Håll ut Kamrat Ohly!

(v) har stolta traditioner när det gäller att kväsa opposition

Käre Lasse, i denna för dig säkerligen svåra stund, kan det vara en tröst att veta att vi är många i detta avlånga land som hoppas på att du i god kommunistisk anda kväser all opposition och alla högeravvikelser som tycks bubbla i ditt parti. Att sedan de flesta av oss som hyser dessa tankar inte är vänsterpartister, utan tillhör de som avskyr vänsterpartiet och allt det står för, behöver du inte lägga så stort avseende vid.

Tänk på vad Josef Stalin skulle ha gjort, eller Kim Il Sung, om någon dissident vågade höja rösten. Nu är inte tid att kasta in handduken. Nu är det tid att resa den röda fanan högt och ryta åt kamraterna att ”någon jävla ordning får det vara”. Med Kamrat Ohly vid rodret lever hoppet om att en gång få korka upp champagnen till ljudet av trötta kommunistfötter som marscherar ut ur Riksdagen och in i historiens skräckkabinett. Med Kamrat Ohly vid rodret behöver vi nog inte oroa oss över risken för en ny rödgrön pakt.

Men så tur kommer vi nog inte att ha. Inte ens Vänsterpartiet är så inskränkta och korkade att de undgår att inse hur rökta de är med Kommunisten Ohly som ledare. Mitt grundtips är därför att vi inom kort kommer att se ett tronskifte i Vänsterpartiet, och att Jonas Sjöstedt, sin klädsamma tveksamhet till trots, tar över stafettpinnen.

Sjöstedt - Sympatisk trots sin partibeteckning

Om så blir fallet har Vänsterpartiet fått en mycket skicklig och sympatisk ledare. Sjöstedt är i mina hemtrakter mest ihågkommen för Europavalet 2004 då han i Västerbotten lyckades erövra 40% av rösterna till sitt parti (i senaste EU-valet fick partiet mera normala 8%). Med honom som partiordförande, och om partiet på allvar lyckas göra upp med sitt mörka förflutna, och tydligt ta avstånd till allt vad som kommunism heter, är jag rädd att partiet med lätthet kan fördubbla sitt röstetal.

För många av de med hjärtat till vänster, och de är fortfarande förfärande många, kommer ett sanerat vänsterparti som alternativ till en havererad socialdemokrati utan minsta tillstymmelse till ideologisk glöd att te sig riktigt attraktivt. Sedan skall jag inte uttala mig om sannolikheten att en sådan sanering skulle lyckas. Trots allt befolkas ju partiet fortfarande till stora delar av troende kommunister som säkert inte stillatigande låter sig avföras. Men en otäck tanke är det onekligen. Så stå på dig Lasse. Vi hoppas på dig.

Patrik Magnusson

Annonser

3 Responses to “Håll ut Kamrat Ohly!”


 1. 1 Dag Elfström februari 5, 2011 kl. 19:51

  Jag tror Sverige skulle må bra av att vänsteprartiet växte. Då det tvivels utan kommer att växa på bekostnad av socialdemokratenra, och där med skrämma bort mittenväljarna från det rödgröna alternativet.

  Starkt vänsterparti, ger stark borgerlighet. Men visst skulle det kännas bra om det gamla kommunistpartiet åkte ur riksdagen, men det finns faktiskt realpolitiska vinster i att partiet växer.

 2. 2 essenonvideri februari 5, 2011 kl. 20:05

  Dag,

  Det kan finnas en poäng i det du skriver, men en avgörande faktor är också hur radikalt detta vänsterparti är. Så länge det finns lirare av Ohlys kaliber i partiledningen så är det lätt att skrämmas med kommunistspöket, särskilt om sossarna är så enfaldiga att de går ut med att de vill samarbeta med dem.

  Skulle (v) lyckas hålla rent vänsterut och på ett trovärdigt sätt göra avbön för sina kommunistiska förbrytelser, så kan de både uppnå ökat stöd, och samarbete med (s) utan att allt för många mittenväljare skräms bort. Som tur är så torde oddsen för att en sådan förvandling är möjlig, eller ens önskad av kamraterna själva, vara extremt dåliga.

 3. 3 Allianspartisten februari 5, 2011 kl. 21:24

  ”Jag tror Sverige skulle må bra av att vänstepartiet växte”

  Låt oss ha fullständigt klart för oss att det vänsterparti vi har idag är ett parti med en kommunistisk kärna. De förändringar som gjorts är ingenting annat än kosmetika och taktik. Det finns absolut ingen anledning att hoppas på en förstärkning av ett parti som i grunden stödjer en ideologi som är fullt jämförbar med nazismen, när det gäller elände den ställt till med. Alla vi som på något sätt har en relation till kommunismens offer önskar inget hellre än att vänsterpartiet försvinner från den politiska arenan. Kommunismen är och förblir avskyvärd!

  I denna del instämmer jag därför fullständigt i Patriks önskan: ”Med Kamrat Ohly vid rodret lever hoppet om att en gång få korka upp champagnen till ljudet av trötta kommunistfötter som marscherar ut ur Riksdagen och in i historiens skräckkabinett.”. Händer detta så får det helt klart bli champange även om denna ädla dryck inte tillhör mina absoluta favoriter.

  Tittar vi historiskt har kommunistpartiet (…ja jag föredrar faktiskt att benämna detta parti så) allt sedan grundandet 1917 (…märk för övrigt att kamraten Ohly fortfarande stolt refererar till detta år) i princip alltid legat på en nivå av dryga 5 procent. Medelvärdet för alla val sedan 1917 är 5.44 procent med en standardavvikelelse på 1.94.

  Bortser vi från 1917 då partiet grundades i en turbulent tid med partisplittring, har partiet egentligen endast avvikit från sin nivå under två perioder.

  Den första perioden var vid tiden för andra världskrigets slut. I valet 1944 fick partiet 10.3 procent och vid påföljande val 1948 var stödet 6.3 procent. Dessa resultat måste dels ses utifrån att kommunistpartiet i praktiken var det enda oppositionspartiet under kriget, då vi hade samlingsregering. I detta ligger också Sovjets roll i segern över Nazityskland (…även om det är tveksamt om kriget ens startat utan Molotov-Ribbentrop-pakten 1939, en pakt som för övrigt vårt kommunistparti ivrigt applåderade).

  Den andra peridoen var under kamraten Schymans tid, då partiet vid valet 1998 fick hela 12 procent. Detta skall ses i skenet av att kamraten Schyman försökte skapa ett bredare vänsterradikalt parti, där hon försökte distansera sig bort från kommunismen. I kongresstal uttalade kamraten Schyman: ”Kommunismen är död”. Enligt uppgift möttes detta av iskall kyla.

  Efter kamraten Schyman städades alla avfällingar bort av den nya partiledningen med kamraten Ohly i spetsen. Följaktligen har partiet återvänt till sin nivå kring 5 procents-strecket.

  Kommunistpartiet är ett parti med en mycket solkig historia, som man egentligen ALDRIG lyckats ta avstånd ifrån. Kamraten Ohly fortsätter att referera till 1917 som startpunkten för partiets ”ärofyllda” historia väl medveten om att denna historia innefattat stöd till världshistorien mest obskyra och fasansfulla figurer, ingen nämnd och ingen glömd.

  Visst behövs det en opposition värd namnet men kommunistpartiet är ingen lämplig bas för denna. Bättre vore att socialdemokraterna vågade stå upp för sin ideologi (…istället för att som Sahlin, bara några månader efter valet i princip ta avstånd i från den) och byggde sin opposition på denna. Visst, det skulle kosta ett antal procent till, men tydligheten i svensk politik skulle öka vilket vore en fördel.

  Kommunistpartiet har endast en given plats och den är i ”historien skräckkabinett” där det kan frottera sig med både Sovjets kommunistiska parti och det tyska nationalsocialistiska arbetarpartiet.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 990,480 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser