CITERAT – v.9

REDAKTIONELLT | Ett nytt projekt på T&F tar form. Ambitionen är att vi vid varje veckoslut ska publicera några citat från den gångna veckans samhällsdebatt. Vi gör inte anspråk på att ha någon form av komplett lista över viktiga citat, men vi listar likväl några av de citat vi fastnat för under veckan som gått. Mycket nöje!

***
…. om rättvisa

Så skriver Fairtrade-Sverige om hur en kommun ska göra för att få kalla sig själv “rättvis”: Ett utbud av Fairtrade-produkter ska finnas tillgängligt för konsumenter i livsmedelsaffärer, på caféer, restauranger och hotell. Detta är socialism. Politisk planering av vilka produkter som ska få finnas till försäljning hos fria näringsidkare har inget annat namn än socialism. Det har ingenting med rättvisa att göra!

– Stefan Olsson, moderat kommunalpolitiker i Uppsala, kommenterar kommunens beslut att inte försöka bli en ”fairtrade-kommun”, på sin hemsida stefanolsson.nu. (1/3-2011)

… om arvet efter Palme

Det går inte att komma ifrån att Palmes politik var katastrofal för Sverige. Prisregleringarna från 1970-talet togs till för att man inte vågade bekämpa inflationen och lade en förlamande hand över ekonomin. Den så kallade överbryggningspolitiken efter oljekrisen, med massivt ökade statsutgifter, drev upp löner och priser vilket medförde en djup kostnadskris. Superdevalveringen på 16 procent efter maktskiftet 1982 drev också upp löner och priser och medförde att tillväxten på sikt blev lägre. Och med löntagarfonderna försökte man sig på att socialisera det svenska näringslivet.

– Nya Wermlands-Tidningens ledarsida. (1/3-2011)

… om socialt kapital

Empirical studies on the impact of social capital have shown that citizen wellbeing is improved through social trust, family and community ties, and membership within civic groups. Religious communities are also an important element in the creation of social capital. And societies with lower levels of social capital have been shown to experience lower levels of economic growth.

– Den amerikanska sidan RealClearWorld.com sammanställer ”Top 10 countries for social capital”, Sverige föga förvånande utanför listan.  (2/3-2011)

… om den migrationspolitiska överenskommelsen

Men denna snällism förleder inte bara utsatta människor att göra dåliga val och leva gömda, utan bygger också orättvisa inom migrationssystemet. Personer som gör allting rättsstaten säger åt dem att göra och tragglar sig genom asylprocessen löper risk för utvisning medan människor som bryter mot lagen understöds med vård och undervisning. Det är, med förlov sagt, en sorts diskriminering mot dem som handlar rätt.

– Svenska Dagbladets ledarsida. (4/3-2011)

Att till stor del bygga ytterst märkliga och synnerligen tveksamma regelverk som signalerar att det inte är så noga med utlänningslagen, som Allianspartierna nu gjort, är förvånansvärt. Den annars så eftertänksamme och samlade statsministern verkar här ha tappat fokus på några av sina främsta uppdrag: att leda Sverige och att se till sitt folks bästa och att se till att lagar och regler ska vara rimliga och följas av alla i landet.

– Merit Wager, tidigare flyktingombudsman, på debattsidan Newsmill. (4/3-2011)

… om tillväxt

Det framgår av den senaste femårsplanen att Kina vill dämpa tillväxten med sju procent per år. De rödgröna verkar äntligen ha funnit ett forum för sin politik.

– Daniel Bergström, ordförande för föreningen Heimdal, på Facebook. (4/3-2011)

***
Redaktionen

Annonser

2 Responses to “CITERAT – v.9”


  1. 1 Jan Kallberg mars 7, 2011 kl. 5:00

    Rätt intressant med socialt kapital – folkrörelserna är ju en statligt finansierad ersättning för socialt kapital mycket beroende att ett fungerande civilsamhälle är ett frihetligt hot mot den rådande ordningen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 952,865 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar