Årets paneuropeiska konservatism-konferens i Madrid

Nu i helgen var det återigen dags för den årliga paneuropeiska konservatism-konferensen, denna gång belägen i Madrid, Spanien. Det är den tredje i ordningen – och Konservativt Forum har varit med sedan starten, denna gång med en delegation om 4 personer. Totalt var vi ett 40-tal deltagare från tankesmedjor, institut, stiftelser och andra konservativa organisationer över hela Europa. samt en och annan ”oberoende” som ett par författare, professorer, lobbyister och en f.d. utbildningsminister. Årets tema var den kris som följt för familjen, kulturen, religionen och ekonomin efter revolutionsåret 1968.

Förutom vederkvickande diskussioner och värdefullt nätverkande gjorde vi en del kulturella utflykter, som till slottet El Escorial och tjurfäktning på söndagkvällen.

Bild 1: Det var stort att träffa Roger Scruton, Europas kanske främste konservative tänkare idag, som bl.a. förklarade mycket lustigt och fyndigt hur den socialliberala samhällsdebatten kan liknas vid en tom kokosnöt, d.v.s. ”armored nonsense”.

Bild 2: Tjurfäktning i Madrid. Precis som i Kalle Anka på Julafton förutom att tjurarna verkligen gjorde vad de kunde för att visa hur tapper matadoren var med sin cape och sitt svärd. 


Jakob E:son Söderbaum

Annons

14 Svar to “Årets paneuropeiska konservatism-konferens i Madrid”


 1. 1 Marthin juli 10, 2008 kl. 15:25

  Roger Scruton, minsann. Hoppas ni tog intryck av denne förnuftige karl.

 2. 2 Aloysius juli 10, 2008 kl. 17:45

  Ja, måtte Roger S fått dig att vakna, Jakob. Nog gillar jag sidenbröstnäsdukar, men utan ett svenskt Sverige där mina barn kan leva kvittar det mesta.

 3. 3 JohannaV juli 10, 2008 kl. 18:30

  Jag hoppas verkligen Jacob tar intryck av Roger Scruton -det skulle behövas. Denne engelske gentleman – Scruton alltså, knappast Söderbaum – skulle aldrig bevista och därmed stödja en spansk tjurfäktning.

  Djurplågeri har inget med konservatism och goda seder att göra.

 4. 4 Söderbaum juli 10, 2008 kl. 18:37

  JohannaV: Du känner kanske inte till Roger Scrutons passion för rävjakt?

 5. 5 JohannaV juli 10, 2008 kl. 18:47

  Jag känner till Scrutons passion för rävjakt, ja. Och?

 6. 6 Söderbaum juli 11, 2008 kl. 10:43

  JohannaV: Och känner du till att rävjakt går till så att man släpper loss en hop hundar som jagar räven tills den antingen bitits ihjäl eller dött av hjärtattack, allt medan jägarna rider runt på häst och håller uppsikt samt ser till att räven inte kommer undan i något gryt?

 7. 7 JohannaV juli 11, 2008 kl. 15:54

  Personligen blir jag illa berörd av din form av konservatism. Ibland tycker jag den handlar mer om vad som anses chikt och inne än att stå för värden och idéer. När jag läser vad du skriver ibland suckar jag och undrar om du vill att sossarna ska komma tillbaka 2010? Inte ligger det några värden i tjurfäktning som är sedvänja som verkar hämta inspiration från romarrikets gladiatorspel. Tjuren har ingen j-kla chans – till skillnad från räven – som oftast undkommer vid rävjakt. Tjuren har dessutom blivit torterad redan innan matadoren kommer in och är sååå tapper med sin cape och med sitt svärd. (Annars skulle det kanske vara matadoren som gick en blodig död till mötes…)

  Nu till rävjakt på levande räv som jag ingalunda försvarar. Den är inte grymmare än vad som redan förekommer i naturen, som ju som sagt, är rätt grym på egen hand utan människans inverkan. Oftast är det gamla rävar som ändå inte skulle ha överlevt vintern som går åt. Skillnaden i grymhet mot tjurfäktning är milvida och det finns andra former av djurplågeri som man bör bekämpa i första hand, t ex. modern djuruppfödning och industriella slaktmetoder, innan man som Blair förbjöd rävjakt på levande räv. Jag anser ändå att människan inte bör uppmuntra sina mörkare sidor och bedriva sådan jakt. ( Däremot är det förbannat kul att rida en häst i full karriär och locka fram hjordinstinkten hos både människa och djur. Jag förstår Scrutons passion till punkt och pricka eftersom jag är en hästmänniska, men det har inte med saken att göra.) Utan att ha läst just denna lilla bok av Scruton tror jag att han retar sig mera på drivkrafterna hos de ”djurvänner” o storstadsungdomar som ville förbjuda rävjakt -förmodligen var de mer ute efter att jävlas med det de kallar för en aristokratisk överklass- och lantbygdsmentalitet än att värna om djuren.

 8. 8 Söderbaum juli 11, 2008 kl. 16:54

  JohannaV: Min poäng med rävjakten är att det är hetsjakt och helt utan intresse för räven som mat, och att det därför precis som du också noterar numera har förbjudits som djurplågeri. Att den gode Scruton skulle vara principiellt emot djurplågeri, som du hävdar, saknar därför verklighetsförankring. Därmed inte sagt – naturligtvis – att det är konservativt att vara för djurplågeri. Men att försvara traditioner och andra kulturyttringar är konservativt, liksom det är konservativt att hävda att människan står över djuren. Andra tjurfäktningsbesökare i sällskapet vet förvisso att jag inte var den gladaste efter showen – men det var en upplevelse, av en sed som inte kan mäta sig med någonting annat i vår övermoderniserade värld.

  Vad gäller att sossarna riskerar komma tillbaka i valet 2010 så anser jag det förvisso inte önskvärt att nuvarande Alliansregering gör det i alla fall. Som det ser ut just nu kommer jag inte att stödja Alliansregeringen 2010, för hur onda sossarna än är så är i alla fall nuvarande regering värre.

 9. 9 MartinE juli 14, 2008 kl. 11:17

  Exakt vad är det vi gör som är så extremt hemskt att du tycker att (s) vore bättre? Jag förutsätter att du inte ställer upp på några listor för Kd till valet 2010 om du inte ens kan tänka dig att rösta på ”ditt eget” parti?

 10. 10 JohannaV juli 14, 2008 kl. 16:26

  Söderbaum: ” Att den gode Scruton skulle vara principiellt emot djurplågeri, som du hävdar, saknar därför verklighetsförankring.”

  Var har jag hävdat detta? Det är mycket tydligt att du läser in saker mellan raderna som inte finns där.

 11. 11 JohannaV juli 14, 2008 kl. 16:33

  Jag har läst ”the mening of conservatism” + en mängd artiklar av Scruton. Kanske har jag missat något men var försvarar Scruton djurplågeri för människans rena rama nöje?

  Tycker du ska ta och bikta ditt besök på tjurfäktningsarenan.

 12. 12 Söderbaum juli 14, 2008 kl. 16:55

  JohannaV: Du skriver ovan att jag borde taga intryck av Scruton, därför att han inte skulle bevista en tjurfäktning, eftersom djurplågeri är emot konservatism. Eller hur? Min invändning bestod i att Scruton har en välbekant passion för en viss form av engelskt djurplågeri, och att ditt påstående då är poänglöst förutom att det är felaktigt i sak.

  Scruton försvarar rävjakten, som av brittiska parlamentet förbjudits eftersom det är ”djurplågeri för människans rena rama nöje”.

  Och eftersom tjurfäktning inte är någon synd människor emellan är det förstås ingenting jag behöver ens fundera över att bikta.

 13. 13 JohannaV juli 14, 2008 kl. 17:10

  Behöver man inte bikta synder mot Gud? ( I vilket jag lägger att medvetet odla sina lägre instinkter.)

  Måste rusa nu, återkommer om rävjakten.


 1. 1 I Madrid för konservatismens sak. « Otidsenliga Betraktelser Trackback vid juli 10, 2008 kl. 2:28

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Informationsportalen Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 1 061 274 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar