KDU-kongress i Eskilstuna

Avgående förbundsordförande Charlie Weimers höll sitt avskedstal i Eskilstuna det gångna veckoslutet.

Den gångna helgen höll Kristdemokratiska Ungdomsförbundet kongress i Eskilstuna. Förbundet har onekligen gjort en ur ett konservativt perspektiv imponerande resa. När jag, för drygt sex år sedan, lämnade MUF till förmån för KDU var det i sanning ett helt annat förbund. Framträdande medlemmar argumenterade på allvar för att avskaffa försvarsmakten och det ansågs provokativt att kalla sig borgerlig. Och något år innan hade förbundet med knapp marginal beslutat att stödja Allians För Sverige. Utomstående betraktare brukar, när man presenterar dylika realiteter, häpna inför hur pass starkt inflytande vänsterkrafter trots allt hade på förbundet för inte så länge sedan. Riksmötet 2011, som alltså ägde rum den gångna helgen, markerade för förbundet en ny epok ur flera perspektiv.

För det första innebar den ett definitivt slut på striden om KDU:s politiska positionering. Förespråkarna av en tydligt borgerlig högerorientering har för all del varit i tydlig majoritet sedan 2007, men samvaron i förbundet har alltjämt präglats av stridigheter mellan dessa och de som drömmer sig tillbaka till kristdemokraterna som ett blockneutralt alternativ. För första gången upplevde förbundet en konsensus kring den politiska profileringen.

För det andra ägde ett ganska dramatiskt generationsskifte rum. Epoken Charlie Weimers fick sitt slut. Charlie har betytt så oerhört mycket, inte bara för Kristdemokratiska Ungdomsförbundet och dess utveckling, utan rent allmänt som en framstående opinionsbildare. Som en markör för att den den partipolitiska konservatismen inom ramen för borgerligheten inte är död. Roland Poirier Martinsson på Timbro har gått så långt som att säga att KDU:s val av Charlie Weimers som förbundsordförande är den svenska konservatismens mest betydelsefulla händelse det senaste decenniet. Generationsskiftena skedde också flera plan, en majoritet av den gamla förbundsstyrelsen byttes ut (ny i förbundsstyrelsen är bland annat T&Fs Hugo Fiévet, grattis till honom!).

Charlies avskedssanförande i Eskilstuna är väl värt att ta del av. Det beskriver inte bara den resa förbundet har gjort(på ett oväntat osminkat sätt), utan markerar också en tillspetsning av den politiska linjen. Charlie har tidigare, för att blidka interna kritiker, undvikit att använda ordet konservativ. Vilket jag faktiskt aldrig klandrat honom för, det är ju trots allt inte ordet i sig som är avgörande. Men uppenbarligen ansåg han att tiden nu var mogen. Ogenerat används konservatismen som en samtida nyckel till samhällsproblem både i Charlies anförande på riksmötet och en artikel han skrev tidigare i vår.

Mitt i glädjeyran över förbundets lysande resa är det lätt att glömma den tragik dess moderparti befinner sig i. Kristdemokraterna famlar i mörkret efter en greppbar politisk profilering som inte bottnar i folkhälsoextremism eller mjukis-snällism. Men det verkar inte gå så bra. Trots att alla externa bedömare verkar eniga om att partiet bör lyssna på sitt ungdomsförbund för att kravla sig ur den fyraprocentmardröm man hamnat i, verkar partiledningen oförmögen att göra just detta.

Kristdemokratin i Sverige har en enorm potential, det har alltid varit med fasta övertygelse, och det är smärtsamt att se hur moderpartiet slösar bort den. Här har det växande ungdomsförbundet sin viktigaste uppgift, att våga vara hård och rättfram i sina råd till partiet. Jag önskar Aron och den nya förbundsstyrelsen stort lycka till i denna uppgift!

Dag Elfström

Annonser

28 Responses to “KDU-kongress i Eskilstuna”


 1. 1 Populisten juni 8, 2011 kl. 9:22

  Såg att även PJ Anders Linder pushade för Weimers avskedstal på SvDs ledarblogg.

  Jag blir alltmer övertygad om att Hägglund måste utmanas på allvar av någon för att KDU-tankarna ska kunna bli moderpartiets. Är Weimers mogen? Törs han?

 2. 2 Penumbra juni 8, 2011 kl. 10:30

  Jag önskar dem lycka till, jag med!

  Men är jag pessimist i fråga om KD:s framtid. Innan dessa ungdomar har nått upp till partitoppen och fått inflyttande kan KD mycket väl åka ut ur Riksdagen och därmed är det kört.

  KD har starka krafter mot sig som det är, och värre lär det bli med en konservativare politisk tillhörighet. Jag tänker främst på media som avskyr allt med ordet ”krist” i sig. Svensk media är i det närmaste livrädd för att vissa konservativa värden rörande fri abort, feminism, familj, rättsväsende, invandring, etc, ska vinna över de vänsterliberala värdena som härskar idag. Media kommer att göra allt för att förhindra detta och den har en öppen väg till väljarnas hjärtan som tycks vara starkt antireligiösa och uppfattar KD som i huvudsak ett parti av, och för ”religiösa fanatiker”.

  KD kom in i Riksdagen 2006 pga det färska samarbetet inom Alliansen samt med vissa populära löften som sänkt bensinskatt och kanske ytterligare något som sedan inte blev av. KD:s statsråd har svåra poster inom folkhälsan, vården och socialtjänsten, som är ”gjorda” för kritik eftersom dessa berör människor väldigt starkt samtidigt som de är enormt resurskrävande och med ständigt ökande krav som är praktiskt taget omöjliga att tillgodose.

  Valet 2010 gick bra, så till vida att KD lyckades rädda sig kvar i Riksdagen, men nu enbart pga borgerliga stödröster. Totalt sett är det dock ett misslyckande eftersom Alliansen förlorade sin majoritet. Valet 2014 är det svårt att sia om, men allt tyder på att KD inte längre kan räkna med några stödröster (absolut inte min, som de fick sist).

  Rent allmänt har borgerligheten ”sålt sin själ” genom att gå åt vänster, och nu ser jag starka tecken på ett aktivt framtida samarbete med Miljöpartiet, efter 2014, som förefaller den borgerliga alliansens enda chans till riksdagsmajoritet. Behovet av ett konservativt parti, för att ta hand om alla besvikna borgerliga röster, har aldrig varit större. Men är KD detta parti? Jag tror inte det.

 3. 3 Populisten juni 8, 2011 kl. 11:44

  @Penumbra

  Kanske skrev du bara fel angående 2006 års val, men KD kom ingalunda in först då utan redan 1991 (om vi räknar bort att Alf Svensson satt i riksdagen 1985-88 genom valteknisk samverkan med Centern) och har sedan dess hållit sig kvar.

  Ser man till historien så finns det f.ö. ingen anledning att ge upp 2014-års val för KD. 1994 klarade man sig kvar i riksdagen med ett nödrop (4,1%) för att fyra år senare få det bästa resultatet någonsin med 11,7%, vilket f.ö. var större än C och FP tillsammans. Men för att upprepa denna omsvängning så måste naturligtvis en ändring till tämligen omgående.

 4. 4 Henke juni 8, 2011 kl. 14:53

  Hejsan!

  Vilka kom mer in i FS? Vad har de för kompetens? Det sägs att det nya FS är mer ”frihetligt konservativa” emedan förra årets var mer ”moralkonservativa”?

  /Henke

 5. 5 Dag Elfström juni 8, 2011 kl. 14:58

  Henrik:

  Det är rätt blandat. Personer som FS-veteranen David Högberg(tidigare medarbetare på T&F) och tidigare nämnda Hugo Fiévet är kulturkonservartiva ut i fingerspetsarna.

  Allt medan en del andra snarare har fokus på det ekonomisk- och det arbetsmarknadspolitiska. Men jag skulle inte säga att FS blivit mindre ”moralkonservativt” än förra året. Bibehållen mix.

  Lagom mycket bredd! 🙂

 6. 6 Henke juni 8, 2011 kl. 15:03

  Tack Dag, du var själv på plats?

  Vilka är dessa inom det ekonomiska då? Har man inte fokuserat på detta innan? Vilka är talangerna, som säkerligen finns eftersom det pågår ett ”generationsskifte” ? 😀

  /H

 7. 7 Dag Elfström juni 8, 2011 kl. 15:36

  Henrik:

  Jo, jag var på plats (mitt sjunde riksmöte på raken), och höll dessutom i ordförandeklubban vid några tillfällen under helgen.

  Vill inte hänga ut folk hur som helst. Men jag kan säga såhär; den allmänna kompetensen i FS har aldrig varit så hög som nu. Både sett till erfarenhet och sett till utbildningsnivå.

 8. 8 Jerker S juni 8, 2011 kl. 18:37

  Hej! Undrar lite om det minst sagt förvirrande ställningstagandet mot multikultur. Vilken debatt föranleddes det av och vem i Kdu förespråkar assimilering? Har ni fått några reaktioner från partiet på det här?

  Hälsningar, Jerker S

 9. 9 Dag Elfström juni 8, 2011 kl. 18:38

  Jerker:

  Läs Charlie anförande med anledning av motionen som lyfte frågan på dagordningen http://weimers.wordpress.com/2011/06/05/integrationspolitik-mangfald-i-gemenskap .

 10. 10 Penumbra juni 8, 2011 kl. 21:02

  Populisten,

  Jag uttryckte mig klumpigt. Faktum kvarstår att de väljare som har röstat på KD, för att de har sympatier hos ett parti med traditionella kristna värderingar, är idag besvikna. Hittar inte KD tillbaka till dem är KD förlorat.

  Men det är en moment 22 situation. Hittar KD tillbaka till sin sanna identitet förlorar de möjligheten till att dela regeringsmakten inom allianssamarbetet. Gör de inte det utan fortsätter vara ett litet appendix till Moderaterna så åker de ur Riksdagen. Ingen bra sits, men det är den politiska verkligheten.

  Frågar de mig så skulle jag rekommendera det första. KD bör förlika sig med det faktum att allianssamarbetet håller på att förinta dem och att de bör hitta sin riktiga identitet. KD bör lämna allianssamarbetet och återigen bli ett självständigt borgerligt parti inför nästa val. På sikt bör det ge utdelning, mtp borgerlighetens vandring åt vänster och behovet av ett värdekonservativt parti.

  Men det sker givetvis inte, utan man kommer att kämpa in i det sista på den utstakade vägen tills det inte längre går. Senaste SCB- undersökningen gav 3,8%, och så har det varit ett tag.

 11. 11 Populisten juni 9, 2011 kl. 8:56

  Penumbra,

  OK då har vi samma historieskrivning. 🙂

  Apropå SCB så kan man kolla in mer detaljerad statistik från undersökningen på nätet. För KD är det intressant läsning.

  För KD (samt C och FP) kan under 80% av de som säger sig vara partisympatisörer tänka sig att rösta på partiet. En del tänker rösta på moderaterna (C & KD ca 4%, FP 8,5%), men de flesta väljer ”vet ej” (9-10%).

  Av de som röstade på KD i valet skulle under hälften rösta på dem idag. Tappet är också här till ”vet ej” (15%) följt av moderaterna (12,9%).

  Att man lämnar tillbaka stödrösterna till moderaterna mellan valen må vara en sak, men helt uppenbart finns en hyfsad andel väljare som blivit hemlösa när KD inte vet vad de vill längre.

  Hägglund måste bort!

 12. 12 Penumbra juni 9, 2011 kl. 17:52

  Populisten,

  Vi har samma historiebeskrivning och vi är överens. Frågan är om det finns någon lämplig ersättare för Göran Hägglund. Någon som klarar av att för partiet åt det håll som jag hoppas på. Uppgiften är inte lätt.

 13. 13 Populisten juni 9, 2011 kl. 20:07

  Man kan aldrig veta om någon duger som ledare innan de är prövade så det är egentligen lönlöst att spekulera i hur ett oprövat kort skulle fungera. Charlie Weimers har onekligen, i mitt tycke, rätt hållning i många frågor. Egentligen är han väl ung, men Åkesson är inte mycket äldre och lyckas ju uppenbarligen leda SD. Förresten behövs en ny fräsch kraft nu så det går inte att vänta.

 14. 14 Patrik Magnusson juni 10, 2011 kl. 7:20

  Det känns som om KD just nu har en kapplöpning med klockan. Skall KDU:s konservatism hinna slå genom i moderpartiet innan KD åker ur Riksdagen? Dessvärre ser prognosen ganska dyster ut. 2014 är det val igen. Har inte KD lyckats mejsla ut en tydligt borgerlig/konservativ profil till dess så är det bara att packa ihop butiken. Och det är bara tre år dit…

 15. 15 Populisten juni 10, 2011 kl. 8:43

  Patrik Magnusson,

  Tre år är lång tid i politiken, men ska ett skifte (på partiledarposten samt i politisk inriktning) till som måste det ske NU eller allra senast nästa år. Det kan vara värt att notera att partistyrelsen föreslår att riksting endast ska hållas vartannat år i fortsättningen. Är detta taktik från Hägglund som just för tillfället inte utmanas och som räknar med att alla kommer att tycka att det är för nära inpå valåret att byta ledare 2013? Någon som vet hur diskussionerna bland ombuden går angående detta förslag?

  Jag har noterat att alla medlemmar har yttranderätt på KDs riksting. Kanske nåt man kunde utnyttja om man vill ägna sig åt entryism?

 16. 16 David Högberg juni 10, 2011 kl. 17:40

  @Populisten: Rörande frågan om riksting endast vartannat år så tror jag inte att några sådana taktiska funderingar har varit särskilt relevanta. PS föreslog redan förra mandatperioden att genomföra en sådan förändring, och lyfter det nu återigen eftersom partiets ekonomi har försvagats markant pga det dåliga valresultatet. Det är helt enkelt inte ekonomiskt försvarbart att ha riksting varje år, särskilt som det bara är vart annat som faktiskt behandlar motioner.

  Vad sedan gäller den allmänna diskussionen rörande opinionssiffror så anser jag nu liksom alltid i mellanvalsperioder att dessa är relativt irrelevanta. KD brukar alltid ligga väldigt lågt i mätningarna mellan valen, oavsett hur det sedan går. Så sent som ett halvår innan valet 1998 (då resultatet blev 11,8%) så sa mätningarna att KD skulle åka ur riksdagen. Det mer oroande är trenden, som pekar tydligt nedåt. Tyvärr så leder det faktum att vi alltid ligger lågt i mellanvalsperioder till att det blir en ständig debatt om att vi ska åka ur i media, och allt för få i partiet tar den på allvar, eftersom den är ett ständigt moment i vår mellanvalsexistens.

 17. 17 Populisten juni 11, 2011 kl. 11:30

  Tack för informationen David Högberg!

 18. 18 Anna juni 12, 2011 kl. 12:00

  Inskränker man aborträtten så dör och lemlästas kvinnor. 220 000 barn blir enligt FN moderlösa varje år på grund av osäkra aborter. Detta är vad ni vill även om ni vägrar inse det och om det finns intet att säga mer än att ni ska bekämpas. Ni ska marginaliseras tills ni kryper tillbaka ner i mörkret där ni kommer ifrån. Varde ni evigt förbannade.

 19. 19 Penumbra juni 12, 2011 kl. 12:42

  @Anna

  Det är svårt att se varför vi här i Sverige ska abortera 35-38.000 ofödda barn om året, och även bjuda in andra kvinnor från grannländerna till abort, med motiveringen att 220.000 kvinnor dör i osäkra aborter – i utlandet, mest den fattiga världen, där hygien och vård är obefintliga. Det är inte ens att jämföra äpplen med päron.

  I den fattiga världen gör kvinnor aborter just för att de är fattiga och inte klarar av att försörja ytterligare ett barn. Sådana problem har inte vi. Vi gör aborter av lyxskäl, oftast för att skjuta upp barnafödandet till senare i livet och ge utrymme för resor och annat skoj. När den biologiska tiden håller på att rinna ut för kvinnan är det dags för fertilitetsbehandlingar och provrörsbefruktningar. Den moderna svenska kvinnans lyxtillvaro betalas av 38.000 ofödda barn – med sina liv – en av fyra graviditeter!

  Med tanke på det är ditt argument värdelöst och min fråga är vilka som ska förbannas i det här sammanhanget – feministerna som försöker hålla liv i argument som inte håller, bara för att fortsätta sitt egoistiska mördande av oskyldiga blivande människor i Sverige, eller de som höjer rösten och påpekar det orimliga i denna slakt. Vad tror du?

  P.S. FN är dålig referens i sammanhanget. Jag ifrågasätter inte FN:s statistik men sättet som den presenteras på. FN är toppstyrda, på gott och ont, av de permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet, samtliga med mycket liberal abortlagstiftning. I Ryssland är aborttalen nära på 50%, samtidigt som de har stora problem med sin befolkningstillväxt. I Kina används abort för att hålla befolkningstalet nere. Sådana länder är inte att ta på allvar i fråga om abort.

 20. 20 Zeth juni 12, 2011 kl. 13:44

  Vart kom abortdiskussionen ifrån? Vad jag kan se är det inget som omnämns i artikeln. Är det inte att gå lite off-topic?

 21. 21 Dag Elfström juni 12, 2011 kl. 13:47

  Är det inte att gå lite off-topic?

  Jo det är det. Här disskuteras KDU och dess inverkan på KD.

  Finns massor av inlägg om abort på T&F, sök och ni skall finna. Ta den diskussionen där istället.

  / Redax

 22. 22 Penumbra juni 12, 2011 kl. 15:39

  Diskussionen kommer av att signaturen ”Anna” ser på Kristdemokraterna som ett parti av abortmotståndare. Istället för att försöka smussla med frågan borde KDU ta sig en funderare hur den tänkta förnyelsen av partiet kommer att se ut. En viktig fråga för de troende kristna väljarna är frågan om den fria abortlagstiftningen som nuvarande KD accepterar utan förbehåll.

  Jag råder de unga att återgå till den traditionella hållningen, som är en begränsning av den fria aborten och ett aktivt arbete att minska antalet aborter i Sverige som är på tok för högt även med västeuropeiska ögon sett.

  Kryp inte undan så fort den frågan bli aktuellt – det är fegt, ovärdigt och ett röstfiske som inte lönar sig, så som det har visat sig att annat röstfiske utanför de traditionella KD-kretsen inte lönar sig när man släpper på viktiga principer, av det enkla skälet att ni förlorar de traditionella rösterna.

 23. 23 Anna juni 12, 2011 kl. 19:08

  KD har inget som helst existensberättigande. Det enda som gör er till något annat än ett stödhjul till moderaterna är ert gnäll om kärnfamiljen och ”ofödda barn”. Det är inte bara relevant att diskutera ert abortmotstånd, det är det enda som är relevant över huvud taget. HBTQ-rättigheter är förstås också viktigt men det finns mer insatta människor än jag som kan sköta den biten, och gör det.

  Den absoluta merparten av alla aborter i Sverige görs medan embryot är mindre än en kidneyböna så det där om ofödda barns liv kan ni ta och trycka upp dit solen aldrig lyser rent ut sagt, likaså tramset av ”lyxskäl” till aborter. Tror ni att alla de där 38 000 aborterna gjordes för att folk skulle ut och resa? Löjligt.

  Ni ska låta bli att försöka lagstifta om vad kvinnor ska få och inte få göra med sina kroppar för det har ni inte med att göra. Det här är Sverige och kvinnor har har vant sig vid att ha rättigheter. Försöker ni återgå till att behandla oss som boskap så kommer ni förlora. Vill ni ha livmödrar att bestämma över kan ni skaffa egna.

  No Pasaran.

 24. 24 Populisten juni 12, 2011 kl. 19:16

  Om man nu ska vill knyta ihop trådarna lite så tycker jag Annas inlägg visar mycket tydligt varför den politik som KDU under Weimers har torgfört behöver höras mer i Sverige.

  Det är som S:t Petrus skriver: Djävulen går omkring som ett rytande lejon (1 Petr 5:8).

 25. 25 Anna juni 12, 2011 kl. 19:37

  Javisst. Kvinnan är av Satan, Adams krokiga revben. Bra att ni har koll på er historia. Och er samtid. Lejoninnor mot råttor skall striden stå. Lycka till.

 26. 26 Penumbra juni 12, 2011 kl. 19:39

  Anna,

  Nu är det så att jag inte representerar KD.

  Men du tycks vara väldigt dåligt informerad om KD och vad de står för i sin nuvarande skepnad. KD var med i den regering som utvidgade den fria abortlagstiftningen till att omfatta även kvinnor från andra länder – en slags abortturism som har förvandlat Sverige till världens abortklinik. KD var också med i den regering som praktiskt taget tvingade Svenska kyrkan till att börja viga homosexuella. Alltså inte många rätt i din bild av dagens KD.

  Du har ej heller rätt när du säger att abortmotståndare vill bestämma över kvinnors kroppar. Fostret är inte kvinnans kropp, bara en blivande människa som befinner sig där i sitt första utvecklingsstadium. Att så är fallet bevisar ett enkelt DNA-test. Faktum är att fostret utsöndrar någon slags hormoner för att lura kvinnokroppen att det är en del av det och inte bli utstött, så som det annars blir med främmande kroppsdelar, t ex vid transplantationer.

  Du är inte bara dåligt informerad utan också oförskämd och arrogant. Det sista är typiskt även för feminister bland vara toppolitiker. Arrogans, hatiska attacker mot oliktänkande o dyl är ett kännemärke för er. Enligt min mening är det ni som saknar existensberättigande.

  Förhoppningsvis tar förnuftet över arrogansen i framtiden och saker och ting läggs till rätta. Synd bara att 38.000 ofödda barn får betala dumheten – varje år med sina liv – över miljonen sedan lagstiftningen 1975 – bara i Sverige!

 27. 27 Populisten juni 12, 2011 kl. 19:48

  Anna,

  Nu tänker jag inte kasta bort min tid på att ta en teologisk debatt med dig, men jag avser naturligtvis inte ditt alias könstillhörighet utan de åsikter du torgför. Själafienden vet att nyttja både män ock kvinnor.

 28. 28 Dag Elfström juni 13, 2011 kl. 7:18

  AVBRYT!

  Märkligt att folk inte kan ta instruktioner. Efterkommentarerna ska vara kopplade till det ämnet som berörs i artikeln, enstaka undantag kan göras, men inte hela debatttrådar om helt andra saker.

  En teologisk debatt om bibelns sanningshalt kan inte ens med den generösaste tolkningen sägas höra hemma i en efterdebatt till detta inlägg.

  REDAX


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 953,009 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar