Paneuropeisk konservatism-konferens i Belgien

CERREPORTAGE | Den årliga paneuropeiska konferensen för konservativa intellektuella ägde i år rum den 7-10 juli i Leuven, Belgien. Det var den sjätte sedan grundandet av The Vanenburg Society och samlade ett 30-tal deltagare från Belgien, Nederländerna, Polen, Storbritannien, Sverige, Tyskland, Ungern, USA och Österrike. Det övergripande temat för konferensen var ”Democracy, Secularism, and the Conservative Argument”, till vilket alla diskussionsseminarier anknöt på olika sätt. Till de mer internationellt välkända deltagarna hörde Roger Scruton (Storbritannien) och Andreas Kinneging (Nederländerna), båda framstående konservativa tänkare.

Konferensen inleddes kvällen den 7 juli med ett anförande av Roger Scruton för medlemmarna av Vanenburg Society. Ämnet var “The boundaries of, divisions within, and prospects of European conservatism”. Förmiddagen den 8 juli ledde Mark Henrie (USA), ansvarig för tankesmedjan ISI:s akademiska affärer, en diskussion för hur vi tillsammans kan producera en bok om vad modern europeisk konservatism är och innebär. Han identifierade ett antal kriser, och i diskussionen kring dessa beslöts om olika kapitel som medlemmarna kunde skriva.

Vid lunch den 8 juli anlände övriga deltagare vid konferensen, d.v.s. personligt rekommenderade av Vanenburg Society’s medlemmar. Ett allmänt inledningsanförande hölls av vår belgiske värd Frank Judo och den paneuropeiska tankesmedjan Center for European Renewals ordförande András Lánczi, vilket följdes av ett diskussionsseminarium av Lánczi på temat ” Democracy and the need for transcendence”. Nivån på samtliga dessa diskussionsseminarier var i år rekordhög, det var helt enkelt filosofi på väldigt djup nivå. Under eftermiddagen hölls ett av Ryszard Legutko (Polen) på temat ”Socrates, democracy and God”, och därefter ett av Andreas Kinneging på temat ”Democracy, populism & virtues”. Efter middagen höll Mark Henrie en country report om läget i USA och det förestående valet 2012.

Lördagen den 9 juli höll Melvin Schut (Nederländerna) ett diskussionsseminarium med nya och anslutande perspektiv till Kinnegings ämne, med rubriken ”Tocqueville, populism & democracy”. Attila Károly Molnár (Ungern) höll en country report som fokuserade på den nya mycket konservativa ungerska konstitutionen, och den debatt som följt i spåren av att parlamentet antagit denna. Harald Bergbauer (Tyskland) höll i ett seminarium på temat ”Voegelin, gnosticism and democracy”.

På söndagen höll Frank Judo en country report om Belgien, och den svenska delegationen presenterade en country report. Konferensen avslutades med en sammanfattande diskussion av Center for European Renewals sekreterare Jonathan Price (Storbritannien).

Liksom tidigare var det en mycket givande konferens, både sett till vad som diskuterades och beslutades och det faktum att det finns en märkbart växande konservativ rörelse i Europa. Att konservativa intellektuella från såväl Väst- och Östeuropa som USA träffas och utvecklar sitt samarbete är ovärderligt, och det märks såhär på sjätte året att samarbetet också verkligen leder till konkreta resultat.

Jakob E:son Söderbaum

– – –

Annonser

0 Responses to “Paneuropeisk konservatism-konferens i Belgien”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 952,865 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar