T&F LÄGGER NER. TACK FÖR OSS!

† Tradition & Fason 2008-2011

Kära läsare!

Dag Elfström och Jakob E:son Söderbaum

Allting har ett slut, så även Tradition & Fason. Efter tre både innehållsrika och framgångsrika år har vi nu beslutat oss för att lägga ner T&F på treårsdagen av vår officiella lansering. Vi har aldrig haft någon finansiering, och T&F har på det viset blivit en manifestation över vad man kan åstadkomma genom personligt engagemang med moraliskt stöd från likasinnade. Allt detta kan på det viset faktiskt åstadkommas om man – som vi – vill gå en annan väg än mainstream och i en annan riktning än den som det politiska etablissemanget driver, och som de har bestämt att alla pengar ska gå till. Man behöver inte ha en massa pengar i ryggen, det räcker med inre övertygelse och moraliskt stöd.

Märkligt nog finns det en förhärskande – och väldigt härsken – idé i svensk samhällsdebatt om att alla till höger om mitten verkar i sitt eget pengastinna intresse, medan alla till vänster om mitten drivs av ett brinnande engagemang för samhället, helt osjälviskt och utan intresse för att plånboken ska bli lite större av de ideal man verkar för. För det första är detta inte sant. För det andra är det i verkligheten tvärtom – det finns oändligt många miljoner att stötta allsköns feminism, genuspedagogiska projekt, klimathysteri, och TV-program om alla drömmars sydamerikanska folkledare. Men liberala idéer är betydligt oftare hänvisade till privat finansiering, och driver man konservativa idéer är man nästan alltid hänvisad till ideellt engagemang.

T&F har genom sin gärning tydliggjort dels att konservativa idéer varken handlar om eller drivs av materiella intressen. Utan icke-materiella intressen och värden, den andliga sidan av tillvaron, som är så eftersatt i dagens svenska samhälle att det engagerar en växande rörelse bland ungdomar. I flera år har media rapporterat om att konservatismen blir alltmera populär, och det har vi också kunnat se och själva ge perspektiv på här på T&F. Även våra 2500+ unika besökare per vecka vittnar om ett betydande intresse för dessa idéer, värden och tankebanor. Följaktligen har T&F också lyckats i sin avsikt att visa att det finns en tredje dimension vid sidan om liberalism och socialism som är lika aktuell idag som någonsin, och som både kan utmana och sätta press i dagens svenska samhällsdebatt. Den dimensionen kallas för konservatism, och att vara konservativ innebär normalt någonting helt annat än vänsterns sätt att använda begreppet som beteckning för allt som är dåligt. Förhoppningsvis innebär dessa tre år av skriverier också att vi har skrivit om något stycke i handboken för framgång inom svensk politik.

I början fick T&F en hel del uppmärksamhet i media. Här intervjuas en av redaktörerna på ett uppslag i tidningen Världen Idag.

I samband med tvåårsjubiléet publicerade vi en historik om hur det hela började och hur T&F bit för bit utvecklades till vad det blev, läs gärna denna artikel här. Pressmeddelandet den 24 september 2008 finns att läsa här. En insats som vi är särskilt stolta över är att ha sammanställt en antologi i PDF-format inom ett ämne som är av stor vikt för modern politik men som få konservativa är engagerade i, och som därför ytterst få känner till vad som är en regelrätt konservativ åsikt ifråga om. Nämligen Konservatism & kapitalism. Efter att ha väckt uppmärksamhet för den genom gratis nedladdning var vår tanke att trycka den och sälja för 50 kr/st, varvid formatet gjordes om till A5 och en ny artikel lades till. Vi har nu lagt upp den nya versionen för nedladdning här på hemsidan. Och vill ni ha ett tryckt exemplar, kanske för att visa ert stöd för det arbete vi gjort under tre års tid, så maila gärna på info@traditionochfason.se – för vi har redan tagit kontakt med ett tryckeri. Väl att märka kommer pengarna att gå till tryck- och fraktkostnader, men det hade varit roligt för oss att få trycka den.

Vi vill tacka varmt för alla uppmuntrande och konstruktiva kommentarer genom åren! Särskilt stort tack till er – ingen nämnd och ingen glömd – som både regelbundet och under lång tid har bidragit med era egna kloka analyser och idéer i vårt kommentarsfält! Er uppmuntran har spelat mycket stor roll för att vi skulle hålla på så här länge med T&F.

Flera av de gamla T&F-skribenterna kommer att fortsätta med andra skrivarprojekt, och det finns planer på en eventuell uppföljare till T&F, fast i annan regi. Tills vidare tar Patrik Magnusson över stafettpinnen, och vi vill därför särskilt framhålla bloggen Esse Non Videri som en källa till nyheter från vår krets. T&F:s Facebook-grupp kommer att finnas kvar tills vidare, och under en övergångstid kommer vi att diskutera och svara på eventuella frågor i kommentarsfältet. Av oss redaktörer kommer Dag Elfström inom kort att vara med och lansera en nyhetsbevakningstjänst. Jakob E:son Söderbaum fortsätter skriva på Opinionen.se och lanserar idag sin nya hemsida där han har samlat sina bästa artiklar genom åren.

Allra sist vill vi lyfta fram lite intressanta siffror. Vi har alltså nu vid vägs ände publicerat sammanlagt ca 1150 artiklar i 22 ämneskategorier. 16 st fasta skribenter har medverkat genom åren, och 22 gästskribenter. Sedan starten har vi haft 640,000 besök, och vår rekorddag i antal besökare var den 24 februari 2009 då vi hade 2898 st under ett dygn. I genomsnitt har vi haft ca 140 kommentarer per månad, och de 10 mest kommenterade inläggen sedan start är följande:

Tre mycket speciella år är till ända. Nu återstår det bara för oss redaktörer att lyfta på hatten och tacka så mycket för oss!

Dag Elfström
Jakob E:son Söderbaum

Annonser

31 Responses to “T&F LÄGGER NER. TACK FÖR OSS!”


 1. 1 Karl Laurentius Roos september 24, 2011 kl. 16:43

  Saknar er redan!

 2. 2 A.D september 24, 2011 kl. 20:08

  Sorgligt, men förståeligt. Kan i denna stund endast buga och tacka för dessa fina år, och de fantastiska artiklar som uppkommit under denna tid. Hoppas att vi får se er igen!

  A.D

 3. 3 A.D september 24, 2011 kl. 20:12

  P.S: Ni låter väl bloggen vara kvar? Har varit och är fortfarande en stor inspiration för mig.

  A.D

 4. 4 Populisten september 24, 2011 kl. 21:16

  Sic transit gloria mundi.

  Jag lyfter min lördagsbägare till tack för det som varit, men även för det som kommer fast annorstädes.

 5. 5 essenonvideri september 24, 2011 kl. 21:30

  Det kanske inte framgick i texten ovan, men så vitt mig känt är, så kommer T&F att ligga kvar ute som ett arkiv, så det kommer fortfarande att gå att botanisera bland gamla inlägg, även efter det att kommentarsfunktionen så småningom stängs.

  Not to worry!

 6. 6 Johan J september 24, 2011 kl. 22:03

  Jag tackar redaktionen för allt ert arbete och framför mina lyckönskningar i framtida åtaganden. Har inte kommenterat här ofta utan har mest ”lurkat” i under det år som gått sen jag upptäckte bloggen. Den har verkligen varit ett ljus i tillvaron och en ren fröjd att läsa!

 7. 7 Rune september 25, 2011 kl. 5:42

  Takk til Dag Elfström og Jakob E:son Söderbaum for Sveriges mest interessante blogg. Har fulgt med på bloggen det siste året, og det har vært artig å lese om den konservative bevegelsen i nabolandet.

  De beste lykkeønskninger fra Norge

 8. 8 Johannes september 25, 2011 kl. 17:39

  Får väl bara ta och tacka för en av Sveriges mest intressanta politiska bloggar. Så det är extremt trist att ni försvinner!

 9. 9 FredrikN september 26, 2011 kl. 6:27

  Innerligt tack för alla vettiga synpunkter!

 10. 10 Söderbaum september 26, 2011 kl. 7:54

  Ja, sajten kommer att ligga kvar i form av ett öppet arkiv.

 11. 11 Christian Delhage september 26, 2011 kl. 18:57

  Ett stort tack till T&F:s skribenter som delat med sig av tankar och idéer som annars inte brukar höras i den politiska debatten. Hoppas flera av er bloggar vidare på annat håll!

 12. 12 Erik september 28, 2011 kl. 0:24

  Tack Jacob och alla andra! Jag är visserligen långt ifrån konservativ själv, men jag läser ändå er sida!

 13. 13 feminix september 28, 2011 kl. 10:18

  Snälla, låt bloggen vara kvar! Den är alltför värdefull för att raderas! Ska ni fortsätta blogga någon annanstans?

 14. 14 Nils Tenmann september 28, 2011 kl. 11:15

  Som åsiktsmotståndare per definition vänster om vänster har ni både fördjupat och vidgat min förståelse av vad som är av vikt att bry sig om här på jorden. Vad jag förstår behöver jag inte hysa någon saknad efter edra argument bara klicka på andra ikoner. Det ska jag göra med glädje och nyfikenhet, bakåt och framåt i tiden. God fortsättning, alltså.

 15. 15 Erik Rune september 28, 2011 kl. 21:13

  Och från min vänsterkant (som i era ögon måste te sig som en avgrund) kommer mitt beklagande. T&F har varit intressant att följa och delta i. Lärorika samtal och inte minst upptäckter av ett och annat gemensamt mellan konservativa och mitt slags vänster har sidan bjudit på. Synd att ni lägger ner nu. Jag hade – i min egenskap av medlem i Jakobinklubben – velat ta reda på mera om nutida konservativas syn på franska revolutionen. Men det får bli på ett annat sätt någon annan gång.

 16. 16 Basse september 28, 2011 kl. 22:14

  Sorgligt att ni lägger ner, ni har skrivit en mängd bra artiklar. Får önska er lycka till med allt ni tar er för i framtiden! 🙂

 17. 17 G.G.M. september 29, 2011 kl. 0:54

  Vi har haft våra meningsskillnader och ibland blev jag, härligt talat, lite frustrerad på några av era inställningar men jag tycker att det är synd att ni lägger ner. Tack för de fina artiklarna och lycka till, Giulia

 18. 18 G.G.M. september 29, 2011 kl. 0:55

  PS (lapsus): ärligt talat, men era artiklar var ofta härliga och välskrivna. 🙂

 19. 19 houstonkid september 29, 2011 kl. 2:08

  Jag håller sällan med er, men tackar och bugar för en utmärkt blogg!

 20. 20 Söderbaum september 29, 2011 kl. 7:02

  Erik Rune:

  ”Synd att ni lägger ner nu. Jag hade – i min egenskap av medlem i Jakobinklubben – velat ta reda på mera om nutida konservativas syn på franska revolutionen.”

  De allra flesta ämnen har vid det här laget redan behandlats på T&F i en eller annan form. Det känns viktigt att även påtala detta i samband med nedläggningen, att man med fördel kan använda sökfunktionen på hemsidan. Inom kort kommer vi också att göra sidan ännu mera lättillgänglig som arkiv.

  Ifråga om franska revolutionen rekommenderas: Konservatismen och den franska revolutionens idéer

 21. 21 Friskytten september 30, 2011 kl. 13:38

  Tråkiga nyheter, men jag får tacka för den tid som varit. Att var sak har sin tid i var människas liv tillhör trots allt existensens villkor, och Elfström och Söderbaum har gjort ett gott arbete under lång tid med att driva T&F. Man hade kanske kunnat tänka sig att redaktörskapet lämnats vidare så att T&F kunnat finnas kvar med andra personer vid rodret, men när man nu inte valt den vägen återstår bara att säga tack för allt.

  Jag har följt bloggen länge även om jag inte deltagit aktivt i diskussionerna. Jag betraktar mig förvisso inte som konservativ själv, och har ofta inte hållit med om de åsikter som framförts — även om det allt som oftast hänt det också, till min glädje — men T&F har stått för ett perspektiv och ett angreppssätt som ofta saknas i debatten i övrigt. Det gäller både ifråga om åsiktsperspektiv och med avseende på hur man tagit sig olika frågeställningar, och även i vilka frågeställningar man tagit sig an. De flesta skribenter har också hållit en eftertänksam stil som gjort det lätt att ta ställning till argument och åsikter, något som är särskilt viktigt för en läsare som inte håller med, och som i slutändan kanske förkastar argumenten. All heder till T&F för detta.

  Det är därför tråkigt att en på flera sätt unik röst bland svenska politiska bloggar härmed tystnar. All lycka till med vad ni tar er för i framtiden, och hoppas att det finns andra som kan ta vid där ni slutar.

  Låt mig till sist komma med en rekommendation. Det gläder mig att T&F kommer att finnas kvar som arkiv att gå tillbaka till. Det är också förståeligt att kommentarfunktionen så småningom stängs. Dock, om det är tekniskt möjligt: behåll de existerande kommentarerna till artiklarna även när det inte längre är möjligt att lägga till nya. Det finns mycket bra material, och många intressanta tillägg, förklaringar och förtydliganden till artiklarna i kommentarerna och det vore synd om allt detta gick förlorat.

  Med dessa ord, tack för de gångna åren!

 22. 22 Erik Rune september 30, 2011 kl. 17:55

  Jag tackar för tipset om artikeln om franska revolutionen. Jag ska läsa den noga och med intresse.

 23. 23 Gustaf Ljunggren september 30, 2011 kl. 18:23

  jag kommer att sakna er. Kanske ses vi i rätten….

 24. 24 essenonvideri september 30, 2011 kl. 19:10

  En liten påminnelse till alla er från vänster till höger som saknar T&F:

  Ni är välkomna att läsa och kommentera mina inlägg på http://essenonvideri.wordpress.com.

  Jag kan på intet sätt ersätta T&F, men väl kanske lindra den värsta abstinensen efter konservativa kommentarer.

  Patrik Magnusson. Tidigare skribent på T&F.

 25. 25 Friskytten oktober 3, 2011 kl. 16:49

  Ett tips apropå antologin är för övrigt att även sätta den som e-bok i mobi- och/eller epub-format. Det skulle i ett slag göra den ännu mycket mer lättillgänglig för alla som har e-bokläsare, och alldeles särskilt underlätta för dem som använder små enheter (smart phones) att läsa på.

 26. 26 Söderbaum oktober 30, 2011 kl. 15:44

  ”Konservatism & kapitalism” är inlämnad till tryck, och levereras under den kommande månaden. Vi kommer att sälja den för 50 kr/st inklusive porto. Beställ Ditt ex på: info@traditionochfason.se

  Friskytten – du får gärna utveckla om hur vi skulle kunna göra det som du föreslår.

  För alla er som törstar efter konservativ debatt finns på Flashback ett konservatism-forum där det faktiskt finns en del seriösa och någorlunda insatta debattörer: https://www.flashback.org/f337 . De håller inte samma nivå som T&F, men jag skulle ändå rekommendera alla som vill debattera konservatism att engagera sig lite där. Om inte annat för att det just nu är det enda öppna konservatism-forumet på svenska, och de som skriver där behöver få sig så mycket seriös konservatism till livs som möjligt!

 27. 27 Holländskan november 7, 2011 kl. 9:33

  Tack för er strålande insats inte minst i ert rakryggade bemötande av högerextremister.

 28. 28 Bobukar november 22, 2011 kl. 10:09

  Tack för en intressant blogg!

  Ni har bidragit till den konservativa kontrarevolutionen som faktiskt pågår i Sverige. Även om de ‘liberala’ partierna inte vill erkänna det (eller ens inser det) så är den ökade fokuseringen på ex dygders roll för ekonomin (spara vs slösa, vikten av utbildning, etc.) effekter av denna kontrarevolution. Att ledarsidor på svenska dagstidningar vågar kritisera feminismens avarter är andra exempel på detta.

  Jag vill även säga att jag särskilt uppskattat era artiklar om Kd vägval. Tyvärr är jag på väg att begära utträde ur partiet efter att det står allt mer klart att man inte förmår bli ett sant konservativt parti.

  Bravo!


 1. 1 Stafettpinnen har tagits emot av Esse Non Videri « Esse Non Videri Trackback vid september 24, 2011 kl. 14:17
 2. 2 Tradition och Fason lägger ner | Martin Edgélius – Konservativa Tankar | Nyheter24 Trackback vid september 24, 2011 kl. 16:15
 3. 3 Stefan Olsson » Konservativ grannblogg släcker ned Trackback vid september 25, 2011 kl. 17:53

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 953,009 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar