Kulturkonservativ stridssång!

KULTUR | I höstas skrev Johan Hakelius en fantastisk liten krönika i Aftonbladet under rubriken ”Född i rätt kropp men i fel tid – då blir man utstött”. Den satte tvivels utan fingret på något viktigt. Etablissemangets hyllande av normkritik och gränsöverskridande identiteter är på inget sätt konsekvent. Hakelius dristade sig till att föreslå att överskrida gränsen till historian är bland det mest tabubelagda man idag kan ta sig för. Att anamma värden och synsätt som varit dominerande tidigare, men idag anses förlegade.

Det politiska i detta konstaterande är naturligtvis en dimension. Det anses inte tidsenligt att försvara den traditionella familjen eller att hävda det kristna kulturarvet som fundamentet för vårt samhälle. Men det behövs ingen politisk varelse för att känna sig träffad. Det räcker med att ha en välsorterad bokhylla med svenska och internationella klassiker, eller för den delen att äga en tavla som faktiskt har ett motiv, för i det närmaste känna sig som en social outcast när man slår upp tidningarnas kultursidor.

Lars Anders Johansson är kulturskribent och vissångare. Och det var faktiskt han som vid närmare eftertanke först uppmärksammade mig på Hakelius krönika, vilket annars lätt hade gått mig förbi (nej, jag är inte en av Aftonbladets trognaste läsare). Det är tydligt att även Lars Anders tog intryck av krönikan och dess träffande rubricering. Och när Lars Anders tar intryck, ja då blir det inte sällan musik av det hela. Så även denna gång. Han släppte nämligen en visa på YouTube här om dagen, som har sökt sin inspiration i Hakelius rubricering. Det hela går inte gärna att kalla något annat än en kulturkonservativ stridssång. Och, seriöst, hur ofta komponeras sådana i världens modernaste land?

Besök gärna Lars Anders hemsida.

Dag Elfström

Annonser

1 Response to “Kulturkonservativ stridssång!”


 1. 1 Thomas februari 21, 2011 kl. 1:26

  Dag Elfström m fl;

  ”… Det räcker med att ha en välsorterad bokhylla med svenska och internationella klassiker, eller för den delen att äga en tavla som faktiskt har ett motiv, för i det närmaste känna sig som en social outcast när man slår upp tidningarnas kultursidor…”

  Jag har i många år ansett att en spelfilm och en roman ska ha en handling, musikstycken ska ha en melodi, och konst ska vara föreställande.

  Jag anser också att det är svårt att prata med människor som blott fnyser åt dylika kulturella ståndpunkter. Gentemot dessa känns det alltid som att jag är i underläge, och mestadels bemöts ogint.

  Efterhand har jag förstått, att jag, och sådana som mig, ses som tämligen enkla människor. Enkla, och kanske rentav simpla.

  Så tycks det vara. Åtminstone om vi ställs mot den kulturella eliten. Parnassen. De som ger sig till känna på landets alla kultursidor. Ädlingar som gör de riktiga, kulturella, distinktionerna, och med ett abstrakt språkbruk mejslar ut vad som gå an. De som ständigt vill vara tongivande, och fortsätta agera kulturella smakdomare över dig och mig.

  Gentemot dessa ädlingar tycks vi stå oss slätt. I själva verket är vi helt tillplattade.

  Mvh


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 953,124 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar