CITERAT – v. 15

REDAKTIONELLT | Åter tid att sumera veckan genom några tankvärda citat. Mycket nöje!

***
…om vårbudgeten

Det är välkomna skattelättnader i ett land som fortfarande har världens högsta skattetryck. Regeringen kunde gott ha gått ännu längre fram, bland annat genom att avskaffa den så kallade värnskatten.

Noterbart är också att regeringen fortsätter att tala om jobbskatteavdragets jobbskapande effekter. Så är det förstås men många nationalekonomer menar att just den effekten håller på att klinga av med sänkt inkomstskatt. Nu finns det förstås ett ännu högre värde med sänkta skatter, nämligen att de ökar människors frihet och oberoende, men för att nå bättre sysselsättningseffekter så borde man istället fokusera mer på att öka efterfrågan på arbetskraft, särskilt genom generellt sänkta arbetsgivaravgifter. Tyvärr vill regeringen inte gå den vägen ännu.

– Huvudledare i Nya Wermlands-Tidningen. (13/4-2011)

Betonghäckarna drar igång betongblandarna.

– Finansminister Anders Borg replikerar på en socialdemokratisk kommentar om regeringens vårbudget. (13/4-2011)

Detta var nog en av de sämsta budgetdebatter jag sett. Regeringens Anders Borg hade inget nytt att säga och oppositionens Tommy Waidelich knappt ens något gammalt att säga.

– Göran Greider, politisk redaktör på Dalademokraten, i en intervju med Svenska Dagbladet. (13/4-2011)

…om jämställdhet

Jämställdhet är viktig. Men jag har aldrig trott på vänsterns 50-50-syn eller på kvoteringar. En avgörande brist är att traditionellt ”kvinnliga” arbeten alltjämt betalas så mycket sämre än traditionellt ”manliga”. Många kvinnor kan söka sig till tidigare manliga arbetsområden medan få män med vårdande läggning har råd att jobba inom barnomsorg eller hemtjänst. Orsaken ligger ytterst i nedvärderingen av vårdarbetet i hemmen. Det är den nedvärderingen vi måste komma åt om jämställdheten ska kunna öka. För att samhället ska blomstra måste vi ta tillvara både den teoretiska, praktiska, vårdande och konstnärliga läggningen.

– Ingegerd Troedsson, moderat partiveteran och fd talman, i en intervju med Svensk Tidsskrift. (15/4-2011)

…om egenmakt

När vi säger att vi har ett gemensamt ansvar att garantera alla människors tillgång till en god utbildning, men att varje förälder och elev själv ska få avgöra vilken skola de vill välja, säger våra politiska belackare att politiken abdikerat. Att ”planeringsförutsättningarna” för politikerna rubbats. Och att det är dåligt. Inte för att medborgarna genom gemensamma ansträngningar uppnått en historisk nivå av jämlikhet, utan för att politikerna inte längre får bestämma hur enskilda medborgare ska förvalta denna jämlikhet.

– Göran Hägglund, på DN-debatt. (15/4-2011)

***
Redaktionen

Annonser

0 Responses to “CITERAT – v. 15”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 953,124 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar