan finnas en samsyn om folk bara vågar se bortom det politiskt korrekta.

  Oskar;

  ”Om Alliansen ska göra sig av med DO så är det nu när myndigheten har drabbats av dålig publicitet och saknar ledarskap nog för att opponera sig i media. De politiska riskerna med att lägga ned DO idag är inte särskilt stora. Om ett par år däremot kan den liberala pressen bli betydligt svårare att tampas med…”

  Intressant tankegång, och det är bara att hoppas att regeringen förstår detta.

  Sedan vore det ju alldeles utmärkt, om regeringen även slopade allehanda bidrag till det ovetenskapliga område vi känner som genusvetenskap etc, men detta lär väl aldrig FP gå med på.

  Mvh

 6. 7 KI Martin februari 5, 2011 kl. 19:09

  Katri Linna har flyttats från tjänsten som DO till en annan tjänst inom regeringskansliet; ett regeringskansli, vilket enligt uppgift är svårt att banta ned……

 7. 8 samuel februari 6, 2011 kl. 12:44

  Lägg ner eländet!!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 986,275 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser