Demokratin är valets stora vinnare

EFTERVALSKOMMENTAR | Grattis Sverige! Alliansen vann valet, och har dessutom stärkt sitt väljarstöd gentemot valet 2006. Moderaterna har gjort sitt bästa val någonsin. Vänstern har krympt till oigenkännlighet – Socialdemokraterna och Vänsterpartiet får tillsammans bara lika många röster som S fick under Göran Perssons ”katastrofval” 2006. Och vi kommer nu med största sannolikhet aldrig någonsin att få se kommunister ta plats i Sveriges regering. Det finns många goda skäl att fira.

Allra viktigast med detta valresultat, är ändå att det innebär ett demokratiskt genombrott för Sverige. Det tog 44 år att bryta den socialdemokratiska ”enpartistaten”, från 1932 till 1976. Men sviterna av den tiden har levt kvar ända tills nu. Efter 1976 har det tagit ytterligare 34 år att befästa fenomenet regeringsskiften som en ny trend i den svenska demokratin. Den socialdemokratiska regeringshegemonin har fortsatt genom att normaltillståndet i svensk politik förblivit S-regeringar, endast avbrutna med tillfälliga icke-socialdemokratiska regeringar när det socialdemokratiska samhällsprojektet misslyckats brutalt.

Jag skriver ”icke-socialdemokratiska” regeringar därför att regeringarna Fälldin, Bildt och Reinfeldt svårligen kan betecknas som borgerliga sett till den realpolitik de förde. De visade sig kort och gott endast bättre på socialdemokratisk politik än socialdemokraterna själva.

Några exempel ifråga om Reinfeldt och Alliansen är att de har försvarat de socialdemokratiska samhällsstrukturerna, det socialdemokratiska tänkandet och byggt sin politik på socialdemokratiska frågor. Alliansen har under de senaste fyra åren infört ett övervakningssamhälle genom FRA istället för att stärka civilsamhället, de har försvarat fackrörelsens stora makt i samhället och t.o.m. dess övergrepp mot enskilda småföretagare, och de har knappast gjort någonting för att förenkla för entreprenörer och småföretagare i privat sektor utifrån en i västvärlden unikt tillbakahållen position. Som gräddan på moset har Alliansens grundare Nya Moderaterna varit närmast övertydliga med att det är framför allt socialdemokratiska väljare som de vill locka.

Nu när Alliansen har vunnit valet, går mot en andra mandatperiod och trenden med återkommande regeringsskiften är befäst i svensk politik – är det dags att montera ned betongväldet. Betongväldet (jfr boken med samma namn av Carl Johan Ljungberg, Christian Swedberg och undertecknad utgiven av Empron 2007) handlar om att det svenska samhället byggts på så vis genom socialdemokraternas 65 regeringsår av de senaste 79, att det i allt väsentligt gynnar socialdemokratin. Och att de socialdemokratiskt strömlinjeformade samhällsstrukturerna omöjliggör för en ny regering att bedriva någonting annat än en socialdemokratisk politik om den ska kunna bli omvald. Den som har följt samhällsdebatten nu under de senaste fyra åren är välbekant med kritiken om att Alliansen bara är ”sosse-light” – vilket alltså hänger samman med det vi betecknat betongväldet.

Att bryta betongväldet handlar i princip om att riva ner en svensk Berlinmur för att öppna upp Sverige på allvar mot den politiska omvärlden, och normalisera oss ur ett europeiskt perspektiv. Det handlar ingalunda om att göra ”borgerlig revolution”. Det handlar om att ge alla riksdagspartier samma chanser inom ramen för demokratin, snarare än att systemet är uppbyggt för att gynna socialdemokratin och arbetarrörelsen maximalt. Det handlar om att få till stånd en sann yttrandefrihet, Sverige har en för västvärlden unikt omfattande och djupgående politisk korrekthet. Vidare handlar det om att vanliga människor ska förstå att de kan och måste kunna klara sig själva utan att Staten håller dem under armarna – att samhällets understöd ska vara till för dem som inte är tillräckligt ”vanliga” för att helt och hållet kunna stå på egna ben.

Det är inte förrän nu, efter det historiska riksdagsvalet 2010, som det har blivit möjligt att ta ett så betydande steg i demokratisk riktning i Sverige. Nu har Alliansen blivit omvald! Så nu börjar också arbetet med att göra Sverige till en sann demokrati som vi alla kan vara stolta över – inte bara den av samhällsstrukturerna så privilegierade socialdemokratiska delen av befolkningen. Detta är sannerligen också ett ansvar vi har över blockgränserna: socialdemokratiskt färgad politik ska inte vara den enda möjliga politiken att föra från regeringsställning. Ska detta betongvälde fortsätta måste ju inte bara borgerligheten lämna sina ideal därhän så som man i svidande utsträckning har gjort under de senaste fyra åren – då måste uppenbarligen även Vänsterpartiet vara beredda på att försvara äganderätten och vissa skattesänkningar och Miljöpartiet på att försvara industrin, så som nu skett under årets valrörelse. Det är helt klart för groteskt för att få fortsätta vara på det viset i svensk politik.

Trots alla dessa uppmuntrande inslag, kan nog ingen låta bli att känna sig fundersam över Sverigedemokraternas intåg i riksdagen. Det finns för all del redan tidigare många politiker i riksdagen som skarpt ogillas av dem som inte själva sympatiserar med dem, men detta är ändå någonting nytt och ovant. Likväl får vi inte tappa koncepterna för att det plötsligt är en ny fågel i boet – alla folkvalda ska givetvis behandlas såsom folkvalda förtjänar i en demokrati. Det synes mig också ganska onödigt att – som både media och de rödgröna gör – skrämmas med att SD kommer att få något nämnvärt inflytande i riksdagen nu med anledning av att Alliansen inte fick egen majoritet. Sverige är ju byggt för att styras av minoritetsregeringar, och faktum är att endast två mandatperioder under 1900-talet regerade S med egen majoritet trots att de alltså satt ensamma i regeringsställning under större delen av seklet.

Det råder i alla fall ingen tvekan om att vi nu går mot helt nya tider, med andra utmaningar än dem som 1900-talet bjöd på – och med andra lösningar. Att de kommande fyra åren också innebär ett nyvaknat intresse bland den breda allmänheten för vad som tilldrar sig i politiken, är någonting vi alla verkligen får hoppas blir en ytterligare positiv följd av årets val.

Jakob E:son Söderbaum

6 Svar to “Demokratin är valets stora vinnare”


  1. 1 FredrikN september 20, 2010 kl. 17:18

    Och vilka konkreta åtgärder krävs för att normalisera Sverige? Tre åtgärder kan man göra ganska snabbt:
    1. Avskaffa SvT och dess privata ”konkurrent” TV4.
    2. Lägga ner jurnalisthögskolor och andra kommunisttillhåll.
    3. Göra skolan fri. På riktigt.

  2. 2 Allianspartisten september 20, 2010 kl. 17:33

    Detta är otvivelaktigt ett historiskt valutslag som befäster utvecklingen bort från den socialistiska 1800-tals ideologin och mot ett samhälle som bygger på det vi kan kalla för borgerliga värderingar.

    Sedan vänder jag mig nu, som i tidigare kommentarer till andra inlägg, mot åsikten att regeringen Reinfelt ”kan betecknas som borgerliga sett till den realpolitik de förde”. Jag säger inte att regeringen i allt lyckats bryta med socialdemokratiskt tänkande. Dock är jag ingen revolutionär person, som tror att allt kan förändras i stora omvälvningar, utan en person som mer tror på de många små stegens förändringar.

    Några exempel, där regeringen Reinfelt, ändå fört det jag vill beteckna som en borgerlig politik är:

    1) Arbetslinjen. Här är insikten att välstånd endast kan skapas genom arbete och inte genom bidrag. Detta är ett stort trendbrott.

    2) Den ekonomiska krispolitiken där regeringen inte förleddes att, på socialdemokratiskt manér, ge sig in i kortsiktiga och slösaktiga satsningar. Exempelvis hade en socialdemokratisk politik mycket väl ha kunnat resultera i att staten stått som ägare till en bilfabrik. Det statfinansiella läget som socialdemokraterna hade kunnat orsaka vågar man knppt ens tänka på.

    3) Skolan. Här har betydelsefulla steg tagits bort från den socialistiska flumskolan även om ycket återstår att göra.

    Dock, detta är bara början på den förändring, i många och små steg, mot ett borgerligt Sverige som bara börjat.

    Allianssegern var verkligen glädjande.

  3. 3 Tomas Johansson september 20, 2010 kl. 18:29

    Men i min kommun har sossarna egen majoritet igen, man häpnar…och deppar.
    Lika mycket häpnar man över Ohlys totala förakt för folkviljan, snacka om att han helt inte passar i en folkvald demokrati.
    Men många andra gör ungefär samma misstag, typ alla SVT-journalister. Folket valde in SD men Ohly m fl vägrar.

    Ja kanske det är en unik möjlighet nu.
    Undrar om alla vet att Sverige saknar bolagsformer för microföretag, ”Enskild Firma” är ingen bolagsform. Jag tror det är unikt i Europa. På landsbygden och för nya unga företagare är det ett rent elände, Centern drev frågan före förra valet, det tillsattes t o m en enmansutredare som skulle utreda om även Sverige behöver en bolagsform för microföretag, men nehej då, det behövde vi minsann inte.
    Så där står vi still. Alliansen måste våga ändra på den saken, de kan inte fortsätta på samma sätt som sossarna, men även de gamla företagsorganisationerna verkar tycka samma sak (saltsjöbadsandan?) dvs att vi i Sverige bara ska gynna de stora bolagen, så motståndet är massivt. Men det går ju att registrera firman utomlands, åtminstone för dem som ofta är utomlands. Med Englands ”Private Limited Company” t ex. Då kan man driva nystartad verksamhet och verksamhet i liten skala med ett bolag i ryggen, dvs man går inte i personlig konkurs om det rasar ihop. Kanske skulle då trygghetssystemen fungera, men gissningsvis kommer LO även fortsättningsvis tycka att A-kassan är ”deras” försäkring, dvs är du anställd snickare kan du stämpla under delar av året, gör du samma sak som egen då är du utan försäkring (av ideologiska skäl) trots att du som företagare troligen betalar ännu mer skatt till samma försäkring.
    I små norrländska byar kan man oftast bara jobba som snickare i egen regi, det finns inga arbetsgivare att vara anställd hos.
    -Regional utslagning i LO-facklig regi!

  4. 4 Jonas september 20, 2010 kl. 19:54

    ”1. Avskaffa SvT och dess privata ”konkurrent” TV4”

    Vad exakt menas här?!

    Det är lustigt, SD efter så många år utanför har lyckas tagit sig in, men sådan är visst demokratin ibland…

    Mvh

  5. 5 Johnny september 21, 2010 kl. 0:35

    Det finns flera debattörer som ser detta val som om vänsterns inflytande på svensk politik är bruten och jag hoppas att de har rätt, men är inte lika säker. En del säger att Sverige varit höger i 1300 år och att socialismen under 1900-talet var en tillfällig utopi, tål att tänka på.

    Nu har ju etablerade partier och media svartmålat SD så intensivt att Alliansen väljer att försöka förhandla med MP i första hand, det stinker fortfarande av politisk korrekthet, men misslyckade förhandlingar där gör det kanske något mer politiskt korrekt att förhandla med SD som verkar mer än villiga. En begränsning av den bidragssubventionerade invandringen till ex Finländsk nivå, skärpta straff för våldsbrott och bättre mat och omsorg för äldre framstår som ytterst moderata krav. Borg sparar miljarder och fler skattesänkningar blir möjliga, av princip skäl måste värnskatten bort denna mandatperiod.

    Frågan som jag undrar över är om Alliansen vågar gå emot invandringslobbyn i media? SVT, SR, TV4, DN, GP, Sydsvenskan, Expressen, Aftonbladet och även SVD, i stort sett all media, utom några bloggar på Internet ex Politisk Inkorrekt och Fria Tider är invandringsfanatiker.

    Jag är nöjd med valet, intressant situation i riksdagen och efterspel.


  1. 1 Som man bäddar får man drömma | Kaffepaus Trackback vid september 20, 2010 kl. 20:28

Lämna en kommentar





Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.



Informationsportalen Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.



Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 1 066 247 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar