Att gå i krig i en Toyota Landcruiser…

Personterrängbil 6 "Galten"

Personterrängbil 6 "Galten"

ANALYS | …kan inte kännas helt lockande. Men det är tydligen vad våra svenska soldater förväntas göra i Afghanistan. Chefen på plats, överste Olof Grenander vill ha fler splitterskyddade fordon till sina trupper med anledning av det eskalerande våldet i den hittills lugna svenska sektorn i norra Afghanistan. Med anledning av det stundande valet befaras ytterligare upptrappat våld.

Att få loss 10-15 splitterskyddade fordon tycks dock övermäktigt den stolta svenska Krigsmakten, trots den nu närmast totala prioriteringen av utrikes insatser på bekostnad av vårt nationella försvar. Högkvarteret vill utreda frågan vidare. Utreda? Det märks att saker har hänt inom Försvarsmakten sedan det bespottade invasionsförsvarets dagar.

Med risk för att sätta strålkastaren på min aktningsvärda ålder skall jag citera lite ur det arméreglemente som gällde när jag marscherade i den gröna kostymen, AR2 Taktik från 1982:

Vilja och förmåga att ta ansvar är en av de viktigaste chefsegenskaperna.

Samt

Obeslutsamhet och bristande handlingskraft får oftast allvarligare följder än om en chef begår misstag i fråga om tillvägagångssätt.

Allvarliga följder i detta fall är att vi kan få ett antal unga svenska män och kvinnor hemskickade i en likkista för att de som skickat dem på ett farligt uppdrag lider av obeslutsamhet. Lyft näsan ur pärmen och agera!

Jag är inte rätt person att bedöma om ”galten”, som det önskade fordonet heter, är den idealiska lösningen, eller om det finns andra fordon som är bättre, men om chefen på plats säger att dessa fordon är önskvärda, så köper jag det. Det torde i alla fall vara bättre än oskyddade terrängfordon, och hellre än hyfsad lösning nu, än en optimal när det redan är för sent.

Jag inser att man kan ha delade meningar om huruvida Sverige skall ha trupper i Afghanistan, och i vilken omfattning, men så länge vi har det är det våra politikers och vår försvarslednings förbannade skyldighet att se till att de soldater som frivilligt tar på sig ett sådant uppdrag har den bästa utrustning som står att få. Det är det minsta de är värda!

Patrik Magnusson

5 Responses to “Att gå i krig i en Toyota Landcruiser…”


 1. 1 Populisten juli 23, 2009 kl. 9:32

  Magnusson, det mest beklämmande med ditt inlägg är att det alls behövde skrivas.

 2. 2 Anarkokonservativ juli 23, 2009 kl. 16:56

  Bara skicka det som de kunniga vet behövs!

  Det behövs inga utredningar för att begripa att ett bepansrat fordon är det som behövs och inget fordon avsett för civilt bruk.

 3. 3 G.G.M. juli 25, 2009 kl. 5:42

  För ett par år sedan var fortfarande de flesta humvees tillhörande det amerikanska flygvapnet obepansrade! Min man var tvungen att kämpa, tigga och be för att få de tillgångar som krävdes för att ge sitt regemente (”group”) bepansrade humvees som skulle användas i Irak. Problemet är alltså inte bara svenskt…

 4. 4 Patrik M juli 25, 2009 kl. 17:27

  Giulia,

  Intressant att höra att även stora USA har liknande problem, men likaledes tråkigt naturligtvis. Hoppas det hela löste sig. Hur det går för de svenska trupperna vet jag inte.

  Bara någon dag efter jag skrev min artikel var den svenska styrkan i Afghanistan inblandade i de hårdaste striderna sedan de kom till Afghanistan. Lyckligtvis klarade sig de svensk/finska trupperna utan förluster – den här gången.

 5. 5 Lakedaemon juli 25, 2009 kl. 17:54

  Svenska och finska styrkor i strid. Påminner om fornstora dagar. Hakkaa päälle pohjan poika!
  Beklämmande att man inte lyckas få rätt materiel på rätt plats, när sådan redan är införskaffad. Vad var de tför mening med att köpa t.ex. Galten fordonen om de nu inte sätts in operativt där de behövs?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Informationsportalen Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 1 050 776 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar