De förment objektiva

I april 2008 skrev 253 universitetsanställda akademiker ett upprop mot regeringens, då nya, direktiv till Forum för levande historia. Det handlade om att Forum för levande historia fått i uppgift att informera om kommunismens brott mot mänskligheten. Detta innebar, enligt akademikerna, att man politiserade historieskrivningen. Regeringen borde inte styra var fokus ligger när akademin sammanfattar 1900-talet. Inte ett helt ologiskt resonemang. Men bilden klarnade ganska snabbt. När man började beta av de 253 personerna uppifrån, stod det ganska klart att en överväldigande del av dem var, eller hade varit, aktiva i vad som på den gamla goda tiden kallades författningsfientliga organisationer. Det var helt enkelt den gamla 68-vänstern som samlade sig för att socialismen inte skulle smädas.

Och på denna lilla historia gick osökt mina tankar när jag till morgonkaffet studerade Svenska Dagbladets debattsida idag. 108 läkare skriver en debattartikel under rubriken ”Sluta straffa våra patienter”. De är upprörda över att sjukförsäkringsreglerna försöker få ut fler i arbete. Att ordentligt gå igenom de 108 läkarna och vilka de egentligen är har jag faktiskt inte tid med. Men låt oss ta ett stickprov. Om man googlar de fem första namnen ger det för handen att tre av dem är aktiva socialdemokrater(härhär, här) och en är landstingspolitiker för vänsterpartiet(här). Fyra av fem, alltså.

Det är uppenbart att de försöker använda sin yrkesidentitet som spjut i ett politiskt slag. Ett slag där de för länge sedan valt sida. Behöver jag påpeka att vi har ganska dåliga erfarenheter av en politiserad läkarroll?

Dag Elfström

Annonser

15 Responses to “De förment objektiva”


 1. 1 embryo mars 30, 2011 kl. 13:27

  Var skriver läkarna att det är objektiva? Det är väl snarast ett utslag av hur samhället nu ser ut, att man tvingas ta ställning. Även Svenska kyrkan protesterar; präster, biskopar, diakoner. Det handlar inte om subjektiviserad partipolitik längre; det handlar om medmänsklighet – och den är gudbevars inte avhängig partifärg (inte i de breda fårorna i alla fall).

  Den valhänta undersökningen (googla 5 namn) ger endast vid handen en sak, om man relaterar den till debattartikelns fakiska innehåll (där räknas ju en rad graverande exempel ur verkligheten upp): att socialdemokratisk och vänsterinriktad politik är mer medmänsklig än den som alliansen bedriver.

 2. 2 Dag Elfström mars 30, 2011 kl. 13:32

  embryo:

  Var skriver läkarna att det är objektiva?

  De har dammsugit landet på vänstervridna läkare som tillsammans kan rikta ett slag mot regeringen. Om de inte brytt sig om att verka objektiva hade det faktiskt kunnat skriva ut sina partibeteckningar. Och dessutom låtit andra än läkare skriva under.

  Nu väljer de att agera som om de vore helt vanliga läkare utan en politisk dagordning. Det är uppenbart att så inte är fallet. Om det här varit någon form av konsensus hos läkarkåren, som i vart fall består av 25 000 personer, så hade fler än ynka 108 skrivit under. Det här har ingenting med sakfrågan att göra. Det här är förtäckt partipolitik.

 3. 3 Populisten mars 30, 2011 kl. 14:05

  @embryo:
  Vad ger jämförelsen med Svenska Kyrkan för ny information? Jag törs sätta en slant på att de biskopar, präster och diakoner du drar fram också de har sina politiska sympatier till vänster. (Dagen gjorde t.ex. nyhet av att EN KD-politiker anslutit sig till det s.k. påskupproret, vilket antyder en del om de som redan anslutit sig.) Snarast styrks väl Dags resonemang.

 4. 4 HC mars 30, 2011 kl. 15:43

  Jag är läkare och jag tycker de nya sjukförsäkringsreglerna är mycket bättre än de gamla. Det var ju inte ovanligt med patienter som hölls sjukskrivna i decennier på mycket vaga grunder med personliga tragedier som följd av detta. Många är de som blivit sjuka av sjukskrivning. Undrar varför de 101 aktuella läkarna inte gastar om detta?

 5. 5 Christian mars 30, 2011 kl. 17:13

  Så kom Svenska Kyrkan upp. Det enda man kan göra som god kristen i Sverige är att lämna kyrkan. Den är politiserad med slagsida åt vänster. Jag tog tillfälle i akt att gå på julotta förra året. Det skulle vara nog så trevligt för barnen i sällskapet att få uppleva något sådant traditionellt. Prästen öppnade med att skuldbelägga det vita, medelålders av rasism anstrukna patriarkatet och dess spridning av HIV i Afrika, till vilken motståndet kollekten skulle gå. Var ärliga och byt ut korset mot hammaren och skäran, om inte annat så för Guds skull.

  Påskupproret är blodrött, och typiskt på vilket sätt vänstern försöker profitera på ”godhet”. 150 miljoner mördade är liksom inte nog, kom igen, ge dem en chans till! Jösses …

 6. 6 romaren mars 30, 2011 kl. 18:11

  Håller med att det är vilseledande användning av ethos. Det finns tre sätt att övertyga, sin status, logiska argument och känslomässiga argument. De flesta människor tänker dock inte retoriskt på frågan om ethos alltså vem och vad för kunskap denna besitter. Läkarna får sitt ethos för att de är just läkare, vilket övertygar många som inte gör någon kritisk granskning av författarna efter att ha läst artikeln.

  Återigen börjar man undra om det inte vore bra för samhällsdebatten och politiken om medborgarna hade bättre grundläggande kunskaper om retorik. Då skulle man förstå att en namnlista på massa läkare inte behöver vara något starkt bevis på att sjukförsäkringsförändringarna var så hemska.

 7. 7 Shenute mars 30, 2011 kl. 23:02

  Jag finner det mest uppseendeväckande, att det uppenbarligen inte finns, bland 108 läkare, en enda som kan skriva någorlunda god svenska. Jag förstår inte varför vi skall lita på dem i något annat avseende.

 8. 8 Allianspartisten mars 31, 2011 kl. 17:09

  Det är inget tvivel om att artikelen är skriven utifrån ett politiskt perspektiv. Det tidigare sjukförsäkringssystemet hade havererat, något som de flesta läkare torde ha varit väl medvetna om.

  Sedan måste alla inse att en förändring av ett så centralt system som sjukförsäkringssytemet är oerhört svår att göra. Dels har det säkert funnit brister i regelverket som sådant men det verkligt svåra har varit att skapa en tolkningspraxis hos de myndigheter som har att implementera systemet. Ett antal spektakulära fall har figurerat i media (…framförallt i samband med valet då de rödgröna kamraterna med vulgärargument försökte slå mynt av det hela). Här är min bild att problemet ofta varit tolkningspraxis och övertolkningar.

  Om jag tillåter mig att vara lite konspirativ och framföra en hypotes, utan att kunna föra den i bevis, skulle jag förmoda att andelen handläggare på försäkringskassan, som tillhör politikens vänstra planhalva, är större än den andel som tillhör politikens högra planhalva. Kommer det då ett nytt system, som ”vänsterhandläggarna” ogillar utifrån ett rent politiskt perspektiv, som innehåller vissa ”barnsjukdomar, och som dessutom saknar tolkningspraxis, är det inte alldeles otänkbart att vissa utnyttjat detta för rent opinionsmässiga ändamål, genom att övertolka reglerna.

 9. 9 mycketyck mars 31, 2011 kl. 17:29

  Precis vad jag misstänkte att det var. tack för klargörandet. Bra blogg föresten.

 10. 10 Oskar mars 31, 2011 kl. 18:04

  Jag gjorde ett liknande stickprov och sökte på tre personer. Intressant nog är alla extremt vänsterinriktade (en är för gratis utbildning för utländska studenter, en annan dyker är medverkade ett program om trauma hos nykomna flyktingar). Den tredje personen jag sökte på är aktiv medlem i Socialdemokraterna:

  http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/Arbetarekommuner/mall12/Vart-parti/Fullmaktigelistan-2010-2014/Marita-Bengtsson/

  Tillsamman med Elfströms sökningar ger det att 50 % är aktiva socialdemokrater. 😀

 11. 11 Niklas april 1, 2011 kl. 15:20

  Du försöker ge bilden att de vill framstå som empatiska medmänniskor av partitaktiska skäl. Kanske är det tvärtom så att de är med i vissa politiska partier eftersom de är empatiska medmänniskor?

  Det är naturligtvis fritt fram för läkare som vill stödja regeringen att samla ihop andra läkare och skriva en artikel till stöd för att svårt sjuka fråntas sjukersättning.

 12. 12 Dag Elfström april 1, 2011 kl. 21:20

  Niklas:

  Du har inte förstått min invändning. Problemet är inte att de är läkare som är vänster, och klagar på regeringen. Problemet är att de i sken av sin yrkesrolls vetenskapliga objektivitet driver denna linje,utan att redovisa sin partipolitiska agenda.

  De läkare som omfattas av mitt stickprov var för bara några månader sedan med i en valrörelse, där deras yttersta mål var att fälla regeringen. Samma regering de nu, utifrån sin yrkesroll, kritiserar. Klart som korvspad att de har ett bredare intresse av att misskreditera regeringen än vad som framgår i deras artikel.

 13. 13 Stoller april 2, 2011 kl. 19:59

  Niklas
  Ha! Är du verkligen så naiv, eller är du bara ännu en själlös retoriker?

 14. 14 romaren april 3, 2011 kl. 16:38

  Visst finns det läkare som inte tycker om sjukförsäkringsreformen, men desto fler läkare finns det som faktiskt tycker reformen är bra, jämfört med hur det såg ut innan.

  Då kunde människor sitta sjukskrivna i åratal, inga samtal, ingen kontakt, inget åtagande från det offentliga Sverige att hjälpa en tillbaks till yrkeslivet, och så kom beskedet. Förtidspension. och så var det hela över.

  Visst behöves det förändringar så att systemet blir bättre det har ju KD sagt redan. Det är ju helt klart att personer som är för sjuka för att jobba inte skall ut på arbetsmarknaden och riskera bli ännu sjukare. Det går emot arbetslinjen. Något även moderaterna borde hålla med om.


 1. 1 Glömde de att sätta ut partibeteckning? Trackback vid mars 30, 2011 kl. 14:31

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 952,918 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar